Care sunt cei mai consumaţi îndulcitori? Avantajele şi dezavantajele consumului acestora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
prajituri

Zahărul consumat în cantităţi mari reprezintă o problemă pentru sănătate, astfel că adesea este înlocuit în industria alimentară cu îndulcitorii artificiali.

Îndulcitorii sunt aditivi alimentari, care dau gust dulce alimentelor sau lichidelor în care sunt adăugaţi. Ei conţin mai puţine calorii decât zahărul, (spre zero), nu stimulează nevoia de a consuma ceva dulce şi nu cresc riscul de carii şi nici nivelul glicemiei. 

Cei mai consumaţi îndulcitori

1. Aspartamul se găseşte într-o gamă largă de alimente, băuturi, bomboane, vitamine şi laxative. Are putere de îndulcire de 200 de ori mai mare decât a zahărului.

2. Zaharina sau „E 954‟ este cel mai vechi îndulcitor sintetic, fiind descoperit în anul 1879. Are o intensitate de 200-700 de ori mai mare decât a zahărului şi un gust uşor amar după consum.

Avantaje şi dezavantaje ale consumului de îndulcitori artificiali

PRO: Sunt recomandaţi persoanelor care suferă de diabet, deoarece nu cresc nivelul glicemic, la fel cum o face zahărul.

CONTRA: Unii îndulcitori pot provoca dureri de cap. Studiile experimentale au demonstrat că există o legătură între aspartam sau sucraloză şi durerile de cap. Durerile şi migrenele pot fi declanşate după utilizarea prelungită a îndulcitorilor.

Citiţi articolul integral pe Click!

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite