Ce vin se aşează pe masa de Sărbători lângă sarmale şi cozonac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vin

Roşu, alb sau roze, vinul este un element important al fiecărei mese, mai cu seamă dacă vorbim despre Crăciun şi, mai departe, despre cina festivă de Revelion.

Specialiştii în arta vinului ne spun că trebuie să urmărim o armonizare cât mai bună a gustului mâncărurilor cu cel al vinului şi să nu alegem la întâmplare o băutură pentru că ne poate ruina întreg evenimentul, indiferent cât de sofisticate şi, mai ales, gustoase ar fi sarmalele sau toba şi caltaboşul de pe masă. 

Impresiile gustative create la masă, în urma asocierii dintre mâncare şi vin nu trebuie să intre în conflict, ci să meargă în acelaşi sens şi să se pună reciproc în valoare.

„O carne grasă şi săţioasă, cum este cea de porc trebuie aşezată întotdeauna lângă un vin care nu doar să completeze aromele, ci şi să ajute la procesarea şi absorbţia grăsimilor. Prin urmare, optaţi pentru vinuri roşii buchetoase, uşoare, mai puţin pline, vinuri albe seci aurii. Feteasca neagră surprinde prin arome de prune uscate şi nuanţe de vanilie.”, afirmă Livia Gîrboiu, degustător autorizat de vinuri.

„Însă, dacă pe masă se servesc preparate uşoare, gătite la aburi şi eventual raw-vegane, vinul potrivit trebuie să fie unul uşor, fructat, cu aciditate scăzută. În schimb, pe măsură ce procesul de preparare al mâncării se complică – coacere, frigere, fierbere, etc., vinul care trebuie pus în pahare trebuie să fie unul greu, bogat în taninuri, vinuri corpolente, cu aciditate medie sau ridicată, aromate, condimentate şi maturate”, susţine specialistul.

„Recomand ca, în aşteptarea mesei, să se servească un vin spumant sec, care să deschidă pofta de mâncare şi nu ţuica tradiţională, care este agresivă cu bolta palatină şi cu organele implicate în metabolizarea alcoolului. Însă, dacă vrei să împaci pe toată lumea la masă, rose-ul e alegerea potrivită!”, mai spune Livia Gîrboiu, reprezentant şi al respectatei crame cu acelaşi nume.

 Cele mai fericite asocieri culinare dintre vin şi mâncare

 • Vinurile uşoare, vinurile albe, seci, şampania sau vinurile albe demiseci şi cele roze se servesc întotdeauna la aperitiv, la servirea antreurilor sau înaintea mesei.

• Dacă pe masă avem peşte trebuie să alegem întotdeauna vinuri albe, seci, iar dacă peştele este unul gras, punem în pahare un vin alb, acid.

• Vinurile roşii, uşoare, buchetoase completează perfect preparatele pe bază de carne albă.

• Pentru vânat alegem întotdeauna vinuri roşii, seci, vechi, iar preparatele care au la bază carnea roşie (vită, porc, miel) merg de minune cu vinurile roşii, pline, puternice, generoase.

• Desertul tradiţional pentru masa de Crăciun îl reprezintă cozonacii, care se armonizează foarte bine cu vinuri albe sau roze, dulci.

• Fructele merg cu vinuri albe dulci, spumante, demidulci, iar cafeaua se potriveşte cu vinars (distilate, învechite, de tip cognac), rachiu de fructe, lichioruri de marcă.

 La ce temperatură se serveşte vinul

 Un aspect important de care trebuie să ţinem cont la masă este temperatura vinului pe care îl servim, altfel licoarea îşi pierde din arome. Aşadar, trebuie să ştim că:

- vinurile albe se servesc la o temperatură cuprinsă între 10 – 12°C

- vinurile roze şi roşii mai uşoare se servesc la o temperatură de 12 – 14° C

- vinurile roşii se consumă la temperatura camere, adică 16 – 18° C

- vinurile spumante se servesc la o temperatură de 6 – 8° C

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite