Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Uraganul Dorian  a fost încadrat la categoria 5 şi se îndreaptă cu furie spre Insulele Bahamas şi SUA

1
1 Sep 2019 18:00:02
Autor: Viorica Marin
Locuiitorii din zonele pe unde urmează să trecă uraganul stau la coadă sp-şi facă provizii
Locuiitorii din zonele pe unde urmează să trecă uraganul stau la coadă sp-şi facă provizii

Uraganul Dorian, care a crescut în intensitate şi este acum de categoria 5, cea mai mare pe scara Saffir-Simpson de clasificare a intensităţii cicloanelor tropicale, urmează să lovească Insulele Abaco, din arhipelagul Bahamas. Dorian va ajunge probabil pe coasta estică a Floridei luni.

Uraganul Dorian, care urmează să ajungă în Insulele Bahamas cu ploi torenţiale şi vâturi devastatoare, a fost încadrat de către meteorologi la categoria 5, au anunţat duminică autorităţile americane.
 
Locuitorii din Grand Bahama au fost evacuaţi din calea uraganului, iar mai multe aeroporturi de pe insulă au fost închise.
 
 Duminică dimineaţă, uraganul se afla la aproximativ 60 de kilometri de Insula Great Abaco din Bahamas, mişcându-se cu aproximativ 13 kilometri pe oră şi având vânturi de peste 260 de kilometri pe oră.
 
După ce trece de Insulele Bahamas, uraganul ar urma să se îndrepte spre coasta de est a Statelor Unite, iniţial spre statul american Florida.
 
Ciclonul tropical, care generează rafale de vânt cu viteze de 260 km/h şi ploi torenţiale, ar putea provoca pagube considerabile şi ameninţa viaţa oamenilor, a avertizat Centrul Naţional american pentru uragane (NHC).
 
Ochiul ciclonului se afla la ora prânzului la aproximativ 360 de kilometri est de Palm Beach, Florida. Dorian va ajunge probabil pe coasta estică a Floridei luni, înainte de a ajunge în centru marţi. Furtuna ar putea afecta centre intens populate, precum  şi destinaţii turistice majore din Florida.
 
„Vreau să vă amintiţi: casele, locuinţele, structurile pot fi înlocuite. Vieţile umane nu”, a declarat Hubert Minnis, prim-ministrul din Bahamas, menţionând că peste 73.000 de persoane sunt în pericol din cauza Uraganului Dorian.
 
Uraganele, care sunt măsurate de la unu la cinci pe scara Saffir-Simpson, tind să devină mai puternice în momentul în care ajung deasupra apelor calde, cum sunt cele de pe coasta Floridei.
 
Meteorologii se aşteaptă ca uraganul Dorian să ajungă în partea de est la mijlocul săptămânii viitoare, afectând şi statele americane Georgia şi Carolina de Sud.
 
Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a decretat stare de urgenţă pentru întreg statul şi a făcut apel cetăţenilor să îşi facă rezerve de mâncare, apă şi medicamente pentru cel puţin o săptămână.
 
„Îndemnăm toţi cetăţenii Floridei să aibă mâncare, medicamente şi apă pentru şapte zile. Este posibil ca acest eveniment să se întindă pe mai multe zile, ceea ce creează în mod evident o serie de probleme”, a declarat Ron DeSantis.
 
Meteorologii au avertizat că uraganul Dorian ar putea fi cea mai gravă furtună de la uraganul Andrew, încadrat la categoria 5, care a provocat moartea a 65 de persoane şi a distrus 63.000 de case în 1992.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Hoher Herman
1.09.2019, 19:06:10

Minciuni Democrate. Au zis ca spulbera Porto Rico si nici macar nu le-a atins.Acuma, cica or sa smulga din apa Bahamas Da' nici p'astea n-o sa le deranjeze.Mai incolo cica o sa sgaltaie Florida, doar ca o sa cotigeasca "hais" ininte sa ajunga la mal.Cum ziceam, minciuni democrate ca vin alegerile si trebuie ciorditi bani. Acum 2 ani Porto Rico a primit despagubiri 92 de miliarde care au disparut fara urma in mai putin de 3 saptamani. Nici acuma nu se stie cine le-a ciordit, in timp ce 3 000 de camioane cu alimente, aduse cu avioanele de pe Continent s-au stricat.pe aeroportu' din San Juan (democrati). In Insulele Virgine la fel. Acuma ar vrea tot asa, da' nu mai merge "zmecheria". Credeati ca doar la Rrrrrrrrumnica se fura? GRESIT! Fura altii mult mai mult decat borfasii rrrromini din Sparlamentu' Dambovitel.

+2 (4 voturi)
Modifică Setările