Vietnamul aduce omagii fostului său prizonier de război John McCain

0
Publicat:
Ultima actualizare:
John McCain FOTO EPA
John McCain FOTO EPA

Fostul senator John McCain a fost „un simbol al generaţiei sale“ care a contribuit la „pansarea rănilor de război“ prin încurajarea normalizării legăturilor între Vietnam şi Statele Unite, a declarat luni şeful diplomaţiei vietnameze, citat de AFP.

McCain, fost prizonier de război torturat în Vietnam, fost candidat republican la Casa Albă şi fost critic acerb al administraţiei Trump, a murit sâmbătă la vârsta de 82 de ani.

„Atât pentru Guvernul cât şi pentru poporul Vietnamului, senatorul McCain a fost un simbol pentru generaţia sa de senatori şi pentru foştii combatanţi de război din Vietnam“, a scris Pham Binh Minh într-o scrisoare de condoleanţe depusă luni la Ambasada SUA de la Hanoi.

„El a arătat calea pansând rănile de război, normalizând şi încurajând parteneriatul global dintre Vietnam şi Statele Unite“, a adăugat ministrul vietnamez.

John McCain a decedat în urma unei lupte cu o formă agresivă de cancer la creier.

A fost fiu şi nepot de amirali ai Marinei americane şi a trecut prin aproape şase ani de captivitate şi tortură într-o închisoare din nordul Vietnamului, după ce avionul său a fost doborât în 1967, când avea 31 de ani, în timpul unei misiuni de luptă.  

După ce au aflat din ce familie vine, nord-vietnamezii i-au oferit posibilitatea eliberării înainte de vreme, într-un truc care ar fi servit propagandei lor. McCain a refuzat oferta, spunând că ar trebui eliberaţi mai întâi cei capturaţi înaintea sa. A revenit în ţară cu cârje şi nu şi-a recăpătat niciodată întreaga mobilitate a braţelor şi a unui picior. 

A devenit apoi o figură marcantă a politicii de la Washington. A  fost ales pentru prima oară în 1982 în Camera Reprezentanţilor, ca fost pilot proaspăt retras din Marina americană. A cces în Senat în 1986 şi a fost constant reales de atunci de votantii din Arizona, deţinând şase mandate de senator din partea republicanilor şi fiind candidatul lor la preşedinţie în 2008 împotriva democratului Barack Obama. Vechimea şi cariera sa le-au impus respect colegilor, cu toate că nu toţi au aprobat firea sa independentă.

McCain şi România

Senatorul John McCain s-a intersectat, de-a lungul carierei sale, în mai multe rânduri cu România şi cu oficiali români, în contextul aderării ţării noastre la NATO, a luptei anti-corupţie sau a campaniilor militare din străinătate, din postura de membru în Comisia de Apărare din Senatul SUA, notează Mediafax.

În 2017, în contextul protestelor legate de modificarea legilor justiţiei,  McCain afirma, într-un comunicat de presă, că „România nu îşi poate permite să facă paşi înapoi în lupta anticorupţie“,  declarându-se profund îngrijorat de dezincriminarea anumitor infracţiuni de corupţie şi considerând că astfel vor fi subminate progresele semnificative înregistrate de România în acest domeniu, într-o perioadă de ameninţări crescânde la adresa democraţiei din Europa, venite din Rusia şi de la interpuşi.

La începtul acestei luni John McCain şi senatorul Christopher Murphy au adresat o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, în care i-au cerut acesteia să nu facă paşi înapoi în lupta împotriva corupţiei.

Programul funeraliilor

Programul ceremoniilor în memoria sa a fost anunţat duminică. Conform acestuia, sicriul cu trupul neînsufleţit al lui John McCain va fi expus miercuri la capitoliul din Arizona. Aici, locuitorii îi vor putea aduce un ultim omagiu, după care, după oficierea joi a unei slujbe la o biserică baptistă locală, sicriul va fi transportat la Washington pentru a fi depus vineri în rotonda Capitoliului, o onoare rezervată marilor personalităţi din istoria Statelor Unite, precum John F. Kennedy, Ronald Reagan, Rosa Parks şi alţi câţiva iluştri senatori, relatează AFP, preluat de Agerpres în pagina electronică.

Un omagiu lui John McCain va fi adus sâmbătă la Catedrala Naţională din Washington în prezenţa unor demnitari americani şi străini. Un democrat şi un republican, foştii preşedinţi Barack Obama şi George W. Bush, ar urma să elogieze personalitatea lui McCain, potrivit New York Times. Presa a informat în urmă cu mai multe luni că senatorul a cerut în mod special ca Donald Trump să nu fie prezent.

Înmormântarea va avea loc duminică, într-o ceremonie privată, la cimitirul Academiei Navale din Annapolis din Maryland, acolo unde John McCain s-a format ca pilot de marină şi unde va fi îngropat alături de vechiul prieten şi coleg de academie Chuck Larson, decedat în 2014. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite