Cocktailuri mortale: cele mai periculoase amestecuri de băuturi din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conţinutul de alcool al unor cocktailuri poate fi suficient de mare încât să provoace o intoxicaţie FOTO: Arhivă Adevărul
Conţinutul de alcool al unor cocktailuri poate fi suficient de mare încât să provoace o intoxicaţie FOTO: Arhivă Adevărul

În general, cocktailurile cu alcool sunt amestecuri periculoase, pentru că ficatul le metabolizează greu, dar câteva dintre ele sunt cu adevărat letale. Vaportini, Arak Attack sau Zombie sunt în topul cocktailurilor periculoase.

Alcoolul din cocktailurile alcoolice nu poate fi metabolizat de ficat în prezenţa zaharurilor sau a proteinelor din sucurile de fructe sau din ouăle folosite în amestec. De aceea, nutriţioniştii le consideră amestecuri periculoase pentru sănătate.

Câteva dintre cocktailurile de tradiţie în anumite ţări se „remarcă“ însă prin potenţialul lor letal, scrie publicaţia britanică „Daily Mail“. Dacă sangria, amestecul pe bază de vin din Spania, este inofensivă, cocktailul „Arak Attack“ preparat în Bali este atât de tare, încât a provocat decesul a cel puţin 25 de persoane în 2009, potrivit Reuters. Cocktailuri precum cel numit Zombie sunt atât de puternice, încât barmanii limitează comenzile de teamă să nu pună în pericol vieţile clienţilor.

Iată un clasament al cocktailurilor mortale din lume pe care ar trebui să le savuraţi cu mare precauţie:

1. Arak Attack, servit în Bali

Turiştii care îşi petrec un sejur în Bali sunt tentaţi să guste amestecul de lichior arak, obţinut din orez fermentat, şi limonadă, Pepsi sau suc de portocale. Alcoolul din această băutură, servită cu precădere în barurile de pe plaja Kuta, are o tărie de 80%, dar unii barmani adaugă metanol, astfel că tăria ajunge la 140%. Metanolul provoacă intoxicaţii. Lichiorul din orez este tare, are o aromă fructată şi trebuie combinat cu ingrediente cu aromă puternică, aşa cum sunt limonada şi sucul de portocale.

cocktailuri

FOTO: Daily Mail

2. Nicolashka, servit în Rusia

Acest cocktail se serveşte după masă şi este compus din 2 shot-uri de votcă, espresso pudră, lămâie şi zahăr. Ingredientele nu se amestecă într-un pahar. Lămâia, cafeaua şi pudra de espresso se ţin în gură şi se înghit cu câte un shot de votcă, dar nu înainte de a fi mestecate bine. Cel de-al doilea shot de votcă se bea imediat după ce amestecul este înghiţit.

cocktailuri

FOTO: Daily Mail

Cocktailul pare inofensiv, dar cei care l-au gustat spun că, atunci când este ţinut în gură, alcoolul ajunge mai repede în sânge şi îi îmbată mai rapid. Dacă alcoolul încetineşte circulaţia, cofeina şi vitamina C din lămâie o accelerează, ceea ce face ca alcoolul să ajungă mai repede în creier.

3. Hand Grenade, servit în New Orleans, SUA

Doar cinci baruri din Cartierul Francez din New Orleans au licenţă de comercializare pentru acest cocktail: Tropical Isle Original, Tropical Isle Original Papa Joe’s, Tropical Isle Bayou Club&Music Bar, Funky Pirate şi New Orleans Grapevine.

cocktailuri

FOTO: Daily Mail

Băutura cu gust de pepene galben, care costă 5 dolari, a fost creată de doi soţi, Pam Fortner şi Earl Bernhard, în 1984. Ea este servită într-un pahar verde cu forma unei grenade la bază şi conţine un amestec în părţi egale de gin, alcool de cereale, lichior de pepene galben, rom şi votcă. Reţeta integrală este un secret bine păstrat, dar cert este că acest cocktail dulce şi aromat este foarte tare.

4. Death In The Afternoon, servit în Kuala Lumpur, Malaesia

Acest amestec clasic de şampanie şi absint este „creaţia“ scriitorului Ernest Hemingway, motiv pentru care mai este cunoscut şi ca „Hemingway Champagne“. Este relativ simplu de preparat, reţeta iniţială fiind publicată în 1935, într-o carte despre cocktailuri, iar Hemingway dă aceste instrucţiuni: „Toarnă 45 ml de absint într-un pahar de şampanie. Adaugă şampanie rece şi amestecă până când capătă o culoare lăptoasă. Bvea între trei şi cinci pahare de acest fel, lent“.

cocktailuri

FOTO: Daily Mail

Băutura este rareori întâlnită în meniurile barurilor, dar cu siguranţă poate fo comandată în Sky Bar, din Kuala Lumpur, la un preş destul de piperat: 16 euro.

5. Vaportini, servit în Chicago, SUA

Acest cocktail face furori peste ocean, iar asta datorită modului de servire. Clienţii nu îl beau ca pe un lichid obişnuit, ci îl inhalează. Vaporii ajung astfel foarte repede în circulaţia sangvină şi efectul alcoolului se face simţit în scurt timp.

cocktailuri

FOTO: Daily Mail

Julie Palmer, fostul proprietar al barului în care este servit acest cocktail bizar, a creat pahare sub forma unor globuri de sticlă din care alcoolul este inhalat cu ajutorul unui pai. Căldura degajată de o lumânare aprinsă la baza globului face posibilă evaporarea lichidului. Cocktailul conţine un singur shot de lichior. Medicii avertizează însă că această „modă“ este periculoasă, pentru că inhalarea creşte riscul de intoxicaţie cu alcool.

6. Singapore Sling, servit în Singapore

Acest cocktail servit în sud-estul Asiei costă nu mai puţin de 16 euro şi a fost creat în anul 1915, în barul unui hotel din Singapore. Botezat iniţial „gin sling”, băutura nu conţine o cantitate mare de alcool, dar are în compoziţie foarte mult zahăr, care sporeşte efectul euforic.

cocktailuri

FOTO: Daily Mail

Reţetele diferă foarte mult de la un bar la altul, dasr cele mai multe conţin două măsuri de gin, una de cherry brandy, una de lichior Bénédictine, iar deasupra - suc de ananas.

7. Flaming Ferrari, servit în Londra

Acest cocktail conţine o combinaţie puternică de Chartreuse verde, lichior curaçao, Woods 100 Navy Rum şi Grand Marnier. Amestecul se aprinde la masa clientului şi este suficient de puternic pentru a-i da pe spate chiar şi pe cei care se cred rezistenţi la băutură. Există zvonuri cum că un băutor ar fi leţinat după ce a băut 3 cocktailuri Flaming Ferrari, aşa că este de preferat să vă limitaţi la unul singur.

cocktailuri

FOTO: Daily Mail

8. Zombie, servit în California, SUA

Un cocktail fructat servit iniţial cald, Zombie a fost creat iniţial în 1930 de Donn Beach, proprietarul unui restaurant de la Hollywood. Bărbatul nu a vrut niciodată să divulge reţeta, iar urmaşii au reuşit şi ei să păstreze foarte bine secretul.

cocktailuri

FOTO: Daily Mail

Cocktailul ar conţine un amestec din mai multe tipuri de rom, suc de limetă, falern (vin italienesc), bitteruri Angostura, lichior Pernod, grenadine şi „Mixul lui Don“, o combinaţie de sirop de scorţişoară şi suc de grepfrut. Amestecul este atât de puternic, încât proprietarul restaurantului a limitat consumul la două cocktailuri de client.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite