Cum să faci cea mai bună zacuscă cu ardei copţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zacusca ar trebui să fie un preparat nelipsit din cămara oricărui român, pregătită să fie întinsă pe pâine în zilele reci de iarnă.

Ingrediente

  • 2,5 kg vinete proaspete
  • 1 kg ardei kapia proaspeţi ori gogoşari
  • 250 ml ulei de floarea soarelui
  • 200 g ceapă curăţată
  • 500 ml suc gros de roşii (bulion)
  • 2 foi de dafin
  • 2 linguriţe sare
  • 1 linguriţă rasă piper măcinat

Cum se prepară

Primul pas este coacerea vinetelor şi a ardeilor - după gust, aceştia pot fi ardei kapia ori gogoşari. Este important ca ardei să fie curăţaţi atent şi tocaţi în bucăţele. După încheierea acestui pas, se pune ceapa la călit. O aproximare ochiometrică spune că la fiecare vânătă folosită este nevoie de o ceapă medie şi un gogoşar sau ardei kapia. 

După călirea cepei, ce adaugă, pe rând, ardeiul şi vinetele. După fiecare nou ingredient adăugat, se lasă să fiarbă compoziţia pentru puţin timp. La final, se adaugă bulionul şi frunzele de dafin. Atenţie! Frunzele de dafin nu trebuie lăsate, ci ce scot. Condimentarea cu sare şi piper se face în funcţie de gust. 

Lăsăm compoziţia de zacuscă să fiarbă câteva ore. Ne dăm seama că este gata atunci când se îngroaşa, iar uleiul se ridică la suprafaţă. Se pune în borcane sterilizate cu grijă, eventual la cuptor, şi se depozitează în cămară. 

Ce spune nutriţionista Mihaela Bilic despre zacuscă şi beneficiile ei

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic explică faptul că zacusca are o serie importante de plusuri, dar în anumite condiţii poate deveni periculoasă pentru echilibrul gastric. Conform nutriţionistei, citate de Click, o porţie ideală conţine 4-5 linguriţe, cât să acopere suprafaţa unei felii de pâine. Se mai poate folosi ca „sos” pentru bastonaşe de legume (ţelină, morcov etc).

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite