Bucătărie

articolul anterior articolul urmator

9 linguriţe de zahăr într-o bere. Cantitatea ascunsă de zahăr din băuturi

1
6 Feb 2014 13:55:48
Autor: Sinziana Boaru
Cu cât berea este mai tare, cu atât nivelul zahărului este mai ridicat
Cu cât berea este mai tare, cu atât nivelul zahărului este mai ridicat

Cantitatea de zahăr ascunsă în băuturile alcoolice a fost dezvăluită de către nutriţionişti, pentru binele consumatorilor care nu au idee de valorile calorice reale ale băuturilor preferate.

Informaţiile care te vor face să reconsideri numărul de pahare de bere sau de gin tonic consumate arată că nivelul zahărului existent în băuturi depăşeşte cu mult doza zilnică recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, potrivit dailymail.co.uk. 
 
Oamenii de ştiinţă au recomandat ca doza maximă pentru bărbaţi să fie de maximum opt linguriţe de zahăr pentru bărbaţi (32 de grame) şi şase linguriţe pe zi (24 de grame) pentru femei. Zahărul despre care vorbim este prezent în băuturile acidulate, cele alcoolice, în alimentele sărate, nu doar în dulciuri. 
 
Astfel, pentru băutorii pasionaţi de bere, veştile nu sunt bune. Cu cât berea este mai puternică, de exemplu, cu atât nivelul de zahăr creşte, din cauza mierii sau a zahărului adăugat în procesul fermentării, pentru a obţine aroma şi gustul său. 
 
Un pahar de gin tonic conţine, în medie, în funcţie de brandurile folosite, cinci linguriţe şi jumătate de zahăr, în timp ce un pint de bere (473 de ml) conţine trei linguriţe şi jumătate de zahăr. Prin comparaţie, un pahar mare de vin roşu are doar un sfert de linguriţă de zahăr. Nivelul zahărului depinde de tipul vinului ales, dar cel mai periculos rămâne vinul roşu fiert, care poate ajunge până la 11 linguriţe de zahăr la un pahar. 
 
Vodca, ginul şi whisky-ul au foarte puţin zahăr, asta doar dacă nu sunt combinate cu alte băuturi răcoritoare sau energizante. 
 
Aşa cum era de aşteptat, lichiorurile abundă în dulceaţa lor, drept urmare Sambuca şi Amaretto au în jur de patru linguriţe de zahăr într-un singur shot (44 de ml). Un pahar de 50 de ml de sherry sec are doar un sfert de linguriţă, în timp ce sherry-ul dulce ajunge la două linguriţe. 
 
Studiile recente arată doar cantităţile mari de zahăr din băuturile alcoolice consumate frecvent de oamenii din toată lumea, fapt care duce la creşterea numărului de cazuri de diabet, boli respiratorii, cancer şi boli de inimă, afecţiuni cărora li se atribuie 36 de milioane de decese anual, în toată lumea. 
 
Prezenţa zahărului în cantităţi atât de mari reprezintă un motiv de îngrijorare pentru toţi cei care nu ţin cont de avertismente. 
 
Cât zahăr este în băutura ta? 
(cantitate exprimată în linguriţe. O linguriţă = 4,3 grame)
 
  • Pint (473 ml) de bere - 9
  • Pint (473 ml) de Guinness sau bere neagră - 5
  • Pint (473 ml) de bere premium - 3.5
  • Cidru de pere - 8.5
  • Cidru sec - 3.5
  • 175ml vin fier - 11 
  • 175ml vin dulce - 2.5
  • Vodca şi Red Bull - 7 
  • Gin tonic - 5.5 
  • Vodcă şi Coca Cola - 6.5 
  • Shot de Sambuca - 4 
  • Shot de Amaretto  - 4 
  • 50ml Baileys - 2.5 
  • Smirnoff Ice - 7.5
  • Barcardi Breezer - 5.25
 
Citeşte şi:
 
Cum te laşi de zahăr: metode de detoxifiere de la nutriţionişti
 
Ce trebuie să ştim despre îndulcitorii artificiali
 
Cât zahăr este în Coca Cola? Nici directorul companiei nu ştie

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Deumos
7.04.2014, 20:44:04

O mare tampenie, teoria asta. Pai si otetul a fost inainte dulce, dar e otet. O bere amara ca pelinul sa inteleg ca are tot atata zahar cat a fost la inceputul fermentatiei? Repet, o mare bazaconie in spiritul NWO, dar nu mai pacaliti pe nimeni.Voi ati ajuns sa spuneti ca musetelul, painea, laptele, si acum zaharul - sunt cancerigene, dar daca ar fi sa mancam si sa bem dupa sfaturile voastre NWO, care mai nou ne spun ca tutunul este anticancerigen, ca margarina e mai buna decat untul, xilitolul, aspartamul - mai bune decat zaharul, etc... de mult am fi morti. Singurul "secret" e sa nu faci excese, iar corpul stie cand faci aceste lucruri, totul e sa ii dai o sansa sa iti arate asta. Problema berii nu e zaharul, ci sunt chimicalele de care nici aceasta bautura n-a fost ferita, bisulfitul, acetona...si cine-o mai sti ce

Modifică Setările