Alimente care nu sunt atât de sănătoase pe cât am fost făcuţi să credem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructele uscate sau confiate din comerţ au cantităţi mari de zahăr
Fructele uscate sau confiate din comerţ au cantităţi mari de zahăr

Cu toţii ne dorim un regim alimentar cât mai echilibrat, motiv pentru care se întâmplă deseori să consumăm produse pe care am fost convinşi să le considerăm alternative „mai sănătoase“, dar care, în realitate, reprezintă exact opusul. Vă prezentăm în continuare o listă cu astfel de alimente şi câteva sfaturi pentru a le înlocui.

Produsele fără gluten, fructele uscate sau confiate şi conservele de legume nu sunt atât de sănătoase pe cât suntem lăsaţi să credem, motiv pentru care ar trebui să acordăm întotdeauna o atenţie sporită ingredientelor notate pe ambalaj. Bright Side a întocmit o listă cu astfel de produse şi câteva sfaturi pentru a le înlocui.  

Chipsurile din banane

Considerate alternative sănătoase la chipsurile obişnuite, beneficiul lor este că au aproape aceleaşi componente ca bananele: fibre, fier, potasiu şi magneziu. Cu toate acestea, producătorii adaugă agenţi de îmbunătăţire a gustului şi zahăr.

Ce e de făcut: poţi deshidrata singur banane cu ajutorul cuptorului la temperatură mică şi cu ventilaţia pornită sau, pur şi simplu, le poţi lăsa la uscat.

image

Pâine prăjită şi orez expandat

image

Există o varietate de crackerşi, dar uneori se întâmplă ca aceştia să conţin uleiuri dăunătoare şi chiar mai mulţi aditivi decât pâinea obişnuită.

Ce e de făcut: Citeşte cu atenţie ingredientele trecute pe etichetă. Nu ar trebui să existe în compoziţie drojdie, amidon modificat, conservanţi, coloranţi sau antioxidanţi. Cele mai bune produse de acest tip sunt făcute din cereale integrale sau făină de secară. Iar rondelele de orez expandat este de preferat să fie din orez integral sau din amestec de quinoa, porumb şi orez integral.

Produsele fără gluten

image

Glutenul este o proteină din boabe şi face posibilă amestecarea făinii cu apă. Acesta este foarte periculos doar pentru persoanele cu intoleranţă la gluten, ceea ce reprezintă doar 1% din populaţia lumii. Toate celelalte persoane nu ar trebui să evite această proteină fără a consulta medicul în prealabil. Alimentele fără gluten conţin o mulţime de aditivi rafinaţi, ceea ce la face mai dăunătoare.

Ce e de făcut: Alege pâinea obişnuită, nu trebuie să mănânci prea multă, dar nici nu trebuie să te fereşti de ea.

Fructele uscate sau confiate

image

Fructele uscate sunt într-adevăr sănătoase, însă pentru a le proteja de mucegai şi pentru a le păstra culoarea, comercianţii le tratează cu fungicide şi dioxid de sulf. Iar în ceea ce priveşte fructele confiate, beneficiile sunt şi mai mici din cauza cantităţii mari de zahăr.

Ce e de făcut: Evită-le pe cele care conţin conservaţi, zahăr şi sulfiţi şi încearcă să le usuci acasă – nu este dificil şi este mult mai sănătos.

Brânzeturile procesate

image

În afara faptului că există o mulţime de aditivi în brânza topită, conţine şi o cantitate imensă de sodiu. De exemplu, un sandviş cu trei felii de brânză topită va acoperi 2/3 din necesarul zilnic de sodiu.

Ce e de făcut: Înlocuieşte brânza procesată cu variante naturale care nu conţin altceva în afară de lapte, smântână, bacterii lactice, cheag, cultură de mucegai (la unele sortimente) şi sare, cum ar fi brânza sărată de vacă.

Conservele de legume şi de fructe

image

Producătorii adaugă conservelor de legume sos de grătar, oţet şi alte ingrediente departe de a fi sănătoase. De exemplu, potrivit expertului în nutriţie Nicole Rodriguez, o conservă de fasole conţine aproximativ trei linguri de zahăr.

Ce e de făcut: Alege conservele cu legume proaspete şi care nu conţin sare, zahăr sau conservanţi. Sau, şi mai bine, pregătiţi singuri astfel de conserve.

Legumele cu amidon

image

Porumbul, perele, cartofii, cartofii dulci şi dovleceii conţin mai puţine fibre, vitamine şi minerale decât alte legume şi fructe, însă valoarea lor calorică este mai mare. Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să nu mai consumaţi aceste alimente, ci pur şi simplu nu sunt recomandate cantităţile mari, mai ales dacă urmaţi o dietă.

Ce e de făcut: Alegeţi legume care nu sunt amidonate (crocante, suculente şi verzi), mai ales dacă le mâncaţi după ora 18.00. Aşadar, puteţi opta pentru verdeţuri, sfeclă roşie, morcovi, ţelină, broccoli, conopidă şi vinete.

Iaurtul

image

Iaurturile din magazine conţin mult zahăr şi puţină proteină. În plus, nu este nevoie să le mestecaţi, ceea ce vă creează impresia că mâncaţi ceva uşor, dar nu este deloc aşa.

Ce e de făcut: Este recomandat să alegi iaurturile cu un conţinut scăzut de zahăr (mai puţin de 10 g la o porţie) şi multă proteină (aproximativ 6 g la o porţie).  De asemenea, puteţi cumpăra iaurt grecesc simplu şi să adăugaţi fructe proaspete.

Fulgii de ovăz

image

Toată lumea ştie că ovăzul este sănătos, dar puţin oameni ştiu că unele sortimente de fulgi de ovăz din comerţ nu sunt cu adevărat benefice pentru organism. Cu cât sunt mai mici fulgii de ovăz, cu atţt mai mult au fost procesaţi şi cu cât indicele lor glicemic este mai mare, cu atât mai multe calorii vor avea. şi, desigur, fulgii de ovăz instant cu aditivi şi îndulcitori sunt chiar mai dăunători.

Ce e de făcut: Alegeţi ovăzul măcinat. Este nevoie de mai mult timp pentru a-l fierbe, dar vă va oferi exact ce vă doriţi.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite