Un bărbat acuză în instanţă statul Hawaii că i-a provocat un infarct

0
Publicat:
Ultima actualizare:
James Sean Shields şi iubita sa Brenda Reichel FOTO hienalouca.com
James Sean Shields şi iubita sa Brenda Reichel FOTO hienalouca.com

James Sean Shields şi iubita sa Brenda Reichel au dat în judecată statul Hawaii în legătură cu mesajul de atac nuclear transmis din greşeală în ianuarie anul acesta. Dacă bărbatul acuză că această alertă i-a provocat o criză cardiacă, femeia spune că suferit o „traumă emoţională“ văzându-şi iubitul în pragul morţii.

Plimbându-se liniştiţi pe o plajă din Hawaii în dimineaţa zilei de 13 ianuarie anul acesta, James Sean Shields şi Brenda Reichel s-au trezit dintr-odată alertaţi pe telefoanele mobile cu un mesaj care le prevesteau sfârşitul: „Ameninţare cu rachetă balistică spre Hawaii. Căutaţi imediat adăpost. Acesta nu este un exerciţiu“.

Aflaţi prea departe de un loc care i-ar feri de un astfel de atac, cei doi au decis să-şi sune copiii şi să-şi ia adio de la ei, apoi să aştepte explozia cu privirile îndreptate spre mare.

Dar, la puţin timp după un apel, James a simţit o senzaţie de arsură ascuţită în zona pieptului. Încercând fără succes să se răcească în mare şi observând că racheta nu mai vine în pofida trecerii celor 15 minute estimate de autorităţi, s-a dus la cel mai apropiat spital. La câteva minute după ce a ajuns acolo, a suferit un infarct. Din fericire, a fost reanimat de o echipă medicală şi a supravieţuit crizei.

Shields şi iubita sa au acţionat în instanţă statul Hawaii, dar şi pe fostul director al Agenţiei Federale pentru Gestionarea Situaţiilor de Urgenţă (FEMA), care a demisionat din cauza acestei erori, şi pe angajaţii necunoscuţi responsabili de situaţia respectivă.

În timp ce avocatul cuplului acuză autorităţile de intransigenţă şi opacitate, Richard Rapoza, un reprezentant al FEMA, spune că vrea „tot ce-i mai bun pentru domnul Shields şi familia sa“ şi preferă să nu comenteze până la studierea cazului în mod serios.

Autorităţile din Hawaii dau vina pe un angajat care „a apăsat butonul greşit“

La scurt timp de la alerta de atac din Hawaii, care a stârnit panică în rândulor locuitorilor, oficialii acestui teritoriu din miljocul Oceanului Pacific au afirmat că mesajul a fost transmis din cauza unei „erori umane“ comise la FEMA.

Guvernatorul statului, David Ige, a declarat la CNN că a fost vorba de „o greşeală în timpul procedurii standard de schimbare a turei“ - „un angajat a apăsat butonul greşit“. 

Potrivit lui Ige, imediat după ce s-a constatat că s-a emis alerta falsă, autorităţile au iniţiat procedurile pentru a comunica populaţiei că nu există niciun pericol real. Mesaje în acest sens au fost postate pe reţeaua Twitter, de pildă, de mai mulţi oficiali, la puţin timp după alerta privind ameninţarea. Însă până când s-a transmis mesajul şi pe platforma de telefonie au trecut 38 de minute.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite