Articol publicitar

Alege un RCA ieftin – Fii la curent cu noile reguli pentru poliţa de asigurare auto RCA în 2018

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România, proprietarii de autoturisme sunt îngrijoraţi de creşterea tarifelor pentru poliţa de asigurare auto RCA faţă de anul trecut. Află aici care sunt motivele pentru care a apărut această tendinţă de creştere a tarifelor RCA şi unde poate fi cumpărat cel mai ieftin RCA.

Cum se schimbă tarifele de referinţă ale poliţelor de răspundere civilă RCA?

Potrivit celor declarate de Cornel Coca Constantinescu (vicepreşedintele ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară) tarifele pentru poliţele RCA vor fi schimbate în acest an. Schimbarea lor se va face conform altor criterii comparativ cu anul 2017.

Tarifele sunt stabilite în anul 2018:

  • În funcţie de categoriile de vehicule; pot fi autoturisme sau autovehicule transport marfă ori autovehicule transport persoane şi altele.
  • Pe baza caracteristicilor tehnice ale vehiculelor; se ţine cont de numărul de locuri, capacitatea cilindrică, puterea vehiculului, masa maximă autorizată a acestuia. Tarifele vor fi mai mari la autoturismele care au capacitatea cilindrică mai ridicată.
  • Diferă pentru persoane fizice şi persoane juridice. Tariful mediu la persoanele fizice este de 1752 lei în acest an. În 2017, acest tarif era mai mic cu 11%, era de 1574 lei.
  • În funcţie de vârsta proprietarilor de vehicule (de vârsta asiguraţilor). Aici poate să apară o diferenţă destul de mare la tarife, unele pot avea un preţ dublu. Un şofer cu vârsta până în 30 de ani va avea un tarif mai mare comparativ cu un şofer care are vârsta peste 30 de ani. De asemenea la persoanele cu vârsta peste 60 de ani, tariful scade şi mai mult. 

În funcţiei de aceste tarife, proprietarii de autoturisme pot negocia contractele pe care le încheie cu companiile de asigurări. Dacă au un istoric bun – respectiv fără accidente – ei au reducerea Bonus. În cazul unor şoferi cu un istoric rău – respectiv cu accidente – apare o majorare Malus care se aplică acestor tarife.

În anul 2018 tariful de referinţă mediu ponderat este:

  • 756 lei pentru persoane fizice (mai mare cu 9% ca anul trecut)
  • 1752 lei pentru persoane juridice (a crescut cu 11% faţă de anul 2017).

Tarifele vor depinde de istoricul şoferului pe ultimii 5 ani

Imagine indisponibilă

Vicepreşedintele ASF a precizat faptul că tarifele vor fi în zona acelui Factor N, considerat ca fiind o diferenţă între şoferii cu risc scăzut şi cei cu risc ridicat. Este acel factor de siguranţă în procent de 36%. Se va ţine cont de istoricul şoferului în ultimii 5 ani. Reducerile Bonus şi majorările Malus care s-au înregistrat în aceşti 5 ani vor influenţa tarifele de referinţă.

Protecţia consumatorului în legea RCA

Cornel Coca Constantinescu relatează faptul că în noua lege RCA se ţine cont de protecţia consumatorului, acesta are un avantaj în ceea ce priveşte aplicarea clasei Bonus. El se referă la şoferii care au mai multe autovehicule şi spune că aceştia vor obţine cea mai favorabilă clasă de Bonus tocmai pentru a încuraja comportamentul corect al şoferilor în trafic. Dacă şoferii sunt recompensaţi prin bonusuri şi discounturi pot fi mai atenţi în trafic pentru a rămâne în această zonă de Bonus. În ceea ce priveşte şoferii care au accidente la activ şi ei pot fi influenţaţi de această clasă favorabilă de Bonus, în sensul că îşi vor dori să ajungă la acest nivel pentru a beneficia şi ei de discounturi.

Clasa maximă de Bonus s-a schimbat faţă de anul 2017:

  • Şoferii care ajung la B8 (clasa maximă de Bonus) vor beneficia de o reducere de 50% la tariful de primă în anul 2018.
  • După cum se ştie, în anul 2017, această reducerea era mai mică,  era de 32%.

Conflicte în relaţia dintre service-uri auto şi firme de asigurări

Imagine indisponibilă

Deja se ştie de relaţia conflictuală care există între service-urile auto şi firmele de asigurări că are ca principal subiect piesele de schimb. Acum asiguratorii au ajuns să comande şi să cumpere ei piesele de schimb de la furnizori şi acest lucru face ca service-urile auto să fie în pierdere, deoarece ei nu mai beneficiază de adaosul comercial. Acest adaos era foarte mare, în concluzie service-urile auto au pierdut o parte semnificativă din venituri.

Un procent de 60-70% din suma despăgubirilor anuale plătite pentru poliţele RCA sau CASCO este reprezentat de cheltuielile cu piesele de schimb. Suma rămasă este pentru despăgubiri de vătămare corporală şi manoperă. Service-urile auto au doar de pierdut din cauza faptului că nu mai obţin venituri pe baza afacerii cu piesele de schimb şi în plus au parte şi de o întârziere a banilor de la asiguratori. Acest lucru face ca multe service-uri auto să ajungă în prag de faliment.

Vicepreşedintele ASF s-a referit şi la acest subiect şi a spus că trebuie să se ţină cont de următoarele aspecte:

  • Calitatea serviciilor în ceea ce priveşte realizarea reparaţiilor.
  • Piesele de schimb.
  • Manoperă.

El recomandă şoferilor să meargă la service-urile auto care oferă şi servicii de calitate pentru că acest lucru este foarte important, să nu urmărească doar tarifele practicate de aceste service-uri pentru lucrările de reparaţii.

Deseori se întâmplă ca astfel de conflicte care se produc între firmele de asigurări şi service-uri auto să fie în dezavantajul şoferilor asiguraţi. Dacă se aleg piese auto la un preţ exagerat, iar în plus se aplică şi o manoperă ridicată, cu siguranţă acest lucru va avea un efect asupra tarifelor pe care le vor calcula asiguratorii. Cei care au de pierdut sunt în primul rând şoferii de autoturisme, asiguraţii.

Proprietarii de autoturisme pot obţine un RCA ieftin online, în doar câteva minute. Poliţa RCA se comandă şi se cumpără prin plata cu cardul, sau în rate, fără dobândă. Livrarea se face online, gratuit, în toată ţara.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite