Americanii nu concep Ziua Recunoştinţei fără friptura de curcan. Nu doar preparatul abia scos din cuptor, servit cu sos de merişoare şi piure de cartofi, ci tot ceea ce rămâne pentru a doua zi: umplutura şi carnea rece pentru sandvişuri.
Într-o epocă a mâncărurilor livrate zilnic şi a fast food-ului, multe mame şi bunici din Statele Unite se străduiesc să gătească acest preparat impunător pentru masa de sărbătoare, când mai multe generaţii se adună acasă.
Această zi îşi are rădăcinile în primii ani ai colonizării, la începutul secolului al XVII-lea, când pelerinii europeni recent sosiţi pe continentul american i-au mulţumit lui Dumnezeu pentru abundenţa recoltelor.
Curcanul nu a fost întotdeauna vedeta mesei de sărbătoare, iar istoricii au arătat că pelerinii obişnuiau să mănânce mai degrabă vânat.
Citeşte aici când, cum şi de ce a devenit curcanul atât de popular, ce seminficaţie au sosul de merişoare şi cartofii şi află cum să prepari cel mai fraged şi suculent curcan umplut la cuptor.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
5 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
"Curcanul nu a fost întotdeauna vedeta mesei de sărbătoare, iar istoricii au arătat că pelerinii obişnuiau să mănânce mai degrabă vânat." Citeste mai mult: /adevarul.ro/life-style/bucatarie/de-mananca-americanii-curcan-ziua-recunostintei-prepari-cea-mai-frageda-suculenta-friptura-1_5fbcbcc25163ec427130e230/index.html ptr cine o fi scris traducerea postata drept articol: in epoca aceea curcanul tot "vinat" era, curcanul facind parte din fauna naturela a americii de nord, nu crescut la crevedia. p.s. si poate ar fi trebuit sa amintiti de ce, simbolic, se maninca curcan, sos de merisoare si cartofi. intimplator :) toate alimente indigene pe care indigenii i-au invatat pe colonisti sa manince, dupa ce cei din urma au murit aproape toti de foame....
Ma, nu stiu daca merisoarele chiar sunt americane get-beget. Am vazut gem de merisoare la Ikea, si ei il considera traditional suedez.
in engleza le spune cranberry si se traduce, in lipsa de un termen romanesc specific, tot ca "merisor". cele native nordamericane, si folosite ptr sosul de thanksgiving, sint inrudite cu cele europene dar un alt subgen.
Astăzi sunt cultivate, sunt fructe mari și foarte gustoase...
Da, dar sosul se regaseste gelificat la conserva.Jumate din conserva se amesteca cu brown sugar , ceapa prajita .telina si crutoane cu care se umple pintecele curcanului iar cu cealalta jumatate in amestec cu miere de albine se freaca bine pielea inainte de a fi bagat la cuptor.Au niste vase special pentru copt curcanul care iese fraged si suculent.Eu insa nu pot renunta la curcanul traditional fript fara dulciurele.In plus curcanii americani au carnea atit de grasa incit un muschiulet de porc contine mai putin colesterol decit un piept de curcan.Insa traditia e traditie, curcanii sint sacrificati drept recunostiinta pentru ca in urma ce ceva secole pe vreme de foamete crincena curcanii salbatici (cu mult mai mici decit cei domestici)au salvat o natiune . Drept urmare nu am prea vazut familie de americani care sa nu aiba de ziua recunostiintei curcan pe masa.Pina si cei saraci il au pentru ca la ei cei bogati fac donatii.