GRAFIC De ce plângi de la ceapă şi de ce este amară cafeaua? Efectele ciudate ale mâncării, explicate pe înţelesul tuturor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Reuters
FOTO Reuters

Un profesor de chimie a vrut să facă lumină în privinţa unor procese banale, de zi cu zi, explicând, cu ajutorul unor grafice, felul în care alimentele de zi cu zi reacţionează în interiorul corpului nostru.

De este cafeaua amară, de ce nucşoara poate fi folosită ca halucinogen şi de ce ciocolata nu este un afrodisiac. Sunt doar câteva dintre explicaţiile oferite de bloggerul chimist, care a vrut să-i ajute şi pe alţii să înţeleagă anumite procese chimice din bucătăria sau chiar stomacul lor. 

Hrana naturală este mai benefică pentru sănătatea noastră, dar nici nu încape discuţie în privinţa unor efecte secundare pe care anumite alimente le provoacă. 

„Chimia are parte de o reputaţie proastă, numai cuvântul chimicale a căpătat o conotaţie negativă în ultimii ani. Am vrut să arăt că, de fapt, chimicalele sunt în toate lucrurile din jurul nostru, în toate mâncărurile noastre şi că sunt responsabile pentru nişte efecte cel puţin interesante”, a spus profesorul şi bloggerul, pentru Mail Online. 

De exemplu, acesta a explicat cum sparanghelul cauzează un miros mai puţin plăcut al urinei la unii oameni, după ce timp de 40 de ani, oamenii de ştiinţă au încercat să ajungă la cauza care determină acţiunea. Cu toate că nu este un verdict definitiv, se crede că este vorba despre compuşi formaţi prin descompunerea acidului care se regăseşte numai la sparanghel. Oamenii de ştiinţă cred că este metabolizat în corp, după care produce compuşi volatili, ce se regăsesc în urina după. 

image

Cu ajutorul unei tehnici de spectrometrie, utilizată pentru analiza gazului urinei după consumul de legume, s-a demonstrat că acestea provoacă formarea unor compuşi care rezultă într-un astfel de miros. 

Compuşii primari prezenţi, în cantităţi de o mie de ori mai mari decât în urina normală, au fost etanol şi sulfură de dimetil. Pe de altă parte, capacitatea de a miros urina influenţată de sparanghel nu este universală, iar cercetările au arătat că 2 din 31 de oameni nu pot simţi diferenţa. 

Capacitatea de a mirosi influenţele sparanghelului asupra urinei nu este universală şi cercetările au arătat că două din 31 de persoane nu au putut detecta diferenţa de miros. De asemenea, s-a dovedit că efectul sparanghelului nu este acelaşi pentru toată lumea. 

Chimistul a continuat prin a mai explica de ce ne fac cepele să plângem. Niciunul dintre componentele legumei nu cauzează plânsul, cât timp ceapa rămâne intactă. Odată tăiată, sunt distruşi pereţii celulelor, eliberând enzime care se comportă ca un mecanism de apărare, iritând ochii. 

image

Există o gamă largă de compuşi produşi de astfel de reacţii. Dacă o ceapă este mâncată crudă, se eliberează sulfura de metil alil, care va fi eliminată de corp prin respiraţie. Caracteristicile respiraţiei după consumarea unei cepe sunt cunoscute de toată lumea. 

Omul de ştiinţă continuă prin a explica cum nucşoara, condimentul minune folosit în prăjituri şi unele preparate sărate, a fost folosit ca halucinogen în secolul al XVI-lea. 

Componentul myristicin reprezintă în jur de 1% din nucşoara crudă, iar oamenii de ştiinţă cred că efectul său are loc datorită descompunerii substanţelor în ficat sub formă de MMDA, un drog din clasa amfetaminelor, cunoscut pentru efectele sale psihedelice. Condimentul mai poate provoca şi efecte nedorite precum voma, diareea şi un ritm cardiac crescut, care poate dura câteva zile. 

image

Blogul acestuia ridică vălul dilemei legate de felul în care grepfruit-ul interacţionează cu anumite medicamente. Din cauza unor substanţe din familia chimicalelor numite „furanocoumarin”, activitatea enzimelor eliberate de medicamente pentru a fi absorbite este întreruptă.

image

De aceea, consumul de grepfruit în timpul unui tratament poate fi de ajuns pentru a cauza efecte secundare printre care se numără şi blocaj renal, cheaguri de sânge şi distrugerea fibrelor musculare. 

image

Într-o notă mai amuzantă, profesorul îşi mai învaţă elevii virtuali de ce ciocolata este toxică pentru câini, care este chimia ceaiului şi a antioxidanţilor săi şi despre acreala lămâii.

image
image
image
Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite