Bucătărie

articolul anterior articolul urmator

Istoria sângeroasă a unui condiment: „Cei care se ocupau cu producţia nucşoarei au fost torturaţi şi masacraţi”

1
27 Dec 2014 20:40:38
Autor: Mădălina Bătrînca
Valoarea condimentului dulce-iute „se trage” din exotismul acestuia şi al potenţialului de a induce halucinaţii sau cel puţin o stare de bine. FOTO Arhivă Adevărul
Valoarea condimentului dulce-iute „se trage” din exotismul acestuia şi al potenţialului de a induce halucinaţii sau cel puţin o stare de bine. FOTO Arhivă Adevărul

Nucşoara, unul dintre cele mai populare condimente de iarnă, a avut o istorie sângeroasă, potrivit istoricilor culinari.

Michael Krondl, istoric culinar, a dezvăluit pentru publicaţia „National Public Radio” povestea nucşoarei, care, precizează acesta, are una din cele mai triste istorisiri. 
 
„Dacă asculţi, vei auzi în povestea mea ţipetele celor din insulele indoneziene Banda care se ocupau cu producţia condimentului şi care au fost torturaţi şi masacraţi în încercarea monopolizării comerţului cu nucşoară. În 1600, olandezii şi britanicii erau într-o competiţie continuă pentru teritorii şi control pe piaţa comercială a condimentelor. În 1667, după ani de lupte, au conceput un tratat, spune Michel Krodl.

„Fiecare avea ceva ce-şi dorea celălalt. Britanicii voiau Manhattanul, asupra căruia câştigaseră influenţă cu câţiva ani înainte, iar olandezii voiau ultima insulă pe care se producea nucşoară, pe care o controlau britanicii, şi un teritoriu din America de Sud, unde se producea zahăr. Aşa că olandezii au cedat Manhattanul pentru a obţine nucşoară şi zahăr”, a mai povestit acesta.

Valoarea condimentului dulce-iute „se trage” din exotismul acestuia şi al potenţialului de a induce halucinaţii sau cel puţin o stare de bine. 
 
„Nucşoara conţine anumite substanţe chimice care te fac să te simţi bine. În mod tradiţional, în perioada aceasta a anului, ne întoarcem la condimente precum nucşoara sau scorţişoara pentru că, după credinţele coloniştilor, ne ajută să ne încălzim şi să luptăm cu răceala sau durerile de stomac”, explică Kathleen Wall, istoric culinar.
 
Citeşte şi:

5 condimente exotice care dau mâncării o savoare aparte
 
Studiu: Bărbaţii cu un nivel crescut de testosteron, predispuşi la consumul de alimente condimentate
 
Cele mai bune condimente care te ajută să slăbeşti rapid
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Fiesta
28.12.2014, 22:43:32

Ca sa vezi ce mai "istoria" ni se prezinta in 2 randuri de aticol!!!

Modifică Setările