Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Uniunea Europeană va cumpăra vaccinuri împotriva variolei maimuţei. Câte doze a cerut România

2
27 May 2022 16:06:53
Autor: Maria Ţaga
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Uniunea Europeană pregăteşte achiziţii în grup de vaccinuri şi tratamente împotriva variolei maimuţei, anunţă Comisia Europeană, precizând că „procedurile exacte” de procurare „urmează să fie stabilite împreună cu statele membre în zilele următoare”, relatează Reuters.

„După mai multe întâlniri s-a decis că vom cumpără vaccin şi tratament antiviral”, a declarat oficialul suedez citat de publicaţia locală Dagens Nyheter, potrivit Libertatea.ro. 

Ziarul suedez precizează că Uniunea Europeană ar putea achiziţiona vaccinul Imvanex, produs de Bavarian Nordic şi folosit pentru variola umană, şi medicamentul antiviral Tecovirimat produs de compania americană Siga Tehnologies.

Cu toate acestea, UE încă nu a semnat un contract cu niciuna din aceste companii.

În Uniunea Europeană, Imvanex era folosit doar pentru variola umană, dar doctorii pot emite recomandare de utilizare şi pentru variola maimuţei, un virus înrudit mai greu transmisibil şi care produce forme mai uşoare ale bolii. În SUA, Imvanex este folosit în ambele cazuri.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, că România a solicitat iniţial 1.000 de doze din vaccinul împotriva variolei maimuţei pe care Uniunea Europeană urmează să-l achiziţioneze. 

"Nu este niciun fel de problemă legată de achiziţie, pentru că e vorba de o cantitate mică. Există o instituţie a Uniunii Europene, se numeşte HERA, care se ocupă de urgenţele de sănătate publică. Prin intermediul HERA fiecare stat membru va primi o cantitate de vaccin, nu ştiu dacă gratuit sau o va achita, dar fiind vorba de puţin vaccin, 1.000 de doze de vaccin cât am solicitat noi iniţial, nu este o procedură complicată", a spus Rafila, într-o conferinţă de presă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, întrebat în ce stadiu se află achiziţia de vaccin împotriva variolei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Constantin Radu
27.05.2022, 16:06:14

Trebuie. Prin parlament sunt si primate.

-10 (12 voturi)
orre
27.05.2022, 16:28:23

foarte bine, foarte bine , pentru Romania luati tot asa de vreo 3-4 miliarde , praduti banutii, o noua justificare

-12 (12 voturi)
Modifică Setările