Cum se prepară storceagul, ciorba ucrainenilor din Sfântu Gheorghe. Ce peşte nu trebuie pus niciodată în ea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Storceag, ciorba ucrainenilor din Sfântu Gheorghe FOTO Shutterstock
Storceag, ciorba ucrainenilor din Sfântu Gheorghe FOTO Shutterstock

Sărbătoarea Floriilor este una dintre dezlegările la peşte din Postul Paştelui. Iar unul dintre cele mai savuroase preparate este storceagul, un hibrid între ciorbă şi supă, o mâncare a ucrainenilor din Sfântu Gheorghe. O veţi întâlni în multe cherhanele, în diverse variante, dar loclnicii spun că în reţeta originală nu ai voie să foloseşti decât anumiţi peşti.

Storceagul, o combinaţie între bucătăria ucraineană şi cea românească, este un preparat relativ tânăr şi cu greu s-ar putea numi tradiţional. Mai degrabă local, căci s-a „născut“ la Sfântu Gheorghe, în perioada de după cel de-al doilea Război Mondial. Din sărăcie şi nevoie.

În anii de după război, comuniştii controlau toate resursele, astfel că ţăranii, producătorii, pescarii nu erau stăpânii propriilor gospodării, a propriei munci. Pescarii erau obligaţi să livreze cherhanalelor aproape toată captura zilei, toţi peştii mari şi frumoşi şi puteau păstra doar resturile. 

Citeşte aici cum a apărut preparatul storceag, ce peşti se pun în el şi ce peşti nu se folosesc niciodată şi află o delicioasă reţetă din Sfântu Gheorghe.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite