Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Va fi oare acuzată Administraţia Biden de încălcarea flagrantă a drepturilor fundamentale ale omului?

7
31 Jul 2021 12:13:19
Cristian Unteanu

Chestiunea este serioasă şi urgentă. Apare după ce Preşedintele Biden a spus că, din acest moment, Pentagonul trebuie să anunţe „când şi cum“ vaccinul anti-COVID-19 va deveni obligatoriu pentru toţi militarii şi civilii din armata americană: „solicit Departamentului Apărării să analizeze cum şi când COVID-19 va fi adăugată pe lista bolilor pentru care membrii forţelor armate trebuie să primească un vaccin“.

Păi şi la noi care va să zică, nu reacţionează nimeni şi nici un fel, tocmai la noi, zic, când e clar că, aşa cum urmăm directivele americanilor, va trebui să fie declanşată o acţiune de imediată de conformitate măcar în rândul armiei române. Care ar fi problema? Păi, dacă vă amintiţi bine, una ar fi căci toţi fruntaşii politici aflaţi la conducerea ţării noastre, în funcţie cu comandantul nostru suprem, au dat asigurări (pe tonul acela ferm şi definitiv pe care-l iubim) că nu, niciodată şi în niciun fel de împrejurare nu va fi impusă obligaţia de vaccinare.

Vaccinarea se impune, adică este de dorit, este importantă, este necesară. Nu, eu nu sunt adeptul vaccinării obligatorii şi noi, de fapt, de la început de când spunem de diferite tipuri de vaccin, am spus că vaccinarea este voluntară şi aşa va rămâne. - Klaus Iohannis, iulie 2021

Angajament prezidenţial de la care nu poţi da înapoi. Chiar şi MApN a dat asigurări ferme în această direcţie, iată reacţia lor la zvonul că vaccinarea ar putea deveni obligatorie. Ce poate să fie mai ferm şi mai angajant decât asemenea declaraţii care însă, cel puţin pentru zona militară, vin acum în contradicţie directă cu poziţia americană. Care iată cum sună acesta în termenii folosiţi într-un comunicat de presă a de la Casa Albă:

Fiecare funcţionare guvernamental sau contractor va trebui să prezinte statu-sul  său de vaccinare. Oricine care nu dovedeşte că a fost pe deplin vaccinat va fi obligat să poarte mască la serviciu oriunde s-ar afla ei în lume, să menţină distanţarea fizică faţă de ceilalţi lucrători sau vizitatori, să efectueze săptămânal sau de două ori pe săptămână testele necesare şi va fi supus unor restricţii de călătorie.“

Cred că se impune şi ca ministrului nostru de resort să-i fie respectuos aduse la cunoştinţă aceste noi date în profesiunea militară şi apoi, după vacanţă pentru a nu face deranj, domnia-sa să ceară voie Comandantului Suprem dacă şi când ar putea cere experţilor americani de la ambasadă să ne facă şi nouă un program similar.

Sau, dimpotrivă, chiar dacă e vorba doar de militari, să se ridice curajos şi să spună că are şi dânsul o părere, ridicând problema unei discriminării a demnilor purtători de uniformă în rapost cu restul populaţiei. Nepermis, ar putea spune, căci astfel, vizibil, se încalcă liberul arbitru al bieţilor oameni, chiar şi militari fiind ei, iar dânsul nu va permite să se ia o asemenea decizie demnă de ţări îndepărtate precum Tadjikistan sau Turkmenistan.

Repet, nu e de glumă, dimpotrivă. Este o decizie care, la ei şi noi (mai ales la noi), va anima cu siguranţă discuţii pe un ton foarte violent, poate chiar încercări de organizare a unor proteste sub diverse forme, cu participarea purtătorilor de mesaje anti-vaccinare cu motivaţii interne sau externe, dar şi, previzibil, cu apariţia rapidă pe scena publică  a diverselor mişcări subterane cu mesaje religioase sectare chemând la nesupunere. Inclusiv cu participarea unor politicieni care, ca întotdeauna, vor profita de situaţie pentru a-şi întări platforma personală şi de partid.

Oricum, cel puţin la americani, lucrurile sunt decise. Biden este ferm şi asigură că lucrurile vor avansa rapid, criticând tocmai abordările care politizează problema în funcţie de apartenţa la grupul republicanilor sau democraţilor:

Nu este vorba despre statele roşii sau albastre (culorile republicanilor şi democraţilor, n.n.) ci, literalmente,  este vorba despre viaţă şi moarte. Ştiu că oamenii invocă libertăţile fundamentale. Viaţa m-a învăţat că libertatea trebuie să fie însoţită de asumarea responsabilităţilor. Decizia de a nu te vaccina are urmări asupra altcuiva. Oamenii nevaccinaţi împrăştie virusul... Aşa că, vă rog, gândiţi responsabil. Vaccinaţi-vă. Faptul că avem vaccinuri pentru fiecare american este o binecuvântare pentru America....Ar fi o ruşine să irosim această binecuvântare.

