Bucătărie

articolul anterior articolul urmator

Cel mai iubit sandviş american are origini româneşti. Evreii din România au dus reţeta la New York

39
12 Jun 2021 11:03:34
Autor: Click! pentru femei
Sandvişul cu pastramă, o mâncare-cult în New York FOTO Shutterstock
Sandvişul cu pastramă, o mâncare-cult în New York FOTO Shutterstock

Sandvişul cu pastramă este o mâncare-cult în America de mai bine de un secol şi este unul dintre cele mai consumate preparate din acest segment. Şi de ce nu ar fi: felii delicioase de pastramă de vită, între felii de pâine de secară, cu muştar şi castraveciori muraţi. Originile uneia dintre cele mai îndrăgite mâncăruri din SUA sunt româneşti.

Pastrami (aşa cum numesc americanii pastrama) este un tip de mezel elaborat, făcut din carne de vită, iar uneori din curcan. Bucăţile de carne sunt sărate sau lăsate în saramură, condimentate, uscate, apoi uşor afumate. Rezultatul: o pastramă fragedă şi suculentă, foarte aromată. Iniţial, aceasta nu a fost o reţetă propriu-zisă, ci o modalitate de conservare a cărnii, înainte de apariţia frigiderelor.

Practica conservării cărnii de vită sau de oaie prin uscare este veche de milenii şi este răspândită în zona Anatoliei şi a Bizanţului. De aici, a ajuns în Balcani şi pe teritoriul României. Pastrama a ajuns în Statele Unite în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, odată cu un val de imigranţi evrei din România şi Basarabia.

Află aici cui a dat un evreu de origine română reţeta şi cum devenit acest sandviş unul dintre cele mai populare preparate din SUA.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

39 Comentarii

Adrian Foangǎ
12.06.2021, 12:02:37

Romanii au inventat totul, pana si sendvisul cu pastrama si paine de secara. Si cand te gandesti ca nici azi nu gasesti o pastrama buna in Romania. Sau o paine decenta cu secara.

-8 (20 voturi)
grongobar
12.06.2021, 16:24:33

Nu chiar. Romanii au inventat sushi-ul, pizza, whisky-ul si sampania.

-3 (9 voturi)
Nashu
12.06.2021, 15:08:40

N-ați înțeles, copii... Are origini evreiești. Coada la pruna, iarba verde și mersu' pe jos le-or fi inventat alții... da asta cu pastramă, nu. Mai un pic și sare unu cu Odobleja și alți renumiți.

+2 (4 voturi)
Denisa Mocanu
12.06.2021, 15:43:09

Pastrama din carne de porc, de oaie, de curcan sau de vita este un produs alimentar prezent in bucataria romanilor de secole. Ca a fost inventanta in tara sau exportata in afara ei de catre evrei, n-are nicio importanta istorica, cata vreme romanii fac si astazi pastrama din carne de vita, porc, curcan, oaie, miel, vitel, cal, etc, in curtea gospodariilor lor, dupa traditiile ancestrale ale neamului, in timp ce evreii, NU!!!

+1 (5 voturi)
Luca Adrian
12.06.2021, 16:05:06

Am citit doar titlul..........evrei...inventi..,sandvis....pastrama.......Parca e un verset din Biblie,din Geneza.....Cum spune un savant in viata...,,Ba esti nebun???....Ba esti prost????”...

Vezi toate comentariile (39)

Modifică Setările