Greşeala pe care nu trebuie să o faci ca să-ţi iasă cea mai bună piftie din carne de porc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tradiţionala răcitură de porc sau piftie din carne de porc, aromată cu usturoi, fină şi gustoasă, închegată fără să folosim pliculeţe cu gelatină, nu ar trebui să lipsească de pe masa de Crăciun. O gospodină cu experienţă din Bucureşti ne-a dezvăluit care este greşeala pe care nu trebuie să o facem pentru ca piftia să tremure ademenitor şi invitaţii să o savureze cu cea mai mare plăcere.

Ingrediente:

jumătate de căpăţână de porc
2 „adidaşi“ de porc
câteva bucăţi de şorici
2 morcovi (opţional, pentru un gust puţin dulce)
rădăcină de ţelină
o linguriţă boabe de piper
sare
5-6 căţei de usturoi

Mod de preparare: puneţi apă suficientă de la bun început 

Căpăţâna de porc se taie în bucăţi potrivite, iar într-o oală încăpătoare se pun la fiert urechi, rât, bucăţi de carne şi şoriciul, oase de rasol, adidaşi de porc, dar şi morcovii întregi şi bucăţile de ţelină, puţină sare şi boabele de piper. Important este ca apa să acopere bine carnea, pentru că nu aveţi voie să completaţi cu apă după ce aceasta se va evapora în timpul fierberii, ne sfătuieşte Elisabeta Stoica din Bucureşti, gospodină cu zeci de ani de experienţă.

Se fierbe totul la foc potrivit, până când începe carnea să se desprindă de pe oase. Nu uitaţi ca în timpul fierberii să îndepărtaţi grăsimea şi spuma care se adună la suprafaţă.

După ce carnea a fiert, scoateţi totul din apă pe platouri, inclusiv legumele, şi separaţi carnea de os. Zdrobiţi usturoiul şi frecaţi-l cu sare, trageţi de pe foc oala cu zeama în care a fiert carnea şi puneţi usturoiul în ea, apoi amestecaţi totul bine. Lăsaţi compoziţia la odihnit timp de 10 minute. Rezultatul trebuie să aibă o consistenţă uşor lipicioasă. Pentru a verifica dacă piftia se va închega, puteţi să puneţi nişte zeamă pe o farfuriuţă şi să o băgaţi puţin la frigider. Dacă se încheagă, atunci puteţi să vă vedeţi mai departe de treabă.

Carnea se repartizează în vase mai mici, boluri, vase yena sau farfurii, şi puteţi să aşezaţi la bază şi morcovul fiert tăiat rondele, dacă doriţi să formaţi un design mai vesel după ce răsturnaţi piftia. Urmează să turnaţi zeama peste bucăţile de carne, până le acoperiţi, dar folosiţi o strecurătoare, pentru ca piftia să iasă clară. Vasele cu piftie se dau la frigider până se încheagă. Puteţi să o serviţi cu puţină boia dulce presărată deasupra. 

Poftă bună!

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite