Cum prepari cel mai bun şi mai pufos cozonac de Paşte: trucuri dezvăluite de bucătarul-şef Cătălin Scărlătescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ingredientele folosite pentru prepararea deliciosului cozonac trebuie să aibă aceeaşi temperatură
Ingredientele folosite pentru prepararea deliciosului cozonac trebuie să aibă aceeaşi temperatură

Pentru că se apropie Paştele, iar un desert traditional românesc cum este cozonacul nu poate lipsi de pe masa de sărbători, bucătarul-şef Cătălin Scărlătescu împărtăşeşte câteva dintre trucurile ce te vor ajuta să pregăteşti cel mai bun cozonac.

Unul dintre cei mai apreciaţi bucătari-şefi din România, Cătălin Scărlătescu a dezvăluit câteva dintre trucurile pe care le foloseşte pentru a prepara un cozonac delicios şi pufos.

Un cozonac tradiţional iese în evidenţă datorită gustului său bogat în nucă şi cacao. Frământat şi modelat individual, cozonacul pregătit de Chef Scarlatescu păstrează reţeta originală şi gustul autentic românesc. 

A face un cozonac delicios este o reală provocare. Un cozonac bun depinde de calitatea făinii, de timpul dedicat frământării, de cât de bun este cuptorul (să nu ardă, să coacă bine pe toate părţile, să aibă intensitatea flăcării potrivită) şi de multe alte secrete.

Respectă întocmai reţeta aleasă şi ţine cont de următoarele trucuri propuse de Cătălin Scărlătescu, care te vor ajuta să ai cozonaci gustoşi şi pufoşi.

  • Ingredientele trebuie să aibă aceeşi temperatură. Scoate-le din timp de la frigider, cu aproximativ 3-4 ore înainte de a începe prepararea, pentru a le permite să ajungă la temperatura camerei. 
  • Dospitul se face la o temperatură de 35 de grade şi umiditate de 80.
  • Pentru copt, cuptorul trebuie încălzit la 160 de grade, iar spre sfârşit temperatura trebuie coborâtă la 140 de grade, pentru a îi perimte cozonacului să se coacă bine.
  • Bucătăria trebuie să fie călduroasă şi, după ce faceţi aluatul, e bine să nu deschideţi uşa sau geamul, pentru a nu se face curent. 
  • Toate ingredientele lichide trebuie să fie călduţe – nu foarte fierbinţi, nu foarte reci.
  • Vasul în care frământaţi aluatul trebuie să fie călduţ. Pentru asta, îl puteţi clăti cu apă fierbinte şi apoi şterge foarte bine. 
  • Cozonacul va avea o culoare frumoasă dacă mixaţi ouăle cu puţină sare.
Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite