Bucătărie

articolul anterior articolul urmator

Cum se prepară storceagul, ciorba ucrainenilor din Sfântu Gheorghe. Ce peşte nu trebuie pus niciodată în ea

2
23 Apr 2021 10:17:02
Autor: Click! pentru femei
Storceag, ciorba ucrainenilor din Sfântu Gheorghe FOTO Shutterstock
Storceag, ciorba ucrainenilor din Sfântu Gheorghe FOTO Shutterstock

Sărbătoarea Floriilor este una dintre dezlegările la peşte din Postul Paştelui. Iar unul dintre cele mai savuroase preparate este storceagul, un hibrid între ciorbă şi supă, o mâncare a ucrainenilor din Sfântu Gheorghe. O veţi întâlni în multe cherhanele, în diverse variante, dar loclnicii spun că în reţeta originală nu ai voie să foloseşti decât anumiţi peşti.

Storceagul, o combinaţie între bucătăria ucraineană şi cea românească, este un preparat relativ tânăr şi cu greu s-ar putea numi tradiţional. Mai degrabă local, căci s-a „născut“ la Sfântu Gheorghe, în perioada de după cel de-al doilea Război Mondial. Din sărăcie şi nevoie.

În anii de după război, comuniştii controlau toate resursele, astfel că ţăranii, producătorii, pescarii nu erau stăpânii propriilor gospodării, a propriei munci. Pescarii erau obligaţi să livreze cherhanalelor aproape toată captura zilei, toţi peştii mari şi frumoşi şi puteau păstra doar resturile. 

Citeşte aici cum a apărut preparatul storceag, ce peşti se pun în el şi ce peşti nu se folosesc niciodată şi află o delicioasă reţetă din Sfântu Gheorghe.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Decebal Burebista
23.04.2021, 10:57:37

Storceagul nu este nici ucraniană, nici românescă....este lipovană.

-4 (12 voturi)
100% Redneck
23.04.2021, 17:16:57

Total gresit, Lipovenii sunt niste oameni simplii obisnuiti sa manance simplu. Bucataria lor este delicioasa, dar la fel de simpla cum sunt ei. Borsul de peste lipovenesc este o chestia in care pui peste o ceapa, doi cartofu leustean si o lingura de otet. Lipoveanul nu-si cara oua in barca ca sa faca bors de peste. Storeceagul este o manacare domneasca adusa pe meleagurile dobrogenii de cazacii zaporojeni pripasiti pe-aici dupa ce au fost pusi pe liber de Ecaterina II. Ei sunt, de fapt ucrainieinii din delta, sau aholii, cum li se mai spune.

+1 (1 vot)
Modifică Setările