Cultul perfecţiunii ne face să risipim mâncarea?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anual se aruncă 6,7 milioane de tone de resturi de mâncare, în Marea Britanie
Anual se aruncă 6,7 milioane de tone de resturi de mâncare, în Marea Britanie

Resturile sunt o provocare pentru toţi, chiar şi pentru cei mai inventivi bucătari. Potrivit guvernului englez, resturile de mâncare sunt un flagel asupra mediului, motiv pentru care bucătarii care au emisiuni la televizor ar trebui să se preocupe de acest aspect.

O reţetă poate cere să folosim doar jumătate de ceapă, dar cum cepele nu cresc în jumătăţi , rămânem mereu cu o jumătate în frigider. Aceasta se usucă în folia de plastic, ca mai apoi să ajungă, în mod inevitabil, în coşul de gunoi.

Owen Paterson, secretarul pe probleme de mediu din Marea Britanie, a sugerat că în cărţile de bucate moderne ar trebuie să existe o secţiune privind resturile de mâncare. El are în vedere faptul că anumite reţete cer pentru preparare doar jumătate din produsul de care avem nevoie, cealaltă jumătate fiind aruncată la gunoi.

Owen Paterson a criticat cantitatea de hrană pe care o pierdem în timp ce gătim, într-un discurs la „Federaţia Institutului Femeilor”. El a scos în evidenţă cultul perfecţiunii care nu lasă loc în supermarket-uri pentru produsele urâte, dar a subliniat că şi experţii în bucătărie, precum Nigella Lawson sau Jamie Oliver, procedează la fel.

Cărţile de bucate din anii 1970 şi 1980 au avut întotdeauna capitole cu privire la utilizarea resturilor, dar, din anii 1990 încoace, au încetat să mai apară indicaţii şi sfaturi de acest fel. „Acesta este un mic aspect prin care poţi să modifici cultura. O mulţime de produse alimentare pot fi preparate împreună şi sunt perfect comestibile”, consideră secretarul.

Câţiva bucătari de top au explicat cum putem obţine mai multă mâncare din ce există deja în frigiderele noastre, evitând risipa pe care o facem de obicei.

Claudia Roden, autoarea cărţii „Mâncarea din Spania”, îi împărtăşeşte preocuparea lui Paterson, fără să creadă că bucătarii poartă vreo vină. „Oamenii aruncă atât de mult nu pentru că nu ştiu cum să utilizeze resturile, ci pentru că supermarketurile îi încurajează să cumpere mai mult decât pot consuma, având oferte tentante precum două pachete la preţ de unul”, este de părere Roden.

Angela Hartnett, bucătarul-şef al restaurantului londonez Murano, a fost unul dintre cei patru bucătari, care a concurat, în cadrul unei emisiuni difuzate de BBC, pentru cele mai bune feluri de mâncare din resturi. Aceştia au descoperit, printre altele, că aruncăm 3500 de cartofi în fiecare minut.

„A fost incredibil să vedem cât de mult este aruncat de magazinele de senvişuri şi supermarketuri”, îşi aminteşte ea. „Dar cred că Guvernul trebuie să facă ceva pentru a ajuta oamenii să înţeleagă mai bine cum şi când produsele alimentare se strică în frigider, astfel încât să nu le aruncăm de îndată ce a trecut data expirării de pe ambalaj”, crede Hartnett.

Un raport din 2008  al grupului Wrap, care susţine o campanie antideşeuri, a dezvăluit că existenţa resturilor nu ţine de capacitatea stomacului, ci de ochiul uman. Alimentele lăsate pe farfurii reprezintă deşeuri în valoare de 3,3 miliarde de lire sterline pe an, în timp ce ingredientele care nu sunt necesare pentru a fi gătite însumează  6,7 milioane de tone de mâncare pierdută într-un an, numai în Marea Britanie. Acest raport sublinia că este necesară utilizarea inteligentă a resturilor.

Roden spune că pentru a nu vedea produsele alimentare rămase pe jumătate ca pe gunoi, ci ca pe ceva ce poate fi folosit, implică doar un pic de imaginaţie. „Sfatul meu este să faci ceva foarte simplu. Poţi fierbe, găti cu abur, pune pe grătar sau prăji resturile. Apoi poţi arunca un praf de sare şi ulei de măsline extravirgin. Nu este nevoie să faci nimic elaborat”, sfătuieşte Roden.

Autoarea a oferit o reţetă simplă pentru un curcan spaniol, tocmai bun pentru o masă în doi.
 

Reţetă curcan spaniol
 

2 mere decojite, tăiate în 8 felii
Un pumn de struguri
2 felii mari de curcan, tăiate în bucăţi
2 linguri de unt
1 lingură de ulei
4 linguri de struguri sau de suc
de mere

Căliţi feliile de mere cu strugurii într-o tigaie mare, în unt şi ulei. Rotiţi bucăţile de mere atunci când încep să fie maro în partea de jos, iar strugurii atunci când încep să se înmoaie. Adăugaţi curcanul, puţină sare şi suc şi gătiţi-le timp de cinci minute, întorcând bucăţile de curcan de pe o parte pe alta, astfel încât să fie pătrunse peste tot. Poftă bună!

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite