Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Washingtonul reia un program de finanţare menit stimulării achiziţiilor de arme americane în locul celor ruseşti

5
26 May 2019 19:30:34
Autor: Ion Gaidau
Clădirea Pentagonului FOTO Getty Images
Clădirea Pentagonului FOTO Getty Images

În scopul contracarării Rusiei şi Chinei, Statele Unite extind un plan dezvoltat pe vremuri pentru înarmarea ţărilor din fostul Pact de la Varşovia.

Administraţia de la Washington reia  în formă extinsă programul European Recapitalization Incentive Program, prin care a oferit bani fostelor membre ale Pactului de la Varşovia pentru a cumpăra arme americane şi a-şi înlocui astfel arsenalul sovietic, scrie Business Insider.

Însă noul plan nu vizează doar armele ruseşti, ci şi pe cele chineze.

Departamentul de Stat şi Pentagonul colaborează îndeaproape pentru punerea în aplicare a acestui program, notează sursa citată.

„Scopul este să-i ajutam pe partenerii noştri să iasă din lanţul rusesc de aprovizionare şi logistică, fapt care a permis companiilor şi personalului din Rusia să aibă acces la baze militare ale aliaţilor din NATO sau la baze ale partenerilor noştri militari“, a subliniat un diplomat american pentru Defense One.

Anul trecut, Departamentul american de Stat a inclus în acest program şase ţări din Europa, şi anume Albania, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Macedonia de Nord, Slovacia şi Grecia. Washingtonul a alocat 190 de milioane de dolari pentru ca statele respective să cumpere arme americane, precizează Business Insider.

Dacă programul va avea succes, Statele Unite îl vor extinde dincolo de Europa de Est.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Vasile Naftuli
26.05.2019, 20:16:30

Deci creșterea vânzărilor de arme americane în lume este prioritară democrației; dacă cumperi arme americane ești democrat.

-2 (4 voturi)
Galeriu Crestinu
26.05.2019, 20:47:24

...panica mare....le e frica sa nu cumpere lumea arme rusesti adevarate....

-3 (3 voturi)
IonIon Codreanu
27.05.2019, 00:11:07

N-au nici o șansă... Armele rusești și chinezești sunt mult mai ieftine și suficient de performante! Americanii IMPUNEAU să le fie cumpărate produsele. Nu va mai merge...

-1 (3 voturi)
Gelu Vlad
27.05.2019, 00:20:09

Singura metoda de contrarare consta in impunerea de sanctiuni ! ( a se vedea Turcia, India legat de S-400 ) si exemplele pot fi mai multe !

-2 (2 voturi)
Necula Mario
28.05.2019, 00:13:19

Iar au iesit trolii din gauri....