Ce bem de Paşte? Reguli importante pentru o asociere corectă a vinului cu preparatele culinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vinule e nelipsit de la masa de Paşte
Vinule e nelipsit de la masa de Paşte

Vinurile care însoţesc servirea preparatelor tradiţionale de pe masa de Paşte trebuie să aibă anumite calităţi şi proprietăţi.

Cele uşoare efervescente şi reci se servesc la început, cele corpolente şi roşii pentru felul principal şi cele aromatizate la final. Pentru a ne bucura ca la carte de deliciile culinare, mai cu seamă în zi de Sărbătoare, când fiecare român are masa încarcată cu tradiţionalele drob, friptură de miel şi cozonac, ar trebui să ţinem cont de sfaturile specialiştilor în arta vinului.

Aşadar, la peşte şi fructe de mare alegem vinuri albe seci, spumoase uşoare, şampanie brută, iar la la antreuri şi aperitive, întotdeauna vinuri albe, seci sau demiseci, vinuri rose.

„Se recomandă, de asemenea, pentru aperitivele care constau în preparate de sezon precum ouă, brânzeturi, legume de sezon, drob de miel un spumant alb bine răcit. Aromele fructate si florale vor accentua explozia de gusturi proaspete de pe farfurie. Vinul spumant trebuie servit la temperatura de 6-8 grade C. Important de ştiut: spre deosebire de vinul linistit, cel spumant nu trebuie lăsat să respire. Sticla se desface chiar înainte de servire”, declară specialistul Livia Gîrboiu.

În România se consumă din ce în ce mai mult vin rose, datorită versatilităţii sale. ”Ne axăm pe vinurile de foarte bună calitate, mai ales pe soiurile româneşti. Noi suntem cunoscuţi atât în România cât şi în afară pentru şarbă şi plăvaie. Acestea sunt produse doar la noi în zonă. Avem şi celelalte soiuri convenţionale, fetească, merlot etc. Am pus accentul în ultimii ani pe vinul roşu. Şi la export, pe partea asiatică e la mare căutare vinul roşu. Mai nou e un trend cu vinul rose. Dacă vrei să împaci pe toată lumea la masă, rose-ul e alegerea potrivită”, completează managerul Cramei Gîrboiu.

Pentru preparetele din carne albă (viţel, miel, porc) şi carne de pasăre, optaţi pentru vinuri roşii buchetoase, uşoare, mai puţin pline, vinuri albe seci aurii. Feteasca neagră surprinde prin arome de prune uscate şi nuanţe de vanilie.

La carne roşie (ovină, bovină) umpleţi paharele cu vinuri roşii, pline, generoase şi puternice „La felul principal, cum ar fi stufatul de miel, se servesc vinuri roşii uşoare care să evidenţieze gustul cărnii, dar nu s-o eclipseze. Recomand o fetească neagră. Pentru friptura de miel la tavă, spre exemplu, ar fi mai potrivit un vin robust care să echilibreze: cabernet sauvignon”, recomandă Livia Gîrboiu.

La sarmale merge de minune un soi autohton cum este Feteasca Neagră.

La sfârşitul mesei optaţi pentru vin roşu sau vin alb licoros - sauvignon blanc, care are arome pătrunzătoare de lime, măr verde, fructul pasiunii şi piersică cu uşoare note vegetale de ardei gras şi agrişe, toate completate de o aciditate crocantă şi alcool modic.

La salate, mâncăruri uşoare pe bază de legume şi carne friptă, sosuri slabe, dar şi mâncare asiatică se recomanda vinurile roze, demidulci, aromate.

La desertul zaharat asortaţi vinuri spumante, demidulci, vinuri dulci natural.

Fructele merg cu vinuri albe dulci, spumante, demidulci, iar cafeaua se potriveşte cu vinars (distilate, învechite, de tip cognac), rachiu de fructe, lichioruri de marcă.

livia

 

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite