Peripeţiile unui bucătar-şef român la Ambasada Franţei la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chef Andrei Tamaş a fost în studioul Adevărul Live pentru a dezvălui cât de greu este să satisfaci preferinţele culinare ale foştilor preşedinţi de stat şi ale personalităţilor culturale din toată lumea care poposesc la reşedinţa ambasadorului Francois Saint-Paul la Bucureşti.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

În zilele de 27 şi 28 septembrie va avea loc la Bucureşti prima ediţie a „Fête de la gastronomie“ (Sărbătoarea gastronomiei franceze), eveniment care va include, printre altele, degustări, expoziţii, ateliere de oenologie şi meniuri personalizate în cadrul restaurantelor partenere.

Despre surprizele rezervate de această sărbătoare celor pasionaţi de arta culinară franceză, dar şi românilor care vor să descopere în aceste zile „savoarea“ celei mai sofisticate bucătării din lume, ne-a vorbit bucătarul-şef al Ambasadei Franţei în România, Andrei Tamaş.

Chef-ul român ne-a povestit şi despre provocările meseriei sale, ţinând cont de faptul că preparatele pregătite cu ocazii importante trebuie să confirme reputaţia de care bucătăria franceză se bucură la nivel mondial, dar şi despre specialităţile culinare cu care îşi tentează oaspeţii de peste hotare.

Segmentul pe care îl serveşte cheful român este compus din oameni din domeniul politic şi din domeniul culturii. „Am avut şi câteva feţe bisericeşti. Am început să lucrez acolo acum doi ani de zile şi am avut emoţii la început. După ce te obişnuieşti, lucrurile devin destul de simple”, povesteşte acesta. Responsabilitatea este mare, însă chef Andrei Tamaş îi face faţă cu brio. 

Întrebat despre ce se întâmplă la ambasata franceză la un eveniment de amploare, chef Tamaş a răspuns:

„Pregătirile pentru evenimentul de anul aceasta, de ziua Franţei, de pe 14 iulie, au început pe 14 iulie 2013. Am pus la punct meniul, am rezolvat problemele de logistică, am cautat furnizorii şi aşa mai departe. Echipa de la ambasada Franţei este compusă din doi oameni, însă la evenimentele mai mari apelez la un grup de prieteni”, a spus acesta.

Cheful spune că faptul că la ambasadă meniul se schimbă constant îl ţine ancorat, îl provoacă şi îi menţine viu interesul. Acesta spune că are libertate totală, meniurile făcându-le singur, uneori cu ajutorul colegei sale şi al ambasadorului Francois Saint-Paul. „Încerc să merg pe tradiţional, dar au fost şi momente în care am încercat să combin preparate româneşti cu preparate ceva mai sofisticate”, spune Andrei Tamaş.

Chef Andrei povesteşte că nu are preferinţe culinare în funcţie de zonă şi este de părere că bucătăriei româneşti îi lipsesc multe elemente pentru a deveni o bucătărie apreciată la nivel mondial. „Tradiţie, vechime... maică-mea avea acasă trei condimente fundamentale, iar pe restul le folosea rar. Românii sunt foarte conservatori, lucru care nu ajută. Ca să putem evolua ne-ar trebui în primul rând un nivel de trai mai bun. Când majoritatea românilor îşi vor permite să iasă la restaurant cel puţin o dată pe lună, lucrurile se vor schimba. Acum, omul alege un preparat pe care îl cunoaşte, un preparat sigur”, crede chef Andrei Tamaş.

Bucătărie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite