Fursecurile cu ciocolată au fost inventate din greşeală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nestle Cookie Getty

Este greu să-ţi închipui o lume fără fursecuri şi, mai ales, fără fursecuri cu fulgi de ciocolată. Acest desert foarte iubit a fost, de fapt, inventat accidental, în 1930, de către Ruth Graves Wakerfield care, împreună cu soţul ei, conducea hanul „Toll House“ din statul american Massachusetts.

Ruth era nutriţionist şi lector pe probleme gastronomice. Ea gătea deseori pentru oaspeţii hanului şi chiar era foarte cunoscută pe plan local pentru gama impresionantă de deserturi servite, scrie „Business Insider“.

Se spune că „nevoia este mama născocirilor“ şi la fel a fost şi în cazul lui Ruth. Într-o seară, Ruth a decis să facă fursecuri după o reţetă populară în acea perioadă, pentru a-şi servi oaspeţii. În timp ce s-a apucat să coacă fursecurile, Ruth a descoperit că nu mai are ciocolată de casă, necesară în acea reţetă. Atunci ea a sfărâmat o bucată de ciocolată demi-dulce de la Nestle, bucată primită chiar din partea lui Andrew Nestle.

Ruth se aştepta ca ciocolata să se topească şi să se împrăştie prin aluat la fel cum ar fi făcut-o o ciocolată normală. În loc să se întâmple asta, bucăţelele de ciocolată s-au înmuiat, dar şi-au păstrat forma individuală, şi aşa s-a inventat fursecul cu fulgi de ciocolată.

Primele fursecuri făcute în acest fel s-au dovedit a fi un succes imens, aşa că Ruth nu a avut de ales decât să repete reţeta. Ea şi-a denumit invenţia „Fursec de Ciocolată Crocant“ şi a publicat reţeta în diverse ziare din Boston şi din New England.

Atunci când reţeta a fost prezentată într-un program radio de gastronomie, popularitatea fursecului a crescut şi desertul a devenit favoritul americanilor. Din acest motiv, vânzările la ciocolata Nestle au atins cote impresionante.

În schimbul unei aprovizionări pe viaţă cu ciocolată, Ruth şi-a dat acordul pentru folosirea reţetei sale pe ambalajele ciocolatelor Nestle. Compania a început chiar să vândă un sfărâmător special de ciocolată împreună cu produsele lor, pentru a ajuta cumpărătorii să realizeze şi mai uşor reţeta. 

Reţeta originală încă există pe ambalajele fulgilor de ciocolată din zilele noastre. Nestle a deţinut drepturile şi a încasat toate profiturile fursecului „Toll House“, până în 1983, atunci când s-au descoperit ambiguităţi în acordul original semnat cu soţii Wakerfield şi Nestle a pierdut dreptul exclusiv pentru această marcă.

De atunci, fursecurile „Toll House“ au devenit doar un nume descriptiv. Şi totuşi, „Toll House“ continuă să fie o filială a companiei Nestle.

Reţeta originală a lui Ruth Wakerfield pentru fursecurile Toll House

- două căni şi un sfert de făină

- o linguriţă de praf de copt

- o linguriţă de sare

- o cană de unt sau de margarină moale

- trei sferturi de cană de zahăr tos

- trei sferturi de cană de zahăr brun

- o linguriţă de extract de vanilie

- două ouă mari

- o cană şi trei sferturi de ciocolată demi-dulce sfărâmată

- o cană de nuci pisate

Mod de preparare: se încinge cuptorul. Într-un castron se amestecă făina, sarea şi praful de copt şi se lasă la o parte. Într-un castron mai mare se amestecă untul sau margarina, zahărul şi extractul de vanilie. Se amestecă până când se omogenizează într-o pastă de consistenţa smântânii. Se adaugă oul şi se bate bine. După omogenizarea primului ou, se adaugă şi al doilea. Treptat se adaugă amestecul cu făină şi, după ce s-a încorporat, se adaugă bucăţelele de ciocolată.

Pe o foaie de pergament pentru gătit se toarnă linguri de aluat la trei-patru centimetri distanţă. Se bagă la cuptor şi se coc până când devin aurii-maronii, adică aproximativ 10 minute. Scoateţi din cuptor şi lăsaţi fursecurile să se răcească cam două minute înainte de a fi mutate pe un platou.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite