Zombii Zoom: Peste 50% dintre şoferii americani participanţi la un sondaj s-au plâns că nu se pot concentra la volan după videoconferinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Un sondaj privind conştientizarea distragerilor de la volan comandat de Root Insurance, o companie de asigurări din Ohio, a descoperit că peste 50% din conducătorii auto au probleme de concentrare dacă se urcă la volan după ce au folosit o platformă de videoconferinţă, relatează Fast Company.

Pandemia de COVID-19, care a transformat condiţiile de muncă, a creat o nouă problemă potenţial periculoasă pentru americani - zombii ZOOM care conduc pe străzile americane.

Potrivit sondajului Distracted Driving Awareness al Root Insurance, 54% dintre cei care se urcă la volan imediat ce au folosit o platformă de videoconferinţă spun că au probleme să se concentreze la drum.

Afectarea atenţiei variază cu vârsta - pentru cei din Generaţia X (născuţi între 1965 şi 1979), atenţia scade la 48%, pentru mileniali (1980 şi 1994), la 61%, respectiv Generaţia Z (după 1995), la 65%.

Fondatorul şi CEO-ul  Root Insurance, Alex Timm, explică: „Pandemia de COVID-19 a schimbat fundamental modul cum interacţionăm cu vehiculele noastre. Deoarece mulţi au trecut abrupt la un mediu virtual, dependenţa americanilor de tehnologie a crescut dramatic odată cu timpul petrecut în faţa ecranelor, cu consecinţa că tot mai mulţi şoferi îşi continuă acest comportament distras la volan”.

Platformele video fac parte din toate aspectele vieţii în pandemie, însă şedinţele de muncă sunt cele mai epuizante, întrucât necesită mai multă putere de concentrare.

Specialiştii explică că videoconferinţele de la domiciliu cer mai multă putere mentală şi atenţie pentru că oamenii trebuie să blocheze orice elemente sau întreruperi din mediu pentru a se putea concentra.

„Atenţia este o resursă limitată. Iar  ea trebuie toată alocată unui ecran...Este o realitate virtuală cu adevărat de slabă calitate. Trebuie să te transpui într-o locaţie în timp ce faci un efort să ignori toate potenţialele distrageri din jurul tău”, spune Stefan van der Stigchel, profesor de psihologie experimentală la Universitatea din Utrecht, Olanda pentru Fast Company.

„Porneşti la drum, după ce tocmai ţi-ai epuizat o bună porţiune din capacitatea de atenţie susţinută, iar asta înseamnă că puterea ta de concentrare va fi mai scăzută. Şofatul necesită o capacitate destul de mare de atenţie mai ales dacă e o rută nouă”, a adăugat acesta.

Specialistul îi sfătuieşte pe conducătorii auto să nu se urce imediat la volan, ci să se implice într-o activitate relaxantă.

„După videoconferinţă faceţi ceva ce nu necesită concentrare - puneţi rufe la spălat, plimbaţi-vă. Sau orice activitate automatizată. Creierul îşi va putea reîncărca bateriile”.

Acesta spune că o ideea fi şi să înlocuiască unele convorbiri video cu apeluri telefonice la care pot participa în timpul unei plimbări şi nu static, în faţa unui ecran. Sau dacă sunt nevoiţi să stea pe loc, atunci să profite de pauze pentru a se mişca sau a face cu totul altceva.

Sondajul a fost realizat pe  1.819 de şoferi americani de peste 18 ani, fiind condus de Wakefield Research, între 12 şi 17 martie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite