Greşeli pe care le facem când consumăm bere: tipul de bere care nu se bea rece ca gheaţa şi de ce nu este bine să folosim pahare ţinute la congelator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un obicei preluat şi în multe baruri şi restaurante din România este ca berea să fie turnată în halbe sau pahare ţinute la frigider sau la congelator. Chiar dacă vizual este un mod de servire care îţi oferă aproape imediat o senzaţie de răcorire, gustul berii are de suferit. FOTO Arhiva
Un obicei preluat şi în multe baruri şi restaurante din România este ca berea să fie turnată în halbe sau pahare ţinute la frigider sau la congelator. Chiar dacă vizual este un mod de servire care îţi oferă aproape imediat o senzaţie de răcorire, gustul berii are de suferit. FOTO Arhiva

Mai ales pe timp de caniculă, o bere rece ca gheaţa devine extrem de tentantă, eventual alături de câteva gustări. Totuşi, producătorii de bere belgieni au câteva recomandări referitoare la cum ar trebui să savurăm berea fără să-i afectăm gustul sau aroma.

Torni berea în pahare ţinute la rece

Un obicei preluat şi în multe baruri şi restaurante din România este ca berea să fie turnată în halbe sau pahare ţinute la frigider sau la congelator. Chiar dacă vizual este un mod de servire care îţi oferă aproape imediat o senzaţie de răcorire, gustul berii are de suferit. Producătorii subliniază pentru revista „BeerAdvocate” că paharele extrem de reci scot foarte repede acidul din bere, iar gustul acesteia fiind afectat de acest mod de servire. O alegere mai bună este clătirea paharului cu apă rece înainte ca berea să fie turnată.

Nu respecţi temperatura optimă

Diversele tipuri de bere se savurează la temperaturi diferite, chiar dacă impresia generală este că optim pentru bere este să fie băută cât mai rece. O bere Pilsner sau una dintre cele cu arome de fructe este perfectă la o temperatură cuprinsă între 3 şi 7 grade Celsius, în timp ce berea Ale îşi dezvăluie toate secretele gustului între 7 şi 12 grade Celsius. Cea mai ridicată temperatură este recomandată pentru berea neagră sau pentru berea nefiltrată, peste 12 grade Celsius. Ideea de bază este că gustul unei băuturi foarte reci nu poate fi perceput la fel de bine de papilele gustative, astfel că se pierde mult din savoarea produsului.

Bei bere îmbuteliată în sticlă de plastic 

Berea este bine să fie băută cât este proaspătă, pentru că spre deosebire de vin calităţile sale nu sunt potenţate de trecerea timpului. Excepţia de la regulă este berea de tip “heavy stouts” care capătă un gust mai bun la câteva luni după ce a fost produsă. Calitatea berii este afectată şi de tipul de recipient în care este păstrată şi de condiţiile de depozitare. Astfel, cel mai bine se păstrează în recipiente din sticlă închise la culoare, eventual maro, pentru ca este protejată mai bine de razele soarelui. Bineînţeles, berea la sticlă din plastic nu rămâne la fel de gustoasă, iar cea din doze de aluminiu capătă un uşor gust metalic din cauza ambalajului, chiar dacă este protejată la fel de bine ca în recipientele din sticlă. 

Foloseşti paharul nepotrivit

Adevăraţii pasionaţi de bere ştiu că mărimea şi forma paharului contează dacă vrei să te bucuri de calitatea unei beri. Astfel, o bere cu cât este mai tare are nevoie de un pahar de dimensiuni mai mici, care se strâmtează spre partea de sus, pentru a păstra mai bine aromele. Berile blonde se beau de regulă din pahare mai înguste la bază şi cu gura mai largă pentru a permite formarea unui guler de spumă.

Nu torni berea cum trebuie şi nu agiţi paharul

Berea se toarnă, de regulă, în unghi de 45 de grade pentru ca gulerul de spumă obţinut să fie optim. Bineînţeles, paharul nu se umple până în buză şi apoi se agită puţin pentru că berea aer nevoie de puţină oxigenare pentru a-şi elibera aromele.

Mănânci dulciuri sau fumezi înainte

Berea nu se bea după ce am mâncat ceva dulce sau după ce am fumat o ţigară pentru că papilele gustative sunt derutate de gusturile puternice şi nu mai percep aşa cum trebuie aromele băuturii. Pentru a potenţa gustul berii se recomandă gustările sărate, eventual o bucăţică de caşcaval.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite