Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Vandalizarea Americii. Homo homini lupus

9
17 Jun 2020 12:25:35
Mihail Neamtu

Cum să înţelegem povestea rebelilor fără cauză, mobilizaţi vehement împotriva ordinii burgheze din Statele Unite? Putem privi dezordinea stradală drept semn al declinului occidental? Avea oare dreptate Arnold Toynbee să spună că „marile civilizaţii nu mor ucise din afară, ci aleg mai curând să se sinucidă”?

Mulţi comentatori s-au grăbit să ofere o singură explicaţie pentru vandalismele urbane. Prima tentaţie a celor care înlocuiesc gândirea cu sloganul a fost invocarea factorului rasial: „afro-americanii sunt discriminaţi!” Cu toate acestea, datele oficiale arată că populaţia de culoare a beneficiat în ultimii cincizeci de ani de politicile „acţiunii afirmative”, cu scop reparatoriu. În plus, virusul violenţei nu poate fi justificat doar prin explicaţii socio-economice: sunt milioane de români săraci care nu jefuiesc şi nu dau nimănui în cap doar pentru că-şi dorec o pereche de pantofi Nike sau un Apple Watch.

Pauperitatea nu justifică dezordinea. E motivul pentru care reflecţia de ordin moral trebuie să precumpănească.

„Să nu furi!” reprezintă nu doar o poruncă din faimosul Decalog iudeo-creştin, şi ci imperativul etic îmbrăţişat de civilizaţia occidentală. 

Respectul pentru proprietate e una din regulile de aur ale conduitei umane – o atitudine contestată, ce-i drept, de iacobinii francezi şi revoluţionarii socialişti moderni (de la Proudhon, care exclama isteric: „La propriété, c’est le vol!” până la Marx sau Lenin, care predicau naţionalizarea, măsurile de expropriere sau colectivizarea drept modalităţi de emancipare a „clasei exploatate”).

Aflaţi în faţa jafului, mulţi politicieni s-au complăcut în tot soiul de ambiguităţi, complicităţi, amânări, compromisuri. Condamnarea distrugerilor a fost mai puţin frecventă decât incriminarea unei prezumat „rasism sistemic” al Americii şi al ţărilor occidentale.

Da, admitem că toate culturile găzduiesc prejudecăţi nedrepte la adresa oricăror minorităţi sau majorităţi religioase, etnice, sexuale sau culturale. Despre ardeleni, oltenii spun bancuri savuroase. Despre francezi circulă anecdote caustice printre nemţi. Mai ştim că toate societăţile cunosc forme spontane de anomie şi erupţie distructivă: bacanale, carnavaluri, bătăile din stadioane. Pretutindeni, urmaşii lui Cain şi Abel sunt urmăriţi de umbra întunecată a resentimentului şi a crimei.

Ce înseamnă asta? Că omul poate fi lup pentru om indiferent de culoarea pielii. Albii i-au persecutat pe albi. Negrii i-au înlănţuit pe negri. Suntem indivizi corupţi ontologic, nu doar victime ale circumstanţelor istorice.

Ce nu putem înţelege este iacobinismul, impulsul totalitar, isteria mass-media, noţiunea de culpă colectivă.

Occidentul a operat, secole la rândul, cu anumite categorii morale: decenţă versus neruşinare, cuminţenie versus vulgaritate. Toate aceste noţiuni au fost abolite. Texele sapienţiale (demult uitate) distingeau între păcatele comise la vedere, în chip ne-ruşinat, şi viciile ascunse. Fumatul nu e o virtute iar fumătorii se ascuns, la restaurant sau aeroport, în spaţii special amenajate. Ceea ce am văzut în Los Angeles, Washington DC or Seattle a fost opusul bunului simţ. Vandalii din Antifa şi Black Lives Matter nu cred în the rule of law, ci în the rule of the mob

Obscenitatea evenimentelor din America vine tocmai din abolirea vechilor tabuuri. Milioane de telespectatori au rămas consternaţi în faţa imaginilor cu tineri care spărgeau şi jefuiau fără un minim reflex de pudoare. Nu jena sau timiditatea, ci exhibiţionismul, înjurătura groasă şi nonşalanţa care au însoţit spolierea magazinelor.

Cetăţeni liberi şi înarmaţi au căutat, mai ales în oraşele predominant republicane ale Americii, să blocheze dorinţa huliganilor de-a plonja în oceanul fărădelegii, „dincolo de bine şi de rău”. Hoţii de biciclete din filmul lui Vittorio De Sica afişau, totuşi, o anumită pudoare.

Jaful la drumul mare şi cinismul agresiunii la adresa cetăţenilor inocenţi – iată forme noi de barbarie într-un Occident multicultural. Clădiri istorice în flăcări, prăvălii devastate, magazine golite – iata rănile unei culturi permisive, unde familia a eşuat, unde adolescenţii cresc fără părinţi, unde şcoala a eliminat Decalogul iar liderii politici n-au pic de curaj.

 

„Moartea lui Dumnezeu” şi declinul credinţelor biblice, relativismul moral predicat de Hollywood, ideologizarea învăţământului dimpreună cu prăbuşirea standardelor Universităţii şi slăbirea autorităţii poliţieneşti, toate explică — măcar parţial — eşecul vieţii noastre comunitare.

Educaţia ori şlefuiea sinelui încep prin disocierea între nevoile de bază şi fantasmele de tip utopic, nerealist. Acasă, la grădiniţă şi apoi la şcoala primară, procesul de învăţare implică diminuarea capriciilor în beneficiul inteligenţei. Şcoala înseamnă disciplina voinţei şi creşterea în auto-control. O educaţie autentică predă elevului nu doar informaţii sau îndemânări oarecare – ea căleşte, în primul rând, caractere.

Psihologii spun că sursele delicvenţei juvenile trebuie căutate mereu într-o criză a autorităţii: acolo unde teama de lege şi frica de pedeapsă au dispărut, fiara din om scoate colţii.

America a revenit, pentru câteva săptămâni, la starea de natură descrisă de Hobbes. De ce? Pentru că, indiferent se culoarea pielii, homo homini lupus.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Stefan din Nord
17.06.2020, 12:56:24

Pe mine ma nedumireste altceva Cum de nu au profitat extremistii musulmani de haosul din capitalele europene si din orasele americane facand atentate in multimile adunate laolalta ? Cu alta ocazie mai potrivita nu se mai intalnesc ei Singura explicatie plauzibila e ca erau prea ocupati cu spargerea si jefuirea magazinelor cu branduri de lux Instinctul de acumulare de bunuri materiale in mod ilicit e mai mare chiar decat ideologia religioasa

+7 (7 voturi)
toma necredinciosu'
17.06.2020, 15:23:55

"Occidentul a operat, secole la rândul, cu anumite categorii morale: decenţă versus neruşinare, cuminţenie versus vulgaritate. Toate aceste noţiuni au fost abolite. Texele sapienţiale (demult uitate) distingeau între păcatele comise la vedere, în chip ne-ruşinat, şi viciile ascunse. Fumatul nu e o virtute iar fumătorii se ascuns, la restaurant sau aeroport, în spaţii special amenajate. Ceea ce am văzut în Los Angeles, Washington DC or Seattle a fost opusul bunului simţ. Vandalii din Antifa şi Black Lives Matter nu cred în the rule of law, ci în the rule of the mob." Misu Neamtu vrea sa ne sugereze faptul ca occidentul ar fi fost., cindva intr-un trecut idilic, fara de prihana. Asa sa fie, oare? Pai sa vedem. Sa -i fi pus dragostea pt. decenta pe americani: 1 sa tina scalvi cam 300 de ani. 2. sa-si faca poze cu negrii linsati si sa le trimita precum o vedere la rude si prieteni. 3. sa faca pogromul die Tulsa in 1921. 4 sa fi fost dragoste pt. decalog care la pus pe Dereck Chauvin sa mai sea cu genunchiul pe gitul lui Floyd inca vrea 2min 40sec dupa ce acesta din urma nu mai dadea semne de viata. sau o fi fost predica de pe munte care la impins pe Leopold II al Belgiei sa faca masacre in Congo. E greu cu valorile aste morale absolute. Vedeti domnule Neamtu, trecutul ala idilic a fost sublim dar a lipst cu desavirsire. Iar voua dragi liberali, fit mai atenti cind primiti noi membri. Cam aveti talentul sa faceti alegeri proaste pina la penibile. Neamtu e una ditre ele. El face parte di galeria aia selecta de membri din cae fac parte, Stolojan si Melescanu, Gigi Becali si Maria Munteanu. Personaje de altfel disparate, dar unite prin faptul ca n-avea chir nimic cu liberalismul. Asa si cu legionarul asta ortodxist de Neamtu.

-11 (11 voturi)
Otava
17.06.2020, 16:48:41

Mihail Neamtu "faimosul Decalog iudeo-creştin" Bai iudeo crestinule , indiferent ce struto camila o fi asta , Decalogul e faimos ? Sau asa il vad iudeo crestinii struto camili : faimos !?

-3 (5 voturi)
Otava
17.06.2020, 16:50:44

Mihail Neamtu „Moartea lui Dumnezeu” şi declinul credinţelor biblice" Cine s-a trezit sa vorbeasca !Unu pentru care iudeo si crestinu e tot un drac .

-2 (4 voturi)
Mihai Tarnopol
17.06.2020, 20:12:36

Inca o analiza care exhiba obiectivitate, eruditie si prospetime a spiritului, marca Neamtu. Pacat ca din cine stie ce motive, a trecut aproape neobservata.

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările