Bucătărie

articolul anterior articolul urmator

„Cum să pui aşa ceva în pizza?” Reţete inedite, care i-au surprins pe chefi la Campionatul Internaţional de Pizza de la Bucureşti

1
10 May 2015 12:43:23
Autor: Roxana Ruscior
FOTO Roxana Ruscior/Adevărul
FOTO Roxana Ruscior/Adevărul

Prepararea unei pizza poate fi o adevărată artă, iar ingredientele clasice, cum sunt ciupercile sau şunca, pot fi înlocuite cu altele, mult mai originale. Campionatul Internaţional de Pizza - Cupa Bucureştiului 2015  a transformat pentru câteva zile un mic restaurant din Şoseaua Fundeni într-un adevărat paradis pentru gurmanzi.

Campionatul Internaţional de Pizza a fost organizat la Bucureşti în perioada 8-10 mai. La competiţie au participat pizzeri din mai multe ţări, printre care Turcia, Italia, România, Ungaria şi Malta, iar juriul a fost compus din chefi de renume mondial, printre care Matteo Gianote, Massimo Gianbelluca, Jovica Djurdjevic Jole.

Chiar dacă pentru mulţi dintre noi o pizza nu presupune o creativitate deosebită în preparare, nu la fel au stat lucrurile pentru concurenţi. Ei au încercat să impresioneze juriul nu doar prin gustul deosebit al produselor, ci şi prin aspect, prin originalitatea reţetei şi prin tehnica impecabilă de gătire. Fiecare detaliu a fost luat în calcul şi punctat separat de juriul, care s-a arătat destul de sever în evaluarea concurenţilor.

„Ce-i asta? Ce mi-ai adus aici, o foccacia? Unde este pizza?” sau „Tu ai idee cum se mănâncă ouăle de prepeliţă? Cum să le pui aşa în pizza?” au fost doar câteva din criticile aduse de chefi tinerilor pizzeri, care s-au trezit nevoiţi să dea explicaţii pentru reţeta aleasă.

Proba de foc: pizza creativă

Concursul a cuprins mai multe secţiuni: pizza clasică, pizza creativă şi pizza alternativă (desert sau dietetică), iar pentru fiecare probă vor fi să fie desemnaţi câte trei câştigători. Participanţii care nu vor putea urca pe podium vor primi totuşi o diplomă de participare, duminică seara, când se va termina concursul.

Proba de foc pentru bucătari a fost cu siguranţă prepararea unei pizza creative, unde fiecare concurent a trebuit să dea frâu liber imaginaţiei şi să propună reţete inedite. Astfel, juriul şi publicul au putut gusta din pizza cu ananas sau din pizza cu nuci, bame şi ouă de prepeliţă. Chiar dacă inovaţiile culinare ale concurenţilor nu i-au impresionat de fiecare dată pe membrii juriului, competiţia a demonstrat că imaginaţia nu are limite atunci când vine vorba de mâncare.

Două pizza preparate în cel mult 20 de minute

Costumaţi regulamentar cu şorţ şi bonetă de bucătari, concurenţii au avut la dispoziţie numai 15-20 de minute pentru a prepare câte 2 bucăţi de pizza, inclusiv blatul. Fiecare concurent a trebuit să-şi aducă propriile ingrediente, iar unii dintre ei au cam greşit la calcule, trezindu-se sâmbătă seara, spre sfârsitul probei creative, că nu mai au cum să prepare blatul. S-au găsit însă soluţii şi fiecare a putut să-şi prezinte în faţa juriului produsele. Iar pentru că imaginea contează, fiecare pizza a fost notată cu puncte şi pentru modul de prezentare, nu doar pentru gust şi tehnica de pregătire.

Proaspăt scoasă din cuptor, fiecare tavă cu pizza şi cu alte elemente de decor culinar era prezentată juriului, pentru evaluare. Acesta era momentul de care fiecare concurent se temea cel mai mult, pentru că, după degustare, începeau să curgă întrebările delicate venite din partea chefilor. Oricât de încrezători ar fi fost la început, concurenţii au cam fost puşi în dificultate când a venit vorba să explice de ce au ales anumite incrediente, pe care în mod normal nu le regăsim în pizza.

Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu proba creativă, urmând ca duminică să aibă loc proba de pizza alternativă. Toţi câştigătorii vor fi anunţaţi şi premiaţi la finalul competiţiei, duminică seara, în jurul orei 8.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Camelia Stoian
11.05.2015, 10:02:29

Castigatorul Marelui Premiu al acestei editii este Lucian Stoian, din Cluj. In cazul in care doriti mai multe detalii, va rog sa ne contactati. Cu stima.

Modifică Setările