Cum prepari cel mai bun profiterol
0Poate că la prima vedere pare destul de complicat de preparat, însă cu puţină răbdare şi îndemânare te poţi bucura de acest fabulos desert clasic francez: profiterol.
Se spune că primul cofetar care a preparat profiterol a fost italianul Pantarelli, care făcea parte din
escorta Caterinei de Medici, când a sosit la Curtea Regală Franceză pentru a se căsători cu regele Henric al II-lea al Franţei. După ce a lucrat timp de 7 ani la Curtea Franceză, el a inventat „aluatul opărit“. Reţeta aluatului s-a modificat ulterior, iar azi este folosită în toată lumea pentru ecleruri şi choux-uri.
Ingrediente
Pentru aluat
240 ml apă
140 g făină
4 ouă
120 g unt
1 praf de sare
Pentru cremă
80 g zahăr
30 g amidon de porumb
1 praf de sare
2 gălbenuşuri
40 g unt
500 ml lapte
esenţă de vanilie
Pentru glazură
100 ml frişcă lichidă
200 g ciocolată neagră
200 g frişcă bătută, pentru decor
Preîncălzeşti cuptorul la 180 °C. Pui apa într-o cratiţă pe aragaz, împreună cu untul şi sarea. Când dă în clocot, adaugi făina toată odată. Dai focul la minimum şi amesteci energic pentru a nu se forma cocoloaşe. Când compoziţia capătă consistenţa unui aluat şi se desprinde de marginile cratiţei, o dai deoparte şi o laşi să se răcească complet.
Încorporezi ouăle, unul câte unul, în aluat şi amesteci energic pentru a se omogeniza. Aşezi hârtie de copt într-o tavă dreptunghiulară. Pui compoziţia de aluat într-un poş şi formezi, direct în tavă, gogoşele de diferite dimensiuni, având grijă să laşi spaţiu între ele. Dacă îţi rămâne compoziţie, o păstrezi pentru o a doua tavă. Dai tava la cuptor 30-35 de minute, până se rumenesc cojile, având grijă să nu deschizi deloc cuptorul. Când sunt gata, opreşti cuptorul, le mai laşi puţin cu uşa închisă, apoi le scoţi şi le laşi la răcit.
Citeşte reţeta completă pe clickpoftabuna.ro.