Bucătărie

articolul anterior articolul urmator

Cum alegi cel mai bun ulei de măsline. Ce aciditate trebuie să aibă, cum îl păstrezi

2
26 Jul 2021 10:10:18
Autor: Click! pentru femei
Uleiul de măslie din Grecia e considerat cel mai bun din lume FOTO Shutterstock
Uleiul de măslie din Grecia e considerat cel mai bun din lume FOTO Shutterstock

Uleiul de măsline grecesc, „aurul lichid“, aşa cum îl numea Homer, este considerat cel mai bun ulei de măsline din lume. Atunci când are anumiţi parametri (în special aciditatea) el devine un adevărat medicament. Pentru a profita de proprietăţile lui, trebuie să ţinem cont de câţiva factori atunci când îl cumpărăm.

Grecii antici consumau ulei de măsline pentru o viaţă sănătoasă şi lungă: fie ca aliment, fie ca tratament pentru piele şi păr. Şi astăzi, măslinele şi uleiul de măsline sunt elemente de bază în gastronomia din Grecia şi nu numai. Uleiul de măsline grecesc este exportat şi consumat în toată lumea şi experţii în gastronomie îl consideră cel mai bun din lume.

În 1951, arheologul grec Panagiotis Anagnostopoulos a ajuns la concluzia că în Creta au fost cultivaţi pentru prima oară măslini, în urmă cu 3.500 de ani.

Uleiul de măsline extravirgin reprezintă 80% din producţia de ulei de măsline în Grecia. În Grecia există măslini cu vârste de câteva sute de ani, care produc încă măslinele folosite pentru fabricarea uleiului. Astfel, uleiul de măsline produs aici prezintă toate caracteristicile specifice solului şi climei, elemente care îi dau gustul unic.

Află aici ce aciditate are un ulei de măsline extravirgin şi ce aciditate are unul virgin, cât de mult poate fi păstrat şi în ce fel de recipiente, în cât timp de la poducere trebuie consumat, precum şi care sunt cei mai mari „duşmani“ ai uleiului de măsline, care îi distrug proprietăţile nutritive.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

kitty kat
26.07.2021, 10:24:16

Click mai departe nu dau, dar un mare minus vå dau, pt. cå ne duceti cu zåhårelul.

+3 (5 voturi)
Utilizator Adevărul
27.07.2021, 00:27:49

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările