Cel mai iubit sandviş american are origini româneşti. Evreii din România au dus reţeta la New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sandvişul cu pastramă, o mâncare-cult în New York FOTO Shutterstock
Sandvişul cu pastramă, o mâncare-cult în New York FOTO Shutterstock

Sandvişul cu pastramă este o mâncare-cult în America de mai bine de un secol şi este unul dintre cele mai consumate preparate din acest segment. Şi de ce nu ar fi: felii delicioase de pastramă de vită, între felii de pâine de secară, cu muştar şi castraveciori muraţi. Originile uneia dintre cele mai îndrăgite mâncăruri din SUA sunt româneşti.

Pastrami (aşa cum numesc americanii pastrama) este un tip de mezel elaborat, făcut din carne de vită, iar uneori din curcan. Bucăţile de carne sunt sărate sau lăsate în saramură, condimentate, uscate, apoi uşor afumate. Rezultatul: o pastramă fragedă şi suculentă, foarte aromată. Iniţial, aceasta nu a fost o reţetă propriu-zisă, ci o modalitate de conservare a cărnii, înainte de apariţia frigiderelor.

Practica conservării cărnii de vită sau de oaie prin uscare este veche de milenii şi este răspândită în zona Anatoliei şi a Bizanţului. De aici, a ajuns în Balcani şi pe teritoriul României. Pastrama a ajuns în Statele Unite în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, odată cu un val de imigranţi evrei din România şi Basarabia.

Află aici cui a dat un evreu de origine română reţeta şi cum devenit acest sandviş unul dintre cele mai populare preparate din SUA.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite