Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Washingtonul desfăşoară 1.500 de militari suplimentari în Orientul Mijlociu pe fondul tensiunilor cu Teheranul

6
24 May 2019 23:57:44
Autor: News.ro
FOTO POLITICO.COM
FOTO POLITICO.COM

Statele Unite au anunţat vineri că desfăşoară 1.500 de militari suplimentari în Orientul Mijlociu, invocând ”ameninţări persistente” împotriva forţelor americane, provenind de la ”cel mai înalt nivel” al Guvernului iranian, relatează AFP.

”Vom trimite un număr relativ mic de trupe, majoritatea preventive, iar anumite persoane foarte talentate se duc în Orientul Mijlociu în acest moment”, a declarat Donald Trump la Casa Albă.

”Vot fi aproximativ 1.500 de persoane”, a precizat preşedintele american înainte să plece către Japonia.
 
Aceste efective şi capacităţi suplimentare sunt menite să ”îmbunătăţească protecţia şi securitatea forţelor americane, ţinând cont de ameninţări persistente din partea Iranului, inclusiv a Gardienilor Revoluţiei şi susţinătorilor lor”, a anunţat şeful Pentagonului Patrick Shanahan într-un comunicat.
 
”Acesta este un răspuns prudent la ameninţări credibile din partea Iranului”, a subliniat el.

 

În paralel, administraţia Trump a informat vineri Congresul cu privire la noi vâznări de armament către Arabia Saudită, marele inamic regional al Iranului, şi către Emiratele Arabe Unite (EAU), evocând ameninţarea iraniană, pentru a ocoli posibilitatea de care dispun parlamentarii de a bloca acest tip de contract.
 
Desfăşurarea decisă de către Washington include un bataloin de 600 de oameni, însărcinaţi cu patru baterii antirachetă de tip Patriot, care se află deja în regiune, dar care urmează să fie redesfăşurate în altă parte.
 
Menţinerea lor în regiune, pe o perioadă nedeterminată şi în baze care nu au fost dezvăluite, implică 900 de oameni în regiune, a precizat pentru presă amiralul Michael Gilday, un reprezentant al Statului Major american.
 
Aeronave de recunoaştere şi de supraveghere şi un escadron de 12 avioane de vânătoare urmează să consolideze acest dispozitiv.
 
Adjuncta secretarului însărcinată cu Securitatea Internaţională la Pentagon Katie Wheelbarger a precizat că această desfăşurare suplimentară nu priveşte nici Siria şi nici Irakul, unde Washingtonul îşi continuă operaţiunile împotriva Statului Islamic (SI).
 
Comandamentul central american (CENTCOM), însărcinat cu Orientul Mijlociu şi o parte a Asiei Centrale, dispune de 70.000 de militari, dintre care 14.000 sunt desfăşuraţi în Afganistan, 5.200 în Irak şipână în 2.000 în Siria.
 
Efectivele suplimentare urmează să fie trimise la baze de care Statele Unite dispun în orientul Mijlociu, însă nu în zone de conflict.
 

”ÎN NICIUN CAZ PROVOCATOR”

 
Amiralul Gilday a acuzat că atacurile împotriva mai multor petroliere în largul portului Fujairah, în Emiratele Arabe Unite (EAU), au fost conduse de către Guvernul iranian.
 
El a acuzat, de asemenea, Corpul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a regimului iranian, de faptul că a ”încercat să desfăşoare jonci modificate, capabile să lanseze rachete de croazieră” în Golful Persic şi că este responsabil de un tir de rachetă în Zona Verde de la Bagdad, în care se află şi Ambasada Statelor Unite.
 
”Suntem întru totul convinşi că acestea provin de la conducerea iraniană de la cel mai înalt nivel, iar toate atacurile pe care le-am menţionat au fost atribuite Iranului, prin intermediul unor miliţii proiraniene sau propriilor lor forţe”, a declarat el.
 
El a menţionat de asemenea ”informaţii multiple şi credibile potrivit cărora miliţii proiraniene au intenţia să atace militari americani în Orientul Mijlociu”.
 
Pentagonul a dat asigurări din nou că această consolidare a prezenţei militare americane în Orientul Mijlociu este pur defensivă.
 
”Prin această desfăşurare foarte măsurată şi prin intermediul discursului nostru public, noi încercăm să subliniem că nu căutăm ostilităţi cu Iranul”, a declarat amiralul Gilday. Această desfăşurare ”nu este în niciun caz provocatoare”.
 
Acest anunţ intervine în momentul în care relaţiile deja tensionate între Washington şi Teheran s-au tensionat şi mai mult, de la începutul lunii.
 
Iranul şi-a suspendat anumite angajamente asumate în virtutea Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, care încadrează programul nuclear iranian, la un an după retragerea americană din acest pact şi după ce administraţia Trump şi-a consolidat sancţiunile impuse economiei iraniene.
 
Pentagonul a trimis deja în regiune, la începutul lui mai, un portavion, o navă de război, bombardiere de tip B-52 şi o baterie de rachete de tip Patriot, după ce consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe John Bolton a evocat ”indicii îngrijorătoare ale unei escaladări” a Teheranului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Goicea Niculae
25.05.2019, 04:04:36

1500 de soldați americani, o sa-i sperie foarte tare pe iranieni. Dacă SUA-Israel ar STI ca au o sansa in Iran, războiul ar fi început demult ,dar gândul la o înfrângere rusionoasa ii face sa se rezume doar la amenințati și sanctiuni.

+1 (3 voturi)
Mihai Popescu
25.05.2019, 08:58:22

Pina la urma americanii or sa bombardeze Iranul si poate chiar sa-i atace si terestru si o sa le bage in tara pacea, librtatea si democratia. Si nu le va cere nimic decit doar resursele de petrol si ceva uzine mai importante. Si asa toata lumea va fi fericita.

+1 (1 vot)
Ivan Turbinca
25.05.2019, 11:49:04

Naluca democratiei americane ratacita in lume.N-au odihna filantropii americani,zi si noapte,mediteaza, cum sa fericeasca omenirea,usirand-o de resursele naturale.Trebuie sa ai mare imaginatie,sau, bolnav mintal,ca sa crezi cum ca,un stat oarecare,inclusiv Iranul,ar avea nebunia sa atace SUA. Un stat,cu arme nucleare,cu 800 de baze militare,in toate punctele cardinale,poate fi amenintat c-o invazie din exterior. Nu exista alt stat,c-o crimanalitate mai mare,pe Terra decat SUA.Interesele ei sunt peste tot,de la sud la nord,de la vest la est.Isi doresc ca toate natiunile sa danseze sub cintecele country a vacarilor(cowboy-lor)americani. Nu poate exista toata lumea sub sablonul american,deoarece oarece natiune are mentalitatea sa proprie,limba si obiceiurile ei specifice,care trebuie primite si respectate de comunitatea internationala.In caz contrar,se va ajunge la o turma omogena,condusa de o minoritate de ticalosi.

+2 (4 voturi)
Vasile Naftuli
25.05.2019, 11:12:52

Ăia 1500 de soldați americani au democrația în buzunare, o vor îmrăștia peste ... „necredincioși”.

+1 (3 voturi)
Marcel Cristea
25.05.2019, 15:24:00

Before the shiite hits he fan.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (6)