Cum se prepară gustoasele chiftele, supa şi mâncarea de urzici: de ce este indicat să consumăm urzici imediat cum apar pe piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Venirea primăverii reprezintă un motiv de bucurie în bucătărie. Gama de mâncăruri pe care le putem prepara devine din ce în ce mai variată şi mai bogată în vitamine. Iată trei feluri de mâncare pe bază de urzici, "vedetele" sezonului.

Urzicile sunt pline de vitamine, A, C, K, B2 fiind doar câteva dintre acestea, dar şi de minerale, fier, magneziu, calciu sau siliciu, consumul lor fiind benefic pentru organism. 

Aceste plante mai sunt şi un bun tonic metabolic şi muscular, îmbunătăţind secreţia de testosteron şi scăzând tensiunea. 

Nutriţioniştii recomandă consumarea urzicilor încă din luna martie, când acestea încep să apară pe piaţă, substanţele benefice pe care le conţin ajutându-vă să vă acomodaţi mai repede şi mai bine cu schimbările din organism care vin odată cu încălzirea bruscă a vremii.

Supă de urzici

Ingrediente

  • o legătură mare de urzici
  • două limbi de porc 
  • 2 căni de orez
  • 250 ml iaurt
  • câteva cepe verzi
  • zeama de la o lămâie sau două linguri de oţet de mere
  • sare şi piper după gust

Mod de preparare

Se pune la fiert orezul în 4 litri de apă cu sare. Când s-a fiert pe jumătate, se adaugă codiţele de ceapă verde şi se lasă să fiarbă la foc mic. Între timp, se opăresc urzicile în apă cu sare. Se scot într-o strecuratoare şi se limpezesc sub un jet de apă rece. Se toacă şi se adaugă în oala în care a fost pus orezul la fiert. Tot atunci se adaugă şi limba de porc tăiată cubuleţe. Se potriveşte la gust cu sare şi piper, se adaugă iaurtul şi se lasă să fiarbă 2-3 minute, conform gustos.ro.

image

FOTO gustos.ro

Chiftele (pârjoale) sau budincă din urzici

Ingrediente

  • aproximativ 800 g urzici proaspete
  • 2 - 3 ouă
  • 2 - 3 cepe
  • 2 - 3 felii de pâine
  • usturoi
  • sare
  • condimente
  • făină
  • ulei

Mod de preparare

Se curăţă, se spală şi se fierb urzicile în puţină apă, la foc mic. Se strecoară de zeamă sau se storc cu mâna. Se trec prin maşina de tocat carne împreună cu ceapa calită şi, în final, cu 2-3 felii de pâine. Compoziţia se amestecă bine cu ouăle şi se adaugă usturoi, sare şi condimente după gust. Dacă urzicile au fost bine stoarse, se pot forma cu uşurinţă chiftele care se rostogolesc prin făină şi se rumenesc în ulei, în tigaie, la foc mic. Daca obţineţi o compoziţie mai moale, o puteţi introduce la cuptor până când budinca se umflă şi formează o crustă aurie.

image

FOTO gustos.ro

Mâncare de urzici

Ingrediente

  • 5 legături de urzici
  • 2 linguri ulei
  • 1 ceapă medie
  • 1 lingură făină
  • sare
  • 2 căţei de usturoi
  • opţional : 1 ou prăjit/ porţie, delikat, sos de hrean (se obţine din hrean dat pe răzătoare, sare, oţet)

Mod de preparare

După curăţarea şi spălarea urzicilor (în apă rece), le punem la fiert într-o oală în care fierbea deja apa cu sare, dar în momentul în care apa clocoteşte. Se lasă la fiert aproximativ 15-20 de minute, apoi se stercoară de zeamă (zeamă din care se mai păstrează o ceaşcă pentru a omogeniza mancarea). Se mixează în blender (înainte de acest pas, opţional, se amestecă bine tot piureul de urzici, cu o lingură sau o spatulă de lemn, adăugându-se şi o linguriţă de mălai). 

Se adaugă sare sau delikat după gust şi lingura de făină pe care o omogenizăm în acest amestec. Între timp, trebuie ca pe foc să fi pus la călit o ceapă de mărime medie, iar în momentul când aceasta este rumenită se adaugă piureul de urzici peste şi, puţin câte puţin, se încorporează şi ceaşca cu zeama oprită. Mâncarea se mai lasă pe foc mic 10 minute, apoi se adaugă şi 2-3 căţei de usturoi tăiaţi mărunt. Se serveşte cu mămăligă şi un ou prăjit (opţional). Se poate adăuga, după preferinţe, sos de hrean. Poftă bună!

image

FOTO gustos.ro

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite