Care sunt cele mai sănătoase uleiuri pentru prăjit, copt sau pregătirea salatelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii sunt obişnuiţi să folosească uleiul de floarea soarelui la aproape orice tip de preparat, indiferent dacă acesta necesită prăjire, coacere sau este vorba despre simpla pregătire a salatelor. În ultima vreme a apărut şi pe piaţa autohtonă o gamă diversă de uleiuri, din care putem alege cele mai sănătoase opţiuni în funcţie de ceea ce gătim.

Medicul britanic Sarah Schenker, specialist în nutriţie, a explicat pentru Daily Mail care sunt cele mai sănătoase uleiuri în funcţie de modul de preparare: prăjit, copt sau pregătirea salatelor.

Uleiul de rapiţă, potrivit pentru prăjirea legumelor 

Uleiul de rapiţă are numai 6% grăsimi saturate, în comparaţie cu cel de măsline, care are 14,3%, de zece ori mai mulţi acizi graşi omega-3 şi cu 50% mai multă vitamina E.

Este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri, iar punctul de ardere este destul de ridicat (aspect important în cazul uleiurilor pentru gătit), astfel încât este un tip de ulei potrivit pentru prăjire.

Uleiul din tărţe de orez, bun la pregătirea mâncărurilor cu orez

Obţinut din germeni şi tărâţe de orez, acest tip de ulei este bogat în antioxidanţi, cum este vitamina E, conţine acid ferulic, cu puternice efecte inflamatorii şi antioxidante, contribuind la protejarea sistemului imunitar. Are un gust delicat, care duce cu gândul la aroma alunelor, completând foarte bine preparatele pe bază de orez, cum este risotto.

Uleiul de nucă de cocos, indicat pentru prăjire la foc rapid

Acest ulei extras din „pulpa“ nucilor de cocos conţine în proporţie de 50% acid lauric, un acid gras saturat. În ciuda faptului că are un conţinut de 86,5% grăsimi saturate, specialiştii spun că uleiul de cocos conţine trigliceride cu lanţ mediu, ceea ce face ca grăsimea să fie metabolizată diferit: din tractul digestiv, acest tip de grăsime se duce direct în ficat, unde este utilizată ca o sursă rapidă de energie, în loc să se depună. Nu în ultimul rând, punctul de ardere este ridicat în cazul uleiului de cocos rafinat, de 232°C, şi de 177°C pentru cel nerafinat. Graţie gustului uşor dulceag este potrivit şi la prepararea salatelor, nu numai pentru prăjitul la foc rapid, tehnică asiatică numită şi „stir-fry“, pentru care se foloseşte o cantitate mică de ulei.

Uleiul de nuci, varianta ideală pentru salate

Pentru că punctul de ardere este destul de scăzut, uleiul de nucă, la fel ca uleiul extravirgin de măsline, reprezintă o soluţie foarte bună pentru prepararea salatelor. În acelaşi timp, acizii graşi omega-3, alături de vitaminele B1, B2 şi B3 sau E, ajută la scăderea riscului dezvoltării bolilor de inimă. Pentru că nu este totuşi un ulei potrivit pentru mai multe tipuri de gătit, optaţi pentru sticle mici şi depozitaţi-le într-un loc răcoros şi întunecat.

Uleiul de cânepă, opţiunea sănătoasă pentru copt 

Bogat în acizi graşi omega-3, 6 şi 9, uleiul de cânepă conţine numai jumătate din grăsimile saturate (grăsimi care influenţează creşterea colesterolului-n.r.) regăsite în uleiul de măsline. Pe de altă, o singură lingură de ulei de cânepă conţine 94% din necesarul zilnic de omega-3. Acest tip de ulei este potrivit şi la pregătirea salatelor. Specialiştii îl consideră una dintre cele mai sănătoase alternative la uleiul de măsline.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite