Auto

articolul anterior articolul urmator

Cum să conduci în siguranţă pe timp de iarnă. Sfaturi de la profesionişti

5
8 Nov 2018 16:23:30
Ciobanu Constantin

Când vine vremea pentru trecerea la anvelopele de iarnă, trebuie să te asiguri că acestea sunt încă utilizabile. Pentru a verifica adâncimea benzii de rulare, poţi folosi moneda de 50 bani.

Adâncimea benzii de rulare este foarte importantă în special atunci când se conduce pe lapoviţă; pe drumuri alunecoase, canelurile devin mai importante.

Cum să monitorizezi anvelopele

Anvelopele de iarnă fără crampoane conferă aderenţă prin modelul şi materialele benzii de rulare, de aceea utilizatorii acestor tip de anvelope trebuie să le verifice canelurile şi şanţurile. Aderenţa se realizează datorită laturilor ascuţite ale canelurilor şi al compusului de cauciuc moale. Anvelopele îşi pierd aderenţa atunci când sunt ferme în loc de flexibile şi au caneluri joase, cu margini rotunjite.

În plus, autoturismele din zilele noastre au, în general, tracţiune faţă, sunt mai grele decât au fost vreodată, iar puterea motoarelor lor a crescut. Un stil agresiv de condus facilitează uzura accelerată a anvelopei. La fiecare 6.000-8.000 km este recomandat să schimbi anvelopele din faţa cu cele din spate, deoarece se uzează diferit în funcţie de locul în care au fost puse. Nu uita să verifici presiunea din pneuri atunci când le schimbi.

Stabileşte din timp nivelul corect de presiune

Primele nopţi geroase sunt un moment potrivit pentru trecerea la anvelopele de iarnă. Pe o astfel de vreme, zonele umbroase pot fi acoperite de gheaţă dimineaţa. Trebuie să fii foarte atent atunci când schimbi anvelopele. Greşelile pot distruge definitiv anvelopele sau pot provoca slăbirea acestora în timpul condusului.

Martin Dražík, Product Manager-ul Nokian Tyres din Europa Centrală, ne reaminteşte câteva măsuri de precauţie. Spre exemplu, anvelopele direcţionale au o direcţie specifică de rotaţie. Aceste au un model în formă de săgeată care trebuie să fie aşezat cu vârful înainte. În cazul în care anvelopele sunt aşezate greşit, acestea nu vor oferi aderenţa necesară în condiţii de vreme dificilă de iarnă.

Restul materialului poate fi citit pe rsmag.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Vanatorul/d.c.
8.11.2018, 17:45:30

Domle, ca sa n-ai nicun fel de probleme cu condusul pe timp de iarna-vara e musai sa respecti urmatoarele două reguli: - sa schimbi masina furata macar o data la saptamana; - daca dupa o urmarire ca in filme esti oprit totusi cu ajutorul unui baraj facut din obstacole antitanc, si apoi intrebat de catre politist de carnetul pe care nu l-ai avut niciodată, da-i politistului o spaga suficient de consistenta pentru a-si procura o amanta noua. Aia veche iti va multumii si te va binecuvanta.

Vanatorul/d.c.
8.11.2018, 17:54:09

(Tantile cu radiera nu se pun la socoteala, din cauza ca, drăguțele de ele, traiesc nefericirea cumplită sa aiba si carnet si masina lor:) Deh, bine zicea cine zicea ca fetele frumoase si inteligente (dar cam ..aprige la trântit radiere in freza zurbagiilor de pe forum) cam nu prea au noroc..!:))

Vanatorul/d.c.
8.11.2018, 19:14:04

Tantilor cu radiera, ma mai iubiti, sau v-ati suparat pe mine si ati pus deja apa pe foc sa ma opariti..? Cred ca da, v-ati suparat..De-acuma asa e.. Ca si adorabila mea scorpie de jumatate conjugala, divina mea bucatareasa care ma otraveste sistematic gatindu-mi tot felul de bucate, pe cat de bizare la aspect pe atat de criminale la gust (ca, cica otravurile pe care mi le preapara ea dupa niste retete tibetane n-au colesterol), deci celesta mea Milica, imi zice uneori cu un aer dragalaș si grijuliu, dar, totodata, profund, filozofic, zen : ”Bai prapaditule, esti asa de nesuferit cateodata, incat ma intreb daca se merita sa pierd timpul gătindu-ți dupa retetele halitorilor aia de orez ai lui Dalai Lama, sau ar fi mai bine sa te trec direct pe șoricioaica, verde de Paris, arsenic si alte trufandale”. Cand nu ma uraste, ma iubeste mult, asta-i adevarul..

Stan Toma
9.11.2018, 06:04:40

Sfatul meu este sa nu iti repari mașina în fața blocului și sa apelezi la profesionisti. Ce este metoda cu moneda ? O prostie . Te duci la service si acolo iti verifica sistemul de frânare , cauciucuri, clima etc .

Sorin Ionascu
11.11.2018, 10:46:52

"Restul materialului poate fi citit pe rsmag.ro" Iar clickbait? RUSINE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

+1 (1 vot)