Dar există o problemă, extrem de serioasă şi, cel puţin până acum, persistentă şi fără soluţie imediată.

Încă din perioada de început a pandemiei, poziţia oficială a Armatei SUA a fost că vaccinarea obligatorie a personalului său civil şi militar NU era o perspectivă acceptabilă atâta timp cât vaccinurile existente aveau atunci - au şi acum - acceaşi caracteristică generală: sunt soluţii aprobate doar pentru a face faţă unei situaţii de maximă urgenţă, urmând ca aprobarea definitivă să fie dată ulterior. Din această cauză, Preşedintelui Biden i-a fost adresată o întrebare foarte dificilă, dacă ştie că Secretarul Apărării Lloyd Austin ar putea fi favorabil unei campanii de vaccinare a trupelor şi civililor din armata americană înainte de aprobarea definitivă a unui vaccin de către FDA (Food and Drug Administration), forumul oficial american. Răspunsul a fost pozitiv, Biden adăugând în acelaşi timp că are impresia că agenţiile responsabile în domeniu vor ajunge la o concluzie oficială în această toamnă. E limpede că asta va schimba toate raţionamentele, inclusiv cele legale, mai ales că a fost prezentată pe larg decizia europenilor în domeniu, CEDO considerând că obligativitatea vaccinării este acceptabilă şi conform valorilor promovate de Cartea ONU şi tratatele internaţionale în domeniu.

Sigur, pentru ei problema este într-adevăr de o excepţională importanţă deoarece în memoria tuturor a rămas evenimentul deosebit de grav care a afectat un port-avion al cărui echipaj - evident nevaccinat - a fost afectat în perioada pandemiei. 1200 de membri ai echipajului port-avionului Th.Roosvelt au fost obligaţi să părăsească nava după cu contractaseră virusul în cursul unei misiuni în zona de vest a Pacificului, astfel încât comandantul Brett Crozier s-a simţit obligat să ordone evacuarea şi punerea sub carantină a marinarilor, pentru asta fiind înlocuit din post de către titularul de atunci al Departamentului Apărării.

Neavând încă un portavion, este posibil ca la noi acest tip de raţionamente să nu fie într-atât de urgente, mai ales că îl avem pe colonelul Gheorghiţă care să-i înveţe pe toţi ce să facă şi, mai ales, ce să spună în funcţie de imperativele politice ale momentului. La asta să ne gândim şi noi, căci trebuie să realizăm cât de neplăcută ar fi apariţia unei asemenea polemici despre vaccinare, tocmai acum, înainte de Congresul PNL.

Dar dacă situaţia sanitară va impune o urgenţă medicală cum pare să fie la americani? Atunci, fiţi fără grijă, ne vom schimba şi noi opiniile, doară suntem obişnuiţi să facem asta, însă fără grabă, că doară nu dau dau turcii deoarece ne sunt parteneri strategici.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Utilizator Adevărul
31.07.2021, 12:49:22

Comentariu considerat abuziv.

Davide Isa revine
31.07.2021, 14:18:20

Inainte de toate, bideu si cu toti "espertii" lui, in frunte cu impostorul fauci, sa raspunda la urmatoarele intrebari: 1. Daca ne spuneti ca testul PCR "functioneaza", de ce exista atatea rezultate false?! 2. Daca ne spuneti ca mastile faciale "functioneaza" anticovid, de ce trebuie sa pastram (si) distanta de 2 metri ?! 3. Daca ne spuneti ca distanta de 2 m "functioneaza" anticovid, de ce trebuie sa purtam (si) masca faciala?! 4. Daca spuneti ca toate cele 3 "functioneaza", de ce mai trebuie carantina?! 5. Daca spuneti ca toate 4 "functioreaza", de ce mai trebuie sa ne "vaccinam"?! 6. Daca spuneti ca "vaccinul este sigur si eficient", de ce exista clauze care sa apere producatorii lor si sa-i disculpe in caz de vatamari corporale grave si de deces?!

-26 (32 voturi)
Davide Isa revine
31.07.2021, 14:21:23

7. Daca spuneti ca "vaccinul este eficient", de ce se infecteaza de covid cei "vaccinati" si transmit SarsCov2 in continuare?!

-20 (24 voturi)
Davide Isa revine
31.07.2021, 14:26:39

C U: "Va fi oare acuzată Administraţia Biden de încălcarea flagrantă a drepturilor fundamentale ale omului?" Este DEJA acuzata. ps: Biden merge pe o pojghita de gheata foarte subreda si s-ar putea sa alunece de tot...

-20 (24 voturi)
Mihai Radulescu
31.07.2021, 16:44:57

Davide@Te-au umplut cu minusuri,fi atent ce vorbesti.Ha,ha,ha.

-22 (26 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările