Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Washington Post: SUA au decis să nu ofere Kievului informaţii despre conducerea militară a Rusiei şi ţinte din afara Ucrainei

13
12 May 2022 06:35:47
Autor: Gabriel Niţulescu
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Interdicţia se aplică transferului de informaţii despre cei mai înalţi lideri militari şi miniştri ruşi, notează ziarul Washington Post.

Administraţia SUA a elaborat îndrumări interne privind partajarea informaţiilor cu Kievul, menite să evite tensiunile în creştere între Washington şi Moscova. Acest document, în special, interzice reprezentanţilor autorităţilor americane să transmită părţii ucrainene informaţii detaliate despre locul unde se află reprezentanţii conducerii militare ruse de cel mai înalt grad, precum şi date pentru lovirea ţintelor în afara teritoriului Ucrainei, transmite The Washington Post, citând surse.

Potrivit acestor date, interdicţia se extinde şi la transferul de informaţii despre cei mai înalţi lideri militari şi miniştri. În acelaşi timp, nu se aplică datelor despre locul unde se află ofiţerii ruşi pe teritoriul Ucrainei, inclusiv generalii. Totuşi, aşa cum a declarat publicaţiei unul dintre reprezentanţii administraţiei americane, Washingtonul, ca măsură de precauţie, a decis în secret să nu transmită nici informaţii despre generali.

A doua categorie de informaţii interzise este orice informaţie care ar ajuta Kievul să lovească ţinte ruseşti în afara graniţelor Ucrainei, au spus oficialii americani. „Această regulă este parţial concepută pentru a împiedica Statele Unite să devină parte la atacurile pe care Ucraina le poate aplica pe teritoriul Rusiei”, scrie ziarul.

Totodată, după cum au declarat pentru publicaţie reprezentanţii atât ai autorităţilor americane, cât şi ai Ucrainei, în alte cazuri, Washingtonul transmite Kievului informaţii despre locaţia şi mişcările trupelor ruse în Ucraina în timp real. Aceste date includ, printre altele, imagini din satelit, precum şi informaţii obţinute din surse de informaţii americane.

Scurgeri media

Anterior, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat, la o conferinţă de presă, că preşedintele american Joe Biden a fost nemulţumit de scurgerile de informaţii din media privind schimbul de informaţii între Washington şi Kiev şi le-a considerat neconstructive şi exagerând rolul Statelor Unite.

Înainte de aceasta, The New York Times, citând surse, a relatat că Statele Unite transmiteau în secret Ucrainei informaţii despre ceea ce se întâmpla pe câmpul de luptă în timp real, aceste informaţii incluzând şi date despre presupusele mişcări ale armatei ruse. În plus, Washingtonul s-ar fi concentrat pe transmiterea de date privind locaţia sediului mobil al trupelor ruse. După cum a declarat ulterior secretarul de presă al preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Peskov, armata rusă ştie că Statele Unite, Marea Britanie şi NATO transmit în mod constant informaţii către armata ucraineană.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

freeson freeson4
12.05.2022, 07:51:25

Haha! Peskov a declarat că, după ce a invadat Ucraina, Putler a aflat secretul lui Polichinelle! 😁

-2 (4 voturi)
Turbulent Kroncobaurul
12.05.2022, 08:07:14

Oameni buni omenoși ...

+1 (3 voturi)
IRINT
12.05.2022, 08:20:14

După ce s-au lăudat prin presă că informațiile date de ei au dus la moartea a 8 din 10 generali ruși pe teritoriul ucrainean, SUA au decis să nu ofere Kievului informaţii despre conducerea militară a Rusiei şi ţinte din afara Ucrainei. Probabil si-au dau seama de gafa făcută și se tem intr-o oarecare măsură de răzbunarea spionajului rus pe propriul teritoriul sau în alte teatre de operațiuni de prin întreagă lume. Britanicii se întreabă acum ce măsuri de retorsiune va lua Rusia pentru scufundarea navei amiral a Flotei Mării Negre.

-8 (12 voturi)
Costin Calinesteanu
12.05.2022, 09:58:13

,,Britanicii se întreabă acum ce măsuri de retorsiune va lua Rusia pentru scufundarea navei amiral a Flotei Mării Negre." Mai senilule ai uitat cine v-a dat-o la fund? Sau asta e noua directiva putlerista de a arunca pisica prostiei rusiste de ev mediu in gradina tehnologiei occidentale de sec 21.

+2 (4 voturi)
mihai radu
12.05.2022, 09:11:16

Asta ca să vă faceți o idee despre sofisticatele sisteme de interceptare americane,un singur avion AWACS poate controla și dirija lupta pe o suprafață egală cu a țării noastre !

+4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările