Auto

articolul anterior articolul urmator

Ce acte trebuie să ai pentru a vinde o maşină în România

0
Articol publicitar
19 Feb 2019 17:58:37
Autor: ADH

Dacă vrei să îţi vinzi maşina trebuie să ştii că există câteva acte importante pe care trebuie să le ai pentru a încheia tranzacţia. În acest articol îţi prezentăm lista documentelor necesare şi ce paşi trebuie să faci până la predarea cheilor şi a maşinii.

  1. Primul lucru necesar este un contract de vânzare-cumpărare pe care să îl completezi. Modelul acestei înţelegeri este unul standard, se poate descărca de pe internet şi este valabil pentru toată România. Îl poţi completa direct pe computer, folosind un editor PDF online, sau de mână. 
  2. Apoi, trebuie să completezi o fişă de înmatriculare cu datele din contractul de vânzare-cumpărare şi cu informaţii din cartea de identificare a autovehiculului.
  3. Urmează un drum la Administraţia Fiscală de care aparţii, pentru a viza fişa de înmatriculare completată. Aici ai nevoie de următoarele acte: contractul de vânzare-cumpărare, factura fiscală (dacă este cazul), fişa de înmatriculare, copii după cărţile de identitate ale vânzătorului şi cumpărătorului, copie după CUI (dacă este cazul) şi cartea de identificare a autovehicului (în original şi o copie).
  4. La Administraţia Fiscală vei depune o declaraţie pe proprie răspundere de radiere din evidenţă a vehiculului, achiţi o taxă de timbru de 4 lei şi apoi trebuie să obţii mai multe semnături şi ştampile. Dacă nu ai amenzi sau impozite neachitate, toate aceste avize ar trebui să le iei destul de repede.
  5. După ce Fişa de înmatriculare are toate avizele, poţi să îi predai cumpărătorului cheile şi maşina.
  6. La noul proprietar al maşinii ar urma să rămână următoarele acte: contractul de vânzare-cumpărare, fişa de înmatriculare vizată, certificatul de înmatriculare al automobilului, care va avea trecut pe verso numele noului proprietar, data şi semnătura ta, cartea de identitate a autovehicului şi, acolo unde este cazul, asigurarea obligatorie.
 

Ce trebuie să conţină un contract de vânzare-cumpărare?

Există un model de formular de tranzacţie, care a înlocuit vechiul „contract de vânzare-cumpărare auto”, şi poartă denumirea de „Contract de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport”. De câţiva ani, pentru a se evita situaţia în care un cumpărător depăşea 30 de zile în care avea obligaţia de a-şi înregistra autovehiculul cumpărat şi refacerea unui contract de vânzare-cumpărare cu o dată mai recentă, legea a fost schimbată şi prevede să fie făcute patru copii după original, pe care să scrie „conform cu originalul”.

Unde ajung cele 5 exemplare? O copie trebuie să rămână la cel care a vândut automobilul, originalul la persoana care a cumpărat maşina, unul la organul fiscal în numele celui care vinde, unul la organul fiscal în numele celui care cumpără, iar unul la poliţie pentru înmatriculare. 

Vinde-ţi masina pe Autovit.ro în perioada 18-24 februarie şi ai 30% discount la postarea anunţului. Detalii despre ofertă aici!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii