Istoria zbuciumată a pâinii feliate. S-au împlinit 85 de ani de la vânzarea primei felii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până şi pâinea feliată are o istorie a ei, care a început să se desfăşoare încă de la  1912, când bijutierului Otto Frederick Rohwedder i-a venit ideea de a face o maşinărie destinată tăierii precise a celui mai consumat produs de panificaţie din lume.

Înainte ca Otto Frederick Rohwedder, originar din Iowa, SUA, să felieze pâinea, brutarii se fereau să-şi taie produsele pentru că, spuneau ei, pâinea bucăţi se învechea mult mai repede, scrie Daily Mail. 

Rohwedder a fost singurul convins că maşina sa de feliat va revoluţiona industria panificaţiei. De profesie bijutier, americanului i-a venit ideea să meşterească o unealtă de feliat încă din anul 1912. Atât de entuziasmat a fost de acest proiect, încât şi-a vândut cele trei magazine de bijuterii pe care le deţinea la acel moment în St. Joseph, Missouri, şi a folosit banii pentru producerea unui prototip.

Problema a fost că prototipul nu era deloc performat şi a fost respins de brutării şi băcănii. Rohwedder realizase maşina de feliat folosind ace de pălărie, iar acestea picau într-o veselie de câte ori era utilizată. Ce-i drept, nimeni nu-şi dorea să găsească un ac în pâine.

Planuri mistuite în incendiu 

Inventatorul pasionat nu s-a lăsat descurajat de acest inconvenient de proiectare, dar nici de incendiul care a distrus, în anul 1917, fabrica unde se aflau planurile originale ale maşinii. A muncit ani la rând să refacă proiectul maşinii de feliat şi a căutat neobosit investitori care să creadă în ideea lui. Ca să-şi întreţină familia, Rohwedder a lucrat în tot acest timp ca agent de pază, dar şi ca agent de investiţii. În anul 1927 a reuşit să pună la punct o altă maşină, care nu doar că felia pâinea dar o şi împacheta în hârtie pentru ca aceasta să se păstreze proaspătă (foto).

image

Iniţial, brutarii şi băcanii au fost sceptici în legătură cu dorinţa oamenilor de a cumpăra pâine feliată. Dar un amic de-al inventatorului, brutarul Frank Bench,a acceptat să testeze maşinăria pentru o vreme. Prima pâine feliată s-a vândut în ziua de 7 iulie, 1928.

De la acel moment, clienţii au dat năvală în brutăria lui Bench. La numai cinci ani după ce maşina lui  Rohwedder a început să fie folosită în industria brutăriei, 80% din pâinea vândută în America era feliată. Pasiunea americanilor pentru sandvişuri a făcut ca noua invenţie să fie solicitată de companii, brutării şi lanţuri de magazine din toată ţara. 

image

Interzisă de guvern

Afacerea lui Rohwedder (foto) a fost cât pe ce să dea faliment după ce guvernul american a interzis felierea pâinii, din raţiuni economice, în timpul celui de-al doilea război mondial. La 18 ianuarie, 1943, oficialii guvernamentali atrăgeau atenţia că se aruncă la gunoi prea multă pâine feliată, din cauză ca aceasta se usca sau se strica mai repede decât cea vândută întreagă.

Guvernul a ridicat această interdicţie la numai două luni după ce brutăriile încetaseră să mai folosească maşina lui Rohwedder, când s-a observat că nu se făcuseră economii prea mari după implementarea deciziei. Succesul de care s-a bucurat maşina de feliat printre americani, a fost egalată în perioada următoare de inventarea prăjitorului de pâine (toaster).

Românii, fani toast

În ultimii ani, românii au devenit tot mai interesaţi de pâinea feliată, iar producătorii din industria panificaţiei consideră că acest trend de consum este ascendent, chiar dacă la nivel general se înregistrează o scădere a consumului de pâine pe cap de locuitor. Conform unui sondaj din 2010, 40% din români consumă pâine feliată. Un sfert dintre cei care aleg pâinea de tip toast (pâine feliată ambalată) susţin că aceasta e mai uşor de folosit.
 

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite