Auto

articolul anterior articolul urmator

FOTO Noile Renault Clio E-Tech şi Captur E-Tech Plug-in

0
22 Jan 2020 15:22:44
Autor: Adevărul Auto

Renault are o politică bine definită privind electrificarea. Avem gama Z.E. care include Twizy, Zoe, Kangoo şi Master. Noua generaţie Clio şi Captur marchează debutul versiunilor hibrid şi plug-in hibrid în gama modelelor cu propulsoare termice.


Tehnologia Renault E-Tech
 
Sistemul hibrid al celor de la Renault are la bază un propulsor termic alimentat cu benzină de 1.6 litri. Este un propulsor al Alianţei şi a fost modificat special pentru a fi parte din sistemul hibrid. Alături de acesta, sistemul mai integreazză două motoare electrice. Primul este de tip HSG - High Voltage Starter Generator, al doilea motor este integrat în cutia de viteze hibrid care nu dispune de ambreiaj. Tehnologia cutiei de viteze vine direct de la echipa Renault F1.
 
GALERIE FOTO
 
Faptul că nu avem ambreiaj la cutia de viteze înseamn că startul, demarajul va fi 100% electric, adică în acţiune intră motorul electric principal. Sistemul E-Tech îşi adaptează modul de operare automat, putând lucra ca un sistem hibrid paralel, în serie sau unul serie-paralel. Există 15 configuraţii de lucru între motorul termic, cele două motoare electrice şi rapoartele din cutie. În mers, schimbarea modului de lucru este abia perceptibilă de către cel de la volan şi nu necesită nicio intervenţie din partea acestuia. 
Energia este recuperată pe perioada de decelerare. 

Atunci când este ridicat piciorul de pe pedala de acceleraţie, motorul electric funcţionează ca un generator şi converteşte energia cinetică în energie electrică. Dacă cel de la volan doreşte o decelerare mai puternică poate muta levierul cutiei din D în B(Brake) şi atât decelerarea cât şi recuperarea va fi mult mai puternică. Este o funcţie care poate fi utilizată în cazul coborârii unor pante lungi pe drumuri de munte. În cazul în care cel de la volan frânează prin intermediul pedalei de frână, în funcţie de presiunea exercitată asupra pedalei, frânarea se poate realiza tot prin intermediul motorului electric, progresiv intervenind şi frânarea clasică.

Renault Clio E-Tech
 
Clio E-tech are o baterie de 1.2 kWh (230V) şi poate facilita un rulaj electric până la 80% din traseele urbane. Sistemul hibrid propune 140 CP, permite o repriză de la 80 km/h la 120 km/h în 6.9 secunde. Faptul că poate rula 80% dintr-un parcurs urban în mod electric poate conduce la o reducere a consumului de până la 40%. Modelul poate rula electric până la viteze de 70-75 km/h. Clio E-Tech este doar cu 10 kg mai greu decât versiunea clasică cu motor termic dCi 115.

Renault Captur E-Tech Plug-in
 
Captur vine cu o baterie de 9.8 kWh(400V) şi poate oferi o autonomie electrică de 65 km. Captur poate rula în modul EV pe o distanţă de 50 km cu viteza de 135 km/h. Renault îl creditează pe Captur E-Tech cu un consum mediu de 1,5 litri în ciclu mixt şi emisii de 32 grame CO2/km.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările