Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Violenţele de la Capitoliu. Ziua ce a adus aminte de Insurecţia de la Wilmington, care a degenerat într-un masacru

13
18 Jan 2021 17:02:21
Autor: Ion Gaidau
Simpatizanţi pro-Trump la Capitoliu FOTO Arhivă
Simpatizanţi pro-Trump la Capitoliu FOTO Arhivă

Violenţele produse la 6 ianuarie în Capitoliu au produs stupoare în lumea democratică, dar nu sunt fără precedent în istoria SUA. Scena a adus aminte de Wilmington 1898, prima şi singura insurecţie din teritoriul american.

La 6 ianuarie, insurgenţi pro-Trump a reuşit să pătrundă în Capitoliu într-o tentativă de lovitură de stat suprarealistă. Dincolo de o explozie anarhică neaşteptată, acest eveniment tulburător pare să descrie sfârşitul unei ere Trump marcată de violenţă şi haos, fiind un răspuns direct la apelul preşedintelui în exerciţiu de contestare a rezultatelor alegerilor din 2020, scrie Esther Cyna, doctorandă în istorie, pentru ziarul francez „Liberation”.

Cântecele manifestanţilor îngheţau sângele în vene. „Asta e casa noastră, voi lucraţi pentru noi”, strigau adepţi ai supremaţiei albe în timp ce invadau Capitoliul. Accentul pus pe posesie şi identitate le trădează fără putinţă de tăgadă mesajul lor, şi anume că această ţară este a albilor şi trebuie să servească interesele lor. Este evident că avem de-a face cu un mesaj rasist şi că această tentativă de lovitură de stat face parte dintr-un război rasial care sfâşie American de secole, chiar mai vizibil din 2016 încoace, sub preşedinţia lui Trump.

Violenţele produse la 6 ianuarie în Capitoliu au produs stupoare în lumea democratică, dar nu sunt fără precedent în istoria SUA. Scena a adus aminte de Wilmington 1898, prima şi singura insurecţie din teritoriul american, remarcă Esther Cyna.

La 10 noiembrie 1898, adică în urmă cu 122 de ani, un grup de adepţi ai supremaţiei albe a răsturnat în mod violent administraţia legitim aleasă la Wilmington (Carolina de Nord). Actul s-a produs în urma unei lungi campanii rasiste şi a degenerat într-un masacru.

Insurecţia de la Wilmington FOTO Libraria Congresului SUA

La sfârşitul perioadei de Reconstrucţie, după Războiul de Secesiune (1861-1865), afro-americanii au reuşit să-şi facă ascultate vocile mai mult ca niciodată. Unii dintre ei au acces în posturi importante şi au fost chiar şi aleşi în această perioadă numită de „fuziune”.

Dar adepţi ai supremaţiei albe s-au revoltat împotriva acestui curs spre egalitate şi justiţie şi au încercat să-i pună capăt. L-au oprit temporar, prin insurecţia de la Wilmington, care s-a manifestat prin distrugerea unor întreprinderi deţinute de afro-americani, prin descinderi în cartierele lor şi prin forţarea administraţiei alese locale să-şi dea demisia în bloc. Aceste acţiuni violente s-au soldat cu peste 60 de morţi în rândul persoanelor de culoare. Unii istorici avansează un bilanţ mai sumbru, de peste 300 de morţi.

Odată ce au preluat puterea, adepţii supremaţiei albilor au eliminat drepturile civile dobândite de afro-americani. Nu s-au confruntat cu consecinţe pentru acţiunile lor.

Ecoul lui 1898 a răsunat în 2021. Ori actul în forţă al trumpiştilor la Capitoliu survine într-un context de ascensiune a femeilor şi a persoanelor de culoare în viaţa politică americană. Ales preşedinte la 3 noiembrie, Joe Biden s-a înconjurat de cel mai divers cabinet din istoria SUA, avându-i pe indiano-jamaicana Kamala Harris ca vicepreşedintă, prima femeie în acest post, pe amerindiana Deb Haaland la conducerea Departemanetului de Interne sau pe generalul Lloyd Austin la şefia Pentagonului, primul bărbat de culoare din fruntea armatei SUA.

La fel ca în 1898, adepţi ai supremaţiei albilor au reacţionat în mod violent într-o încercare de a „recupera” instituţiile statului, considerând că le aparţin de drept. Imaginile de haos de la Capitoliu sunt pe cât de suprarealiste, pe atât de anacronice, conchide autoarea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

pathfinder
18.01.2021, 17:10:25

Esther Cyna? Ha! Ha! Ha! Ha! Ha!

-8 (8 voturi)
Kongo-Müller
18.01.2021, 18:02:25

doar Iliescu isi mai poate aminti ce s-a intamplat in 1898. Nici macar Biden si Oranjeada nu erau inca nascuti.

+2 (6 voturi)
Oriana
18.01.2021, 18:20:45

Curios, taman romanii care au asaltat efectiv Casa Poporului unde au distrus - furat tot ce s-a putut acuma s-au trezit s-o faca pe moralizatorii. Suprematisti albi? Dar aia negri din BLM Antifa cu tot cu interviu la CNN, intrati cu bate, pe aia nu-i vedeti, uite asa se infecteaza mintile celor deja tulburi. Nu cumva din North Carolina provenea faimosul Senator DEM, timp de 50 de ani, ROBERT BYRD, marele dragon-kkk, pretinul si mentorul lui Hellary Clinton, tot DEM?

-1 (7 voturi)
Index 4.2.2
18.01.2021, 19:03:57

Asa cum in anii 50' McCarthy a fost numit sa vaneze comunisti, tot asa si Biden va gasi un Vanator de Neo-nazisti, fanatici ai Trumpismului, de extrema Dreapta!

+10 (14 voturi)
Index 4.2.2
18.01.2021, 19:05:00

Oare sa-si mai cheme Tramp minerii inca o data, intr-o incercare disperata de a mentine puterea?Zilele trecute l-a sunat pe Ion Iliescu sa-l intrebe ce sa faca!

+9 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările