Bucătărie

articolul anterior articolul urmator

Ce este şi cum se prepară balik ekmek, o celebră mâncare stradală din Istanbul

8
8 Sep 2021 07:21:05
Autor: Click! pentru femei
Balik ekmek, un sandviş delicios FOTO Shutterstock
Balik ekmek, un sandviş delicios FOTO Shutterstock

Istanbul este unul dintre oraşele cu cea mai bună mâncare stradală, mereu proaspătă şi apetisantă. Mirosurile te îmbie pe orice stradă, iar dacă de kebab şi donner a auzit (şi încercat) tot românul, balik ekmek e mai puţin cunoscut, dar de neratat dacă faci o vizită în Istanbul.

Balik ekmek poate fi mâncat în multe locuri din oraş, dar în portul Eminonu există foarte multe restaurante şi terase care servesc numai acest preparat. Mereu pline cu localnici şi turişti, aceste locante vând sute sau chiar mii de astfel de sendvişuri pe zi, în funcţie de ziua săptămânii şi de perioada anului.

Balik ekmek este unul dintre cele mai bune preparate de street food din întreaga lume. În traducere, balik ekmek înseamnă peşte-pâine şi este exact aşa cum îi spune numele: o bucată generoasă de franzelă albă şi pufoasă (celebra pâine turcească foarte populară imediat după Revoluţie), care adăposteşte în interior un file de peşte fript. Se serveşte repede şi fierbinte, la fel ca micii din Obor.

Citeşte aici ce tip de peşte se foloseşte în acest sandviş, de ce este importat şi află reţeta pentru a-l prepara acasă la tine.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

mirela şîgubăţ-kahokia
8.09.2021, 08:17:43

Revolucije, care revolucije?.. aia de crîșmă de mahala?? În altă ordine de idei, cum poți compara halimosu de rahat mucegăit mioritic cu halimosu sofisticatei bucătării tîrcești??

-3 (5 voturi)
Adrian Foangǎ
8.09.2021, 11:16:05

Tu mananci painea veche, ca sa te tina mai mult.

-7 (13 voturi)
geek-a-contra
8.09.2021, 13:18:44

bre o sparta, masrayo osparta care ti-e prieten trebuie ca este de acelasi sex cu tine, n'asa?

+9 (11 voturi)
eu doar constat
8.09.2021, 14:17:15

Cu cativa ani in urma am fost in Izmir, unde in zina pietei Konak sunt mai multe lokante. Intr-una, nu prea mare, dar foarte curata, se serveau doar "sardillia" niste pesti mici de genul sprotului, pescuiti in aceeasi zi, care erau luati cate 5-6 de coada in forma de evantai, erau tavaliti prin faina si prajiti scurt in ulei de masline foarte incins. Ti se umplea o farfurie adanca cu sase astfel de evantaie si mancai la ei cu o pofta enorma, alaturi cu o salata de rosii cu verdeturi aromate si o sticla de Sanver Sarap. Evident si cu paine proaspata, adusa de la o brutarie alaturata. Am incercat si eu acasa sa prepar evantaie si cu hamsii si cu sprot, dar nu mi-au iesit grozav. Poate pentru ca pestii mei erau dintr-aia congelati si nu proaspeti. Oricum vinul Sanver, un vin specific zonei produs din struguri sultanieni (din care se fac stafidele) n-am avut in Romania.

-8 (10 voturi)
Giorgione
8.09.2021, 14:38:42

Interesant doar ca parca e mai bun cu mujdei si mamaliga si daca faci un mujdei dobrogean ( adaugi putina apa, bulion si otet in mujdei si-ti da un gust dulce-acrisor-usturoiat ) dai cu caciula dupa caini.....si eu unul nu sunt obisnuit cu combinatia peste-salata.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările