Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Uraganul Michael se intensifică pe măsură ce se apropie de Florida. Peste două milioane de persoane au primit ordin de evacuare

0
10 Oct 2018 19:09:09
Autor: Ion Gaidau
Uraganul Michael apropiindu-se de Florida FOTO EPA-EFE
Uraganul Michael apropiindu-se de Florida FOTO EPA-EFE

Uraganul Michael a crescut în intensitate miercuri şi a ajuns la categoria a 4-a pe o scară de 5 cu câteva ore înainte de a atinge Florida, unde peste 2 milioane de persoane au primit ordin de evacuare, transmite Reuters.

Michael se apropie de Florida cu rafale de vânt de până la 230 de kilometri de oră şi urmează să atingă ţărmul în regiunile Panhandle şi Big Bend, unde valuri de până la patru metri sunt anunţate de Centrul Naţional pentru Uragane (NHC).

Panhandle constituie partea de nord-vest a Floridei mărginită de Alabama la nord şi la vest şi de Georgia la nord. Big Bend este regiunea din Golful Mexic care formează un cot în sudul Floridei.

„Michael este anunţat a fi unul dintre cele mai distrugătoare uragane din ultimul secol pentru regiunea Panhandle“, a declarat guvernatorul Floridei, Rick Scott, în cursul unei conferinţe de presă.

Ultimul uragan de categoria a 3-a sau mai mare care a lovit Panhandle a fost Dennis, în 2005.

Preşedintele american Donald Trump a instituit stare de urgenţă în Florida, măsură ce va permite deblocarea unui ajutor federal.

Serviciile meteorologice americane notează că un uragan de categoria a 4-a poate provoca pagube considerabile locuinţelor şi a recomandat evacuarea tuturor persoanelor ale căror case sunt situate până la 400 de metri de râuri.

„Un studiu de caz“

Ultima geolocalizare, furnizată în jurul orei 14.00 GMT (17.00 ora României), plasa Michael la 115 kilometri sud-vest de Apalachicola, un oraş de pe coasta de nord-vest a Floridei.

Potrivit directorului NHC, Ken Graham, Michael reprezintă „un studiu de caz“, întrucât se intensifică pe măsură ce se apropie de coaste, contrar precedentului uragan, Florence, care şi-a pierdut din putere ajungând la ţărm luna trecută.

Precipitaţii puternice sunt aşteptate în Florida, în statele vecine Alabama şi Georgia, precum şi în cele două Caroline şi în Virginia.

Această regiune trebuie să se pregătească pentru „pagube însemnate în infrastructură“, cu întreruperi de electricitate, inundaţii în sistemele de evacuare a apelor şi perturbări în transporturi, a spus Jeff Byard, administratorul Agenţiei federale pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă (FEMA).

Peste 2,1 milioane de persoane din aproximativ 20 de comitate din Florida au primit recomandări de evacuare. Rick Scott a declarat stare de urgenţă pentru 35 de comitate, inclusiv în capitala statului, Tallahassee. Omologul său din Georgia, Nathan Deal, a făcut acelaşi lucru pentru 92 de comitate din statul său.

Aproximativ 2.500 de membri ai Gărzii Naţionale au fost mobilizaţi pentru a ajuta la evacuarea şi ajutorarea locuitorilor care se pregătesc de sosirea uraganului.

În comitatele din regiunea Panhandle, instituţiile şcolare şi universitare, dar şi instituţiile publice au fost închise până la sfârşitul săptămânii, în timp ce locuitorii şi-au făcut stocuri de carburanţi şi alimente.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii