Cum să găteşti checul cu lămâie perfect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cofetarul Gary Rhodes spune că acest chec este „un exemplu clasic de «pâine» dulce care se serveşte şi ca gustare la ceaiul englezesc“ FOTO Shutterstock
Cofetarul Gary Rhodes spune că acest chec este „un exemplu clasic de «pâine» dulce care se serveşte şi ca gustare la ceaiul englezesc“ FOTO Shutterstock

Lămâia nu este neapărat un fruct pe care să-l consumi cu plăcere. Dar atunci când intră în combinaţia cremelor, prăjiturilor şi, în cazul nostru, al checurilor, nu există fruct mai apreciat pentru aroma şi savoarea pe care o oferă.  O abundenţă de sirop puţin înţepător care înmoaie un chec delicios este combinaţia perfectă.

Checul

Dar, bineînţeles, înainte de rezultatul final, trebuie să ne ocupăm de bază: checul. „The Guardian“ ne oferă indicaţii preţioase pentru checul de la care se dezvoltă o prăjitură fină şi răcoritoare.

Se amestecă ouăle cu făina care are în compoziţie praf de copt, se adaugă în cantitate egală unt şi zahăr. Rezultatul este bogat şi pufos şi bun ca bază pentru prăjitura pe care o avem în minte. Cofetarul Gary Rhodes spune că acest chec este „un exemplu clasic de «pâine» dulce care se serveşte şi ca gustare la ceaiul englezesc“. El adaugă şi puţin lapte pentru a face compoziţia un pic mai moale, pentru rezultat şi mai pufos.

Nigel Slater înlocuieşte o parte din făină cu migdale pisate. Dulceaţa migdalelor se combină perfect cu asprimea lămâii, iar checul va avea o textură mai interesantă.

Siropul

Tot Nigel Slater stoarce pur şi simplu o lămâie pe deasupra checului, dar asta oferă o acreală puţin cam dură. Alţii amestecă sucul de lămâie cu un sirop auriu sau, în loc de sirop, cu un pic de zahăr granulat care transformă partea superioară în ceva crocant. Este în contrast cu ce se află dedesubt, o textură pufoasă şi puţin lipicioasă. Se recomandă chiar să facem mici găurele în chec pentru ca siropul să se absoarbă mai bine, dar cel mai important este ca siropul să fie adăugat atunci când checul este cald.

 Să nu vă speriaţi, siropul va părea mult mai mult decât ar putea să absoarbă checul, aşa recomandă cele mai multe reţete, dar este mai bine şi, până la urmă, tot se va absorbi.

Glazura şi crema

Unele reţete pentru acest tip de chec nu specifică nimic de crema din interior, dar cel mai bun mod de a-l găti este cu cremă. De fapt, două creme: una făcută în casă, din lămâie, unt şi ouă, şi un strat de mascarpone amestecat cu zahăr.

„Dacă nu aveţi timp, o să-l faceţi fără umplutura de cremă şi nu veţi şti ce-i lipseşte. Dacă aveţi timp la dispoziţie şi faceţi şi crema, deveniţi dependenţi pe viaţă“, spune un bucătar.

Slater pune deasupra un amestec de suc de lămâie cu zahăr, combinaţie care îmbracă prăjitura într-o glazură translucidă şi care se intră prin crăpăturile checului şi curge tentant pe margini.

Aromele

Cea mai bună aromă este coaja de lămâie rasă, care trebuie adăugată chiar de la început, înainte să adaugi untul şi zahărul. Ajută la eliberarea uleiurilor din coaja de lămâie şi se absoarbe mult mai uşor în aluat. Unii mai adaugă şi vanilie, dar lămâia trebuie lăsată singură. Nu se combină foarte bine cu vanilia.

Lecţia e simplă: lămâia este singura de care ai nevoie. Dar cu grijă! Prea multă şi checul va deveni acru în loc să fie dulce cum îi stă bine oricărei prăjituri.

Checul cu lămâie perfect

Şi aşa am ajuns la reţeta perfectă. Este nevoie de 175 grame de unt moale, 175 de grame de zahăr pudră, două lămâi, trei ouă, 100 de grame de făină cu praf de copt amestecat, 75 de grame de migdale pisate, puţin lapte şi 100 de grame de zahăr brun nerafinat.

Primul pas este pre-încălzirea cuptorului la 180 grade Celsius. Ungeţi o tavă şi puneţi foaie de copt în ea. Amestecaţi untul, zahărul pudră şi puţină coajă de lămâie rasă până când se transformă într-o cremă pufoasă şi uşoară. Adăugaţi un vârf de sare şi ouăle, pe rând, bătând compoziţia până la omogenizare.

Al doilea pas este să cerneţi făina şi s-o încorporaţi în amestec, apoi adăugaţi migdalele pisate. Adăugaţi lapte doar până când consistenţa aluatului este ca a smântânii (să cadă de pe lingură), apoi turnaţi-o în tava pregătită şi nivelaţi. Coaceţi timp de 50-55 de minute până când trece testul cu scobitoarea (dacă o înfigeţi în chec nu va rămâne aluat pe ea).

Al treilea pas este să amestecaţi restul de coajă de lămâie şi sucul a două lămâi cu zahărul brun şi apoi faceţi găurele peste tot în checul cald şi turnaţi sucul format. Aşteptaţi mai întâi să se absoarbă şi apoi continuaţi până terminaţi tot sucul.

Al patrulea şi ultimul pas este să lăsaţi să se răcească checul în tava lui înainte să-l răsturnaţi pe un platou. Apoi, bucuraţi-vă de el!

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite