În ce alimente se găsesc aditivii alimentari cei mai periculoşi şi cu ce îi înlocuim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
aditivi

Aditivii alimentari sunt nelipsiţi din majoritatea alimentelor pe care le găsim în magazine. Chiar dacă nu îi putem evita pe toţi, există o categorie de aditivi extrem de periculoşi pentru sănătate. Aceştia se găsesc în iaurturi cu fructe, prăjituri, băuturi răcoritoare, îngheţată, gemuri.

”Aditivii alimentari sunt ingrediente adăugate (intenţionat sau nu) în timpul producerii, procesării sau împachetării alimentelor, pentru a le face să reziste mai mult, pentru a le îmbogăţi aroma sau pentru culoare. Unele dintre acestea sunt folosite de sute de ani, în timp ce altele se afla încă sub semnul întrebării, cu privire la siguranţa lor, fiind asociate cu diverse afecţiuni, precum boli autoimune, respiratorii sau tulburări de comportament,” explică dr. Bianca Ilie, medic nutritionist.

Medicul nutriţionist Bianca Ilie ne sfătuieşte să citim cu atenţie eticheta produselor.

În ce alimente şi de ce se folosesc aditivii alimentari

Mai jos, specialistul în nutriţie detaliează cum sunt împărţiţi aditivii, în funcţie de originea şi rolul lor.

În funcţie de origine:

naturali (aditivi din surse naturale),

sintetici (făcuţi în laboratoare) sau

natural identici (realizaţi în mod artificial, dar compoziţia este identică cu cea a aditivilor naturali).

Aceştia pot fi împărţiţi şi pe baza funcţiilor lor:

E100 – E199 (coloranţi),

E200 – E299 (conservanţi),

E300 – E399 (antioxidanţi, regulatori de aciditate),

E400 – E499 (agent de îngroşare, stabilizatori, emulgatori),

E500 – E599 (regulator de aciditate),

E600 – E699 (potenţiatori de aromă) şi

E900 – E999 (îndulcitori).

În rândul celor mai folosii aditivi alimentari se numără antioxidanţii, care joacă un rol esenţial în prelungirea duratei de valabilitate a produselor şi în îmbunătăţirea gustului şi aspectului alimentelor, confirm medicului nutritionist.

De asemenea, ajută la reducerea procesului cunoscut sub denumirea de rumenire enzimatică, atunci când culoarea fructelor şi legumelor devine maronie după un anume timp. Ele pot fi de origine naturală, cum ar fi curcumina (E100), un extract galben din rădăcini de turmeric sau artificială, cum ar fi tartrazina (E102).

Emulgatorii, stabilizatorii, agenţii de coagulare şi agenţii de îngroşare se adaugă pentru a oferi volum produselor, pentru a îmbunătăţi structura şi aspectul acestora.

Emulgatorii se adaugă în alimente pentru o mai bună omogenizare. În schimb, stablizatorii au grijă ca aceste substanţe deja omogenizate cu ajutorul emulgatorilor să nu se separe.

Un exemplu tipic este gelatina, care conţine elemente din agenţii de îngroşare, emulgatori şi stabilizatori, toate într-un singur produs. De exemplu, pectina (E440) este agentul cel mai frecvent utilizat la gem.

Cei mai folosiţi aditivi alimentari

Dintre amelioratorii de aromă, cel mai cunoscut potenţiator de aromă este sarea de bucătărie. Utilizarea sa este atât de comună încât nu este clasificată ca aditiv alimentar şi, prin urmare, nu intră în categoria aditivilor.

Continuarea articolului, aici

Bucătărie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite