Alimentele-droguri: te fac să mănânci mai mult în loc să te saturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tentaţia alimentelor nesănătoase din comerţ poate fi extrem de mare, mai ales că, probabil, nu întotdeuna avem la dispoziţie cele mai sănătoase alegeri. Cu toate acestea, este necasar să ne educăm din punct de vedere alimentar, pentru o viaţă mai sănătoasă şi pentru a evita acumularea kilogramelor nedorite.

Gustări sărate

Când vine vorba de gustări sărate, cu greu ne oprim după o singură porţie. Un studiu realizat în cadrul Universităţii din Florida, Statele Unite, a demonstrat că alimentele sărate pot acţiona precum o substanţă care produce dependenţă, stimulând centrul de recompensă şi plăcere al creierului. Pe lângă faptul că acestea provoacă, de obicei, creşteri în greutate, potrivit conducătorului cercetării, doctor James  A. Cocores, mâncărurile cu conţinut ridicat de sare provoacă sete, iar băuturile nesănătoase, precum sucuri cu sau fără acid, foarte dulci, sau alcool, sunt primele la care suntem tentaţi să apelăm.

Recomandat este să evităm consumul acestor alimente, potrivit specialiştilor citaţi de publicaţia „Huffington Post”. „Dacă mâncaţi, totuşi, produse cu multă sare, asociaţi-le cu produse bogate în proteine, care domolesc pofta de alimente sărate, şi alegeţi o băutură sănătoasă”, spune Bonnie Taub-Dix, autoarea cărţii „Read It Before You Eat It” (n.r. Citeşte înainte să mănânci).

Îndulcitori artificiali

image

După reanalizarea mai multor studii despre îndulcitori, oamenii de ştiinţă de la Universtatea Yale, Statele Unite, au ajuns la concluzia că gustul dulce, fie că este oferit de zahăr, fie de îndulcitori artificiali, creşte apetitul. Cu toate acestea, îndulcitorii naturali sunt percepuţi ca o recompensă de creier, pe când cei artificiali nu. De aceea, atunci când consumăm îndulcitori artificiali, foamea noastră nu este satisfăcută.  Deşi sunt mai săţioşi, acest lucru nu înseamnă că îndulcitorii naturali sunt mai sănătoşi. Totuşi, în loc de zahăr, recomandat este să folosiţi sirop de agave sau stevie. 

Monoglutamat de sodiu (MSG)

Monoglutamatul de sodiu este un aditiv alimentar care se găseşte adesea în şniţelele de pui, carnea procesată, conservele de supă şi aşa mai departe. Potrivit unui studiu publicat în revista „Obesity”, MSG-ul este asociat cu un risc ridicat de creştere în greutate. 

Administraţia Produselor Alimentare şi Medicamentoase din SUA recomandă să evităm monoglutamatul de sodiu. Acesta ar putea fi listat ca ingredient şi sub alte denumiri, printre care proteină hidrolizată, drojdie autolizată, extract de drojdie şi acid glutamic.

Pâine albă şi paste făinoase

Prin rafinare, făina pierde din nutrienţi, motiv pentru care trebuie să mâncăm mai mult pentru a ne simţi sătui. Pâinea albă şi pastele făinoase au un indice glicemic mare, acest lucru însemnând că sunt digerate rapid şi transformate în zahăr, corpul producând, astfel, o cantitate mare de insulină. 

Recomandat este consumul de cereale integrale, bogate în fibre şi nutrienţi. Dacă nu vreţi, totuşi, să renunţaţi la pâinea albă şi la pastele făinoase, combinaţi-le cu alimente proteice, precum brânza, carne de pasăre sau fasole.

Alcool

Băuturile alcoolice conţin foarte multe calorii. În plus, lipsa inhibiţiilor provocată de consumul de alcool ne-ar putea determina să mâncăm mai mult decât am plănuit. Încercaţi să diluaţi vinul cu apă minerală. 

Mâncăruri procesate

Prăjiturile, chipsurile, pizza, ciocolata au un conţinut glicemic mare, care stimulează pofta de mâncare, în special consumul de alimente bogate în zahăr şi grăsimi. În plus, hrana procesată pare că stimulează mult mai intens centrul de recompense din creier decât mâncărurile naturale, precum morcovii sau nucile,. 

Recomandat este ca oamenii să înveţe să identifice mâncărurile mai puţin procesate sau chiar neprocesate, dar pe gustul lor. De exemplu, iaurt grecesc, morcovi sau hummus. De asemenea, aceştia ar trebui să identifice factorii declanşatori ai senzaţiei de foame, care pot fi externe (anumite perioade ale zilei, faptul că trec pe lângă o patiserie în drum spre muncă etc,) sau interne (plictiseală, tristeţe, fericire, angoasă etc.), şi să încerce să le minimalizeze efectele negative.

Sucuri

Sucurile conţin o cantitate mare de zahăr, motiv pentru care glicemia creşte brusc iar atunci când scade, suntem mai înfometaţi decât ar trebui. În loc de sucuri puteţi consuma fructe, care au nutrienţi, fibre şi sunt mul mai săţioase.

„În loc să consumaţi toate aceste alimente pe rând, aţi putea adopta o combinaţie de proteine, carbohidraţi şi grăsimi sănătoase, care vă vor menţine sătui o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, este foarte important să nu săriţi peste mese. Dacă vă va fi foame, vă va fi mult mai greu să refuzaţi alimente nesănătoase, dacă doar asta aveţi la îndemână”, spune Bonnie Taub-Dix.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite