Bucătărie

articolul anterior articolul urmator

Cum se prepară pâinea din 3 ingrediente recomandată de celebrul bucătar Jamie Oliver

7
29 Mar 2020 19:50:15
Autor: Lizeta Oprea
Jamie Oliver FOTO Guliver/Getty Images
Jamie Oliver FOTO Guliver/Getty Images

Jamie Oliver, celebrul chef britanic, dezvăluie reţeta de pâine din 3 ingrediente. Pe bază de apă, dojdie şi făină, aceasta are un nivel de dificultate redus.

Jamie Oliver, celebrul chef cunos­cut sub numele de „Bucătarul dezbrăcat“, care i-a cucerit pe gurmanzi cu reţetele uşor de urmărit şi nepreten­ţioase, dar şi cu o serie de campanii vocale împotriva băuturilor cu zahăr sau de încurajare a prânzurilor sănătoase în cantinele şcolare, se laudă că poate face pâine din doar 3 ingrediente de bază: apă, 7 grame de drojdie şi 1 kg de făină.

Mod de preparare

Se pun 650 ml de apă călduţă într-o castron, peste care adăugăm drojdia şi amestecăm cu ajutorul unei furculiţe pentru câteva minute. Adaugă o mare parte din făină în castron şi o jumătate de linguriţă de sare şi amestecă toate ingredientele cu furculiţa până când obţii o compoziţie tare, care nu se mai lipeşte de mâini.

Frământaţi aluatul până devine elastic. Pune-l apoi într-un castron presărat cu făină şi acoperă-l cu un prosop uscat şi curat. Lasă-l să crească până când îşi dublează volumul, într-un loc cald, pentru o oră sau o oră şi jumătate. Frământaţi din nou pentru a scoate aerul din aluat. Dă-i forma dorită şi lasă-l din nou la dospit pentru o perioadă de 30-60 de minute sau până când îşi dublează iar volumul. Încălzeşte cuptorul la 180 de grade, pune aluatul într-o tavă şi adaugă-l în cuptorul încălzit, lăsându-l acolo pentru aproximativ 35 de minute.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Realist
29.03.2020, 20:33:40

Dna Lizeta, cunoasteti cumva nr de telefon al lui Jamie ? As vrea sa-i cer o reteta ...fara drojdie !

+1 (1 vot)
Codruta=Tepes
29.03.2020, 20:52:45

@Realist - O farfurie cu faina. Timp de preparare: 20 de secunde. - Un pahar cu apa dupa. Timp de preparare: 10 secunde.

+1 (1 vot)
Realist
29.03.2020, 22:17:05

@ Codruta -Si dupa aia astepti sa creasca ?

Badea Scârţan !
29.03.2020, 21:03:23

Jamie Oliver e tare hazos. Va dau eu reteta cu maia.(care se face din 60gr faina, 60gr apa, 7gr drojdie proaspata sau 2 gr drojdie deshidratata- se amesteca toate si se lasa la frigider pentru minim 24 de ore inainte de utilizare. Dupa ce folositi cele 60 de gr de maia, completati la loc cu alte 30 de gr faina si inca 30 gr de apa.Fermentul natural isi va face treaba singur. Daca utilizati regulat se poate pastra sute de ani.Fara gluma ! ) Pentru 1kg de faina se utilizeaza 60 gr de maia, 650 ml. apa, 25-35 de grame sare, dupa gust. Se amesteca maiaua in apa pana la totala sa disolutie. Se toarna faina treptat, se amesteca, se pune sarea dizolvata prealabil in putina apa, se amesteca/framanta cam 5 minute. Se lasa la crescut 1 ora in vasul de framantat. Dupa o ora, coca se portioneaza si se pune in tavi(de cozonac, de chec,de Jena, etc ), unde se mai lasa la crescut cam 45-60 de minute. Coca portionata nu trebuie sa depaseasca jumatate din inaltimea tavilor. Cand ajunge sus la marginea tavii e gata, cu ea la cuptor !Se coace la un cuptor prealabil incalzit cu o ora inainte la 200-220 °C pentru aproximativ 30 de minute. E foarte important sa introduceti un vasa(metalic sau de Jena) plin cu apa pentru ca painea sa devina rumena coaja si sa ramana totusi pufoasa. Nimic nu e greu daca iti doresti cu adevarat. Eu am incercat si painea obtinuta e excelenta.Odata obisnuiti cu aceasta paine e foarte, foarte greu sa mai renunti la ea...Succes !

+1 (1 vot)
Alday Lauren
29.03.2020, 23:37:42

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (7)