Articol publicitar

Cum se foloseşte aluatul foietaj: sfaturi, reţete şi multe altele

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foietaj

Cu straturile sale decadente de unt, aspectul uşor şi aerisit şi versatilitatea nesfârşită, aluatul foietaj este ceva ce orice bucătarar trebui să înveţe să folosească. Cu toate acestea, a-l face de la zero este intimidant – cu toată plierea şi rularea aluatului, ca să nu mai vorbim de angajamentul serios de timp necesar.

Vestea bună este că aluatul de foietaj congelat oferă toată frumuseţea foietajului fără toate orele de muncă. Acest tip de foietaj poate fi îmbrăcat în nenumărate moduri dulci şi sărate pentru a crea aperitive, prajituri artizanale, feluri principale şi deserturi rapide şi uşoare. Şi nu e absolut nicio ruşine să foloseşti foietaj congelat: mulţi bucătari ţin întotdeauna un pachet la îndemână pentru a face foietaj cu brânză, plăcinte , pizza şi tarte. Şi aluatul de foietaj congelat este deosebit de grozav pentru acasă, deoarece majoritatea reţetelor pot fi asamblate înainte şi coapte chiar înainte de începerea petrecerii. Dacă eşti un începător al aluatului foietaj congelat sau cauţi modalităţi creative de a găti şi coace cu el, citeşte mai departe pentru sfaturi de cumpărături şi pregătire. 

 Pregăteşte aluatul 

 Majoritatea foietajelor congelate vin în foi împăturite. Lasă aluatul să se dezgheţe complet, fie peste noapte la frigider, fie timp de 45 de minute la temperatura camerei, înainte de a-l folosi. Desfă aluatul uşor şi, dacă vezi rupturi sau găuri, foloseşte degetele – şi puţină apă dacă este necesar – pentru a aduce uşor aluatul înapoi împreună. 

 Pentru a preveni lipirea, rulează aluatul foietaj pe o suprafaţă uşor înfăinată, folosind un sucitor uşor înfăinat. După aceea, şterge uşor excesul de făină. Dacă faci o reţetă dulce, poţi folosi zahăr sau zahăr de scorţişoară în loc de făină, iar pentru reţetele făcute cu brânză, poţi folosi brânză rasă fin. 

 Ai grijă să nu rulezi aluatul foietaj prea subţire, mai ales dacă faci orice fel de pizza sau tartă - aluatul trebuie să fie suficient de rezistent pentru a susţine toppingurile şi a rămâne crocant. 

Păstrează la rece 

 Aluatul foietaj este cel mai uşor de lucrat când este rece, aşa că depozitează resturile pe care nu le foloseşti în frigider, iar dacă aluatul devine prea moale în timp ce îl rulezi sau îl tai, pur şi simplu pune-l la frigider sau congelator pentru a-l întări. Dacă încerci să creezi o formă anume, păstrează aluatul cât mai rece şi îţi va fi mai uşor să faci tăieturi precise. Foloseşte un cuţit ascuţit, o roată de pizza, un tăietor de patiserie sau simple forme de prăjituri şi, dacă cauţi linii cu adevărat drepte, scoate o riglă sau foloseşte ca ghid o foaie de copt cu margini drepte. 

 Personalizează foietajul 

 Dacă coci o plăcintă sau o coajă de tartă şi vrei să împierdici interiorul să se ridice la fel de mult ca marginile, foloseşte o furculiţă pentru a înţepa suprafaţa aluatului (cum ai face o crustă obişnuită de plăcintă). Aluatul va fi în continuare uşor şi aerisit – pur şi simplu nu va avea atâtea straturi. Dacă ai nevoie de foi drepte şi uniforme, coace aluatul de foietaj între două foi de copt, astfel încât să se coacă în bucăţi complet plate. 

 Alege cu grijă umpluturile 

 Aluatul foietaj este delicat, aşa că ai grijă să nu îl îngreunezi cu toppinguri excesive sau ingrediente care ar putea elibera mult lichid şi să înmoaie aluatul. Fii deosebit de precaut cu umpluturile lipicioase sau care s-ar putea revărsa şi s-ar putea încurca foile de copt. Şi, indiferent de ceea ce coci, tapetează foile de copt cu pergament sau un covor de copt din silicon, pentru a preveni lipirea.

Fă-l să strălucească 

 Chiar înainte de coacere, unge aluatul foietaj cu o glazură de ou (un ou mare bătut uşor cu aproximativ 1 linguriţă de apă) pentru a-i oferi un luciu atractiv. Glazurarea cu ou poate fi folosită şi ca un lipici comestibil pentru a sigila marginile; doar aplică un strat subţire de-a lungul marginilor şi apasă-le uşor. 

Coace acum sau mai târziu 

 Aluatul foietaj este cel mai bun proaspăt scos din cuptor, aşa că, dacă este posibil, coace-l în cantităţi mici şi serveşte-l imediat. Dacă îţi place să te distrezi, reţineţi că majoritatea reţetelor pot fi asamblate şi păstrate la frigider pentru câteva ore şi apoi coapte chiar înainte de petrecere. Unele reţete pot fi chiar pregătite, dar nu coapte, împachetate bine şi congelate timp de o săptămână sau două. Dacă vrei să eviţi pregătirea de ultim moment şi nu te deranjează să sacrifici o parte din aerisirea caracteristică a foietajului, coace aluatul de foietaj, apoi răceşte-l complet şi păstrează-l într-un recipient ermetic la temperatura camerei timp de câteva ore. Iar dacă aluatul tău devine prea umed, pur şi simplu introdu-l pentru scurt timp în cuptor pentru a-l readuce la viaţă. 

Salvează resturile

Dacă ţi-au rămas bucăţi de aluat foietaj, combină-le şi întinde-le pentru a face palmieri sau trigoni de brânză. Resturile de patiserie nu se vor umfla la fel de mult şi pot fi puţin neuniforme, dar acest lucru este mai puţin important în cazul formelor mai mici.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite