Articol publicitar

Cum funcţionează o combină frigorifică? Te-ai întrebat vreodată?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
frigider

Te-ai întrebat vreodată cum funcţionează combina ta frigorifică? Citeşte mai departe pentru a afla elementele de bază ale refrigerării, familiarizează-te cu componentele majore ale unui frigider şi află ce se întâmplă cu agentul frigorific pe măsură ce acesta se deplasează prin sistemul de refrigerare.

Ce face o combină frigorifică

Pentru a menţine alimentele proaspete, acestea trebuie păstrate imediat la rece pentru a reduce rata de reproducere a bacteriilor dăunătoare. Funcţionarea unei combine frigorifice constă în transferul căldurii din interior spre exterior, motiv pentru care o vei simţi fierbinte dacă o atingi cu mâna pe partea din spate, lângă ţevile metalice. În câteva rânduri vei afla şi de ce se întâmplă acest lucru.

Care sunt principalele componente la o combină frigorifică?

Compresor

Compresorul este „inima” unei combine frigorifice. Funcţia sa este de a circula agentul frigorific în întregul sistem şi de a adăuga presiune la partea încălzită a circuitului pentru a încălzi agentul frigorific. Este ceva de genul când pompezi aer într-o roată de bicicletă: poţi simţi căldura că creşte în pompă în timp ce comprimi aerul.

Condensator

Condensatorul este situat în spatele combinei frigorifice şi este aproape întotdeauna plin de praf. În interior, agentul frigorific se răceşte şi se condensează, ceea ce înseamnă că se transformă din nou dintr-un gaz în lichid.

Evaporator

Evaporatorul se află în interior într-o combină frigorifică şi este responsabil de menţinerea produselor depozitate la rece. Pe măsură ce agentul frigorific trece de un forma lichidă la una gazoasă prin evaporare, acesta răceşte zona înconjurătoare pentru a produce mediul adecvat pentru conservarea alimentelor.

Tub capilar

Tubul capilar este o piesă tubulară subţire care serveşte ca dispozitiv de expansiune în combina frigorifică. Agentul frigorific lichid este condus prin tubul capilar şi este pulverizat în mediul de joasă presiune al evaporatorului.

Termostat

Termostatul controlează procesul de răcire dintr-o combină frigorifică, monitorizând temperatura şi apoi pornind şi oprind compresorul. Când senzorul detectează că este suficient de rece în interiorul combinei, opreşte compresorul. Dimpotrivă, dacă detectează prea multă căldură, porneşte compresorul şi porneşte din nou procesul de răcire.

Cum funcţionează un sistem frigorific

O combină frigorifică funcţionează prin transformarea agentului frigorific care circulă în interiorul său de la un lichid la o stare gazoasă. Acest proces, cunoscut sub numele de „evaporare”, răceşte zona înconjurătoare şi produce efectul dorit. Poţi experimenta acest proces punând o picătură sau două de alcool pe piele. Pe măsură ce alcoolul se evaporă, vei începe să simţi frig, acelaşi principiu de bază care face ca alimentele să fie sigure. 

Pentru a începe procesul de evaporare şi pentru ca agentul frigorific să se transforme dintr-un lichid în gaz, este necesar să se reducă presiunea agentului frigorific printr-o ieşire cunoscută sub numele de „tub capilar”. Efectul este similar cu cel al utilizării unui spray, cum ar fi un spray de păr. Conţinutul de aerosoli ar fi partea de presiune / lichid, orificiul de evacuare ar acţiona ca un tub capilar, iar spaţiul liber ar fi evaporatorul. Când conţinutul este eliberat în spaţiul deschis la presiune scăzută, acesta se transformă dintr-un lichid în gaz.

Pentru a menţine o combină frigorifică în funcţiune, este necesar ca agentul frigorific gazos să-şi recapete starea lichidă, astfel încât gazul trebuie să fie din nou comprimat la o presiune şi o temperatură mai ridicate. Aici intră în joc compresorul. Aşa cum s-a explicat mai sus, compresorul oferă un efect similar cu cel al unei pompe pentru biciclete. Ciclistul poate aprecia cum se acumulează căldură în pompă pe măsură ce pompează şi aerul este comprimat.

Dacă compresorul şi-a făcut treaba bine, gazul ar trebui să fie fierbinte şi sub presiune ridicată. Apoi trebuie răcit în condensator, care este montat în partea din spate a frigiderului pentru a profita de aerul din jur ca mediu de răcire. Când gazul se răceşte în interiorul condensatorului (încă la presiune ridicată), acesta se transformă înapoi în lichid.

Agentul frigorific lichid circulă apoi înapoi la evaporator, unde procesul începe din nou. Aşadar, aşa funcţionează o combina frigorifica.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite