Cum să te bucuri de condus pe timp de vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
condus vara

Confortul din timpul condusului poate să fie afectat de mulţi factori precum vremea, perioada zilei şi, desigur, ceilalţi participanţi la trafic. Din fericire, şoferul poate să controleze câţiva dintre aceşti factori şi să asigure confortul pe durata traseului, renunţând la graba inutilă care produce mai mult zgomot şi un stres suplimentar.

Rutele fără asfalt uniform, care sunt un lucru comun pe multe dintre drumurile europene, sunt un bun exemplu. Ai putea fi tentat să mergi pe urmele create de miile de şoferi, însă acest lucru o să creeze mai mult zgomot, iar anvelopele se vor uza mai rapid decât dacă mergi pe unde nu sunt urmele altor şoferi. 

„Dintr-un motiv necunoscut de noi, oamenii preferă să conducă pe urmele deja făcute de alţi şoferi, pe unde asfaltul este cel mai dur, iar riscul acvaplanării este foarte ridicat, în loc să meargă pe porţiunile fără urme, cu apă sau să tragă un pic de volan”, ne spune Martin Dražík, Product Manager al Nokian Tyres Europa Centrală.

Ajungi la destinaţie într-un mod confortabil

Stilul de condus este un prim factor de stres, atât pentru şofer, cât şi pentru pasager. Matematic, reducerea vitezei cu 10 km/h îţi va creşte durata drumului cu doar 8 minute la fiecare o sută de kilometri, în schimb acesta va fi mult mai sigur şi mai confortabil.

Depăşirea celorlalţi participanţi la trafic doar pentru a ajunge mai repede la destinaţie este o luptă fără final şi un efort depus doar pentru a câştiga câteva minute. Accelerarea treptată şi calmă îţi asigură o uzură mai lentă a anvelopelor.

Despre presiunea optimă în anvelope

Când maşina şi anvelopele sunt în stare bună te poţi bucura de condus în condiţii de siguranţă. O presiune optimă în anvelope îţi oferă mai multă linişte sufletească, îmbunătăţeşte confortul din timpul condusului şi extinde durata de viaţă a anvelopelor.

Este indicată verificarea presiunii anvelopelor la câteva săptămâni şi înainte de fiecare drum mai lung. Orice model de maşină vine, din fabrică, cu presiunea optimă în anvelope, valabil atât pentru vehiculele cu încărcături mai uşoare cât şi pentru cele de mare tonaj. Presiunea recomandată este inscripţionată şi poate fi găsită pe interiorul portierei şi în manualul proprietarului. Majoritatea service-urilor au echipament pentru măsurarea şi ajustarea presiunii din anvelope, însă pentru siguranţă în plus poţi să cumperi un manometru şi să efectuezi singur verificarea, pentru a nu pierde prea mult timp cu drumul până la service.

condus vara

„Este foarte important să menţii o presiune optimă în pneuri. Dacă aceasta este prea scăzută, mişcările volanului nu vor fi urmărite cu precizie, aşa cum ar trebui. Pe de altă parte, un nivel mult prea ridicat al presiunii poate diminua calitatea călătoriei şi va creşte zgomotul produs de anvelope. Toate acestea pot duce la un confort scăzut în timpul condusului”, spune Petri Paananen, test driver-ul Nokian Tyres.

Anvelopele de calitate asigură o aderenţă fermă

Sunt diferenţe majore între producătorii cunoscuţi şi responsabili de anvelope şi brand-urile mai puţin cunoscute în ceea ce priveşte tendinţa de acvaplanare şi aderenţa anvelopelor. Acestea sunt cel mai uşor testate în condiţii extreme. O distanţă mai scurtă de frânare a unei anvelope de calitate înseamnă mai multă siguranţă şi o prevenire mai eficientă a accidentelor.

„Adâncimea benzii de rulare este un factor foarte important atunci când se măsoară aderenţa şi tendinţa de acvaplanare a unei anvelope. Produsele de vară şi de iarnă ale Nokian Tyres sunt patentate cu indicatorul DSI care afişează această adâncime sub formă de numere pe suprafaţa de rulare”, completează Martin Dražík.

Noul studiu realizat de Nokian Tyres, ce are ca subiect anvelopele de vară, demonstrează faptul că şoferii europeni apreciază anvelopele premium. 58% dintre şoferii europeni sunt de acord cu faptul că anvelopele premium se comportă mai bine, fără a ţine cont de condiţiile de drum. Tot 58% dintre şoferi au confirmat şi faptul că anvelopele premium sunt mai sigure în condiţii de vreme nefavorabilă şi că structura lor este mai durabilă, indiferent de condiţiile de drum. Potrivit studiului, aderenţa este cea mai importantă caracteristică a anvelopelor de vară. Datele sunt preluate din rezultatele unui chestionar online efectuat în perioada aprilie-mai a acestui an de către Nokian Tyres în colaborare cu compania de cercetare Taloustutkimus Oy. Acesta a fost efectuat în cinci ţări (Germania, Polonia, Republica Cehă, Italia şi Franţa) pe un eşantion de 1.000 de respondenţi din fiecare ţară.

condus vara

De ce contează profilul anvelopelor

Producătorii de automobile sunt cei care definesc dimensiunea standard a anvelopelor, profilul şi dimensiunile opţionale în funcţie de vehicul. Deşi dimensiunea anvelopelor a crescut, iar profilul s-a redus, un profil mai mare al anvelopelor încă reprezintă un confort ridicat în timpul condusului.

„Un profil mai înalt duce la un confort sporit în timpul condusului. Un material mai rigid poate influenţa confortul din timpul condusului: rezistenţa la rulare o să crească şi plăcerea de a conduce va creşte. Şi zgomotul din interiorul vehiculului este un factor care poate afecta confortul, acesta ar trebui monitorizat conform testelor pentru anvelope din revistele auto”, ne sfătuieşte Martin Dražík.

Sfaturi pentru o vară cu drumuri fără griji

1. Alege anvelope de calitate. Durează mai mult şi au caracteristici mai bune. Pentru sfaturi în alegerea celor mai potrivite anvelope, consultă testele pentru anvelope din revistele auto sau citeşte etichetele UE care conţin informaţii despre comportamentul acestora în mediu ud, eficienţa în ceea ce priveşte combustibilul şi zgomotul extern produs la rulare.

2. O mânuire mai bună a volanului. Un profil mai lat şi mai scăzut oferă o mânuire mai bună a volanului, decât un profil îngust şi mai ridicat. Asta înseamnă că anvelopa va urma mai precis direcţiile date de volan. O astfel de anvelopă este potrivită pentru un şofer care apreciază un răspuns rapid la mişcarea volanului şi un stil de condus sportiv.

3. Asigură mai mult confort în timpul condusului. O anvelopă mai lată, pe de altă parte, este mai puţin potrivită pentru drumuri neasfaltate, astfel, o anvelopă cu un profil mai lat şi mai înalt este o alternativă mai potrivită pentru a te bucura de confort în astfel de condiţii. Anvelopele mai înguste sunt potrivite pentru drum ud deoarece vor dispersa apa mai bine decât unele mai late.

4. Măsoară şi ajustează presiunea din pneuri. Presiunea optimă sporeşte siguranţa, extinde durata de viaţă a anvelopei şi reduce consumul de combustibil. Aceasta trebuie măsurată la fiecare trei săptămâni şi de fiecare dată când pleci la un drum mai lung. De asemenea, presiunea trebuie verificată atunci când anvelopele sunt reci.

5. Verifică banda de rulare a anvelopelor de două ori pe vară. Şoferii care conduc frecvent ar trebui să facă acest lucru chiar mai des. Adâncitura minimă recomandată a benzii de rulare este de 4 milimetri, chiar dacă legea permite şi o dimensiune mai scăzută.

6. Verifică uniformitatea uzurii anvelopei. Uzura neuniformă este un semn că ceva nu este în regulă. Poate fi cauzată de o presiune incorectă în pneuri sau poate indica alinierea incorectă a roţilor.

7. Verifică cuplul de strângere al şuruburilor roţilor după schimbarea anvelopelor. În cazul jantelor de aliaj, acestea ar trebui strânse după fiecare câteva sute de kilometri.

8. Creşte durata de viaţă a anvelopelor prin mutarea celor din faţă în spate şi viceversa atunci observi o diferenţă în adâncimea benzii de rulare de 2 milimetri.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite