Ce trebuie să faceţi şi ce greşeli să evitaţi pentru a prepara un grătar perfect: tehnica dezvăluită de campionii mondiali la grătar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ustensilele potrivite şi controlul căldurii sunt două dintre cele mai importante aspecte
Ustensilele potrivite şi controlul căldurii sunt două dintre cele mai importante aspecte

Myron Mixon şi Steven Raichlen, de patru ori campioni mondiali la grătar şi autori a peste 30 de cărţi pe această temă, au dezvăluit câteva dintre secretele unui grătar perfect. Ustensilele potrivite sunt esenţiale, la fel ca utilizarea unui anume tip de ulei şi procesele premergătoare gătitului.

Metodele de a pregăti un grătar variază de la o persoană la alta, dar există o serie de tehnici testate împărtăşite de experţii în domeniu. 

Doi dintre cei mai apreciaţi bucătari, specializaţi în preparate la grătar, au împărtăşit pentru Business Insider cele mai frecvente greşeli pe care oamenii le fac când pregătesc grătarul şi au explicat cum pot fi acestea corectate. 

Iată câteva trucuri simple pentru a vă perfecţiona tehnica de a pregăti un grătar perfect. 

Instrumentele potrivite

Nu aveţi nevoie de gadgeturi fantastice pentru a face un grătar bun. Totul depinde de tehnică“, precizează Myron Mixon. Totuşi, expertul a dezvăluit care sunt cele patr ustensile pe care le consideră indispensabile:

Feriţi-vă de periile de grătar obişnuite, care au peri ce se fixează în poziţie verticală, pentru că firele de păr se rup uneori şi pot deveni periculoase dacă sunt ingerate accidental. 

Ambii experţi sunt de părere că acest aparat este absolut esenţial pentru a evita să gătiţi prea mult sau prea puţin carnea. 

„Cel mai bine este să întorci carnea de pe o parte pe cealaltă cu ajutorul cleştilor şi nu cu furculiţa“, sfătuieşte Steven Raichlen. 

Pentru manevrarea fără efort a grătarului, fără riscul de a vă arde, este important să investiţi într-o pereche de mănuşi lungi, care trec de coate. 

Pregătirea grătarului

Luaţi în considerare starea vremii din ziua în care plănuiţi să faceţi grătarul. Este important să reţineţi că în zilele mai reci sau mai umede încălzirea grătarului va dura mai mult decât de obicei. Preîncălziţi grătarul suficient de mult pentru ca metalul să absoarbă căldura şi pentru ca temperatura să devină stabilă. 

Curăţarea grătarului

„Ar trebui să curăţaţi grătarul şi să-l ungeţi cu ulei de fiecare dată când vreţi să-l utilizaţi, precum şi imediat după ce aţi terminat să-l folosiţi“, subliniază Raichlen. „Folosiţi o perie de sârmă rigidă şi curăţaţi grătarul cât încă este fierbinte. Odată curăţat, împăturiţi un prosop de hârtie, înmuiaţi-l în ulei, apoi treceţi-l peste barele grătarului cu ajutorul cleştilode bucătărie.“ Prin curăţarea grătarului în această manieră, Raichlen susţine nu numai că grătarul va fi curat, ci va împiedica şi alimentele să se lipească. 

Controlaţi căldura

„O tehnică importantă pe care oamenii nu o respectă este controlul căldurii“, spune Steven Raichlen. Indiferent dacă aveţi un grătar cu gaz sau cărbune, este esenţial să împărţiţi zona de gătit în două: căldură directă şi căldură indirectă. Iată cum:

Pentru grătarul cu cărbune, împingeţi cărbunele într-o parte. 

Pentru grill-urile cu două ochiuri, aprindeţi unul şi gătiţi pe celălalt, iar pentru cel cu trei ochiuri, aprindeţi-le pe cele exterioare şi gătiţi pe cel din centru. 

Înţelegeţi gătitul la căldură directă şi indirectă

   

image

Este important să înţelegeţi când să gătiţi direct pe foc şi când nu, în funcţie de cum este tăiată carnea. Raichlen recomandă metoda gătitului deasupra focului când avem tăieturi mici şi delicate, cum ar fi în cazul fripturilor, burgerilor sau fileurilor de peşte. 

Evitarea focului direct este foarte potrivită pentru bucăţile mai groase de carne, cum ar fi un pui întreg sau cotlet de porc. Pe partea rece a grătarului plasaţi aceste tipuri de carne lângă foc şi nu direct deasupra acestuia. De asemenea, trebuie să vă asiguraţi că puneţi capacul când gătiţi cu ajutorul căldurii indirecte. 

Învăţaţi să măsuraţi temperatura grătarului

„La foc direct, ţineţi mâna la aproximativ trei centimetri deasupra grătrului şi număraţi rar. Dacă focul este prea tare încât până ajungeţi la 3 trebuie să vă retrageţi mâna, asta înseamnă că e foc puternic. Dacă reuşiţi să ajungeţi cu numărătoarea până la 6, este un foc mediu, iar dacă ajungeţi până la 12 este un foc rece“, explică Raichlen.

Trebuie să cunoaşteţi bine uleiurile pe care le folosiţi

Alegerea tipului de ulei pentru grătar este o componentă care trebuie neapărat tratată cu deosebită atenţie. În timp ce experţii în grătar au opinii diferite cu privire la cele mai bune tipuri de uleiuri, ambii recomandă să folosiţi ulei vegetal cu puncte de fum ridicate. Singurul tip de ulei pe care ar trebui neapărat să-l evitaţi este cel de arahide, susţine Raichlen: „Nu-l folosesc niciodată pentru că se lipeşte de grătar şi face carnea lipicioasă.“

Nu supraaglomeraţi grătarul

Este una dintre cele mai comune greşeli, dar poate fi uşor eliminată. „Problema este că dacă ia foc ceva şi totul începe să ardă nu ai unde să muţi preparatele. Întotdeauna recomand să fie lăsat cel puţin un sfert de grătar liber“, spune Raichlen, în timp ce Myron Mixon subliniază că între bucăţile de carne ar trebui să existe un spaţiu de o lăţime de deget. 

Ungeţi carnea

image

Grăsimea sau diversele sucuri turnate peste carne în timp ce este pe grătar ajută la menţinerea umezelii, ceea ce ajută procesul de preparare. În timp ce mulţi susţin că o astfel de tactică cauzează întărirea la exterior a cărnii, Raichlen neagă şi explică. Mixon subliniază însă că şi aceste ingrediente ar trebui adăugate la cel puţin o oră după ce carnea a fost pusă pe grătar. 

Marcaţi carnea

image

„Pentru acele dungi de gril pe o friputră sau pe un piept de pui, puneţi carnea în diagonală pe părţile laterale ale grătarului, care trebuie să fie foarte bine unse cu ulei“, recomandă Racihlen. Acesta spune că semnele de gril sunt importante şi pentru că adaugă o aromă aparte, pentru că în acele locuri proteinele sunt mai caramelizate decât restul.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite