Istoria tortului – de la turtă de grâu la simbol de sărbătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În anii Revoluţiei Industriale tehnicile de producţie şi ingredientele folosite au devenit populare şi în rândul maselor, care îşi puteau acum permite să gătească sau să cumpere un tort.
În anii Revoluţiei Industriale tehnicile de producţie şi ingredientele folosite au devenit populare şi în rândul maselor, care îşi puteau acum permite să gătească sau să cumpere un tort.

Puţini sunt cei care nu s-au bucurat niciodată la vederea unui frumos tort apetisant. Simbolul ocaziilor deosebite, tortul este o reţetă culinară învăluită parcă într-o aură de poveste. Dacă astăzi este asociat cu voia bună, aniversări sau petreceri, lucrurile nu au stat dintotdeauna aşa.

Originile tortului

Tradiţia prăjiturilor de sărbătoare în formă rotundă îşi are rădăcinile în Grecia Antică, unde acestea se pregăteau ca ofrande aduse zeiţei Artemis, fiind în fapt nişte simple turte din grâu, îndulcite cu miere. Şi în scrierile vechi germane, din perioada medievală, se vorbeşte despre nişte turte care se dăruiau trecătorilor de pe stradă atunci când se năştea un prunc, care aveau în mijloc o lumânare aprinsă, ce purta denumirea de „lumânarea vieţii“.

Forma rotundă se păstrează din timpuri vechi şi provine de fapt de la vasele de ceramic care se găseau doar în acestă formă.  În perioada medievală se credea că o prăjitură în altă formă decât cea rotundă va aduce doar nenoroc şi tristeţe. Mai ales prăjiturile pentru nunţi aveau această înfăţişare, pentru a aduce fericirea celor căsătoriţi.

Citeşte mai mult pe clickpoftabuna.ro

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